Sosyal Medya

Güncel

Netanyahu: 6 Arap ülkesiyle yakın temas halindeyiz

Herzl Dağı’nda, Altı Gün Savaşı’nda İsrail’in başbakanı olan Levi Eshkol’a yapılan yıllık anma töreninde konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, şu anda ‘yakın zamana kadar İsrail’e düşmanlık yapan 6 önemli Arap ve Müslüman ülkeyle temas halinde' olduğunu belirtti. Ancak ,o ülkelerin isimlerini açıklamaktan çekindi.



Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu, bugün yaptığı açıklamada Kudüs'ün ÅŸu anda “yakın zamana kadar Ä°srail'e düÅŸmanlık yapan 6 önemli Arap ve Müslüman ülkeyle” temas halinde olduÄŸunu belirtti. 
Herzl Dağı'nda, Altı Gün Savaşı'nda Ä°srail'in baÅŸbakanı olan Levi Eshkol'a yapılan yıllık anma töreninde konuÅŸan Netanyahu, bunu, halkın gözünün önünde gerçekleÅŸen “hızlandırılmış normalleÅŸme” olarak nitelendirdi.

‘SAVAÅžA Ä°STEKLÄ° DEĞİLÄ°Z'

Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu, Eshkol'un, Ä°srail'in komÅŸularının yüksek sesle savaÅŸ davullarını dövdüÄŸü ve ülkenin imha edilmesini tehdit ettiÄŸi Haziran 1967'de savaşı baÅŸlatan bu acı veren zamanın lideri olarak büyük bir sınavla karşı karşıya olduÄŸunu belirterek ÅŸunları söyledi:
“Eshkol gereksiz bir savaÅŸ için istekli deÄŸildi, Ä°srail'in sorumlu hiçbir lideri gereksiz savaÅŸlar için istekli deÄŸil. Bu savaşın bedelini anladı, ancak savaÅŸ üzerimize zorlandığı zaman, bize karşı yöneltilen saldırganlığı ÅŸiddetle savuÅŸturmamız ve itmemiz gerektiÄŸi açıktı.”

‘DEMÄ°R DUVARLAR
SAÄžLAM TEMELLERDEN BÄ°RÄ°'

Netanyahu, Suriyelilerin Golan Tepeleri'nden çıkarılmasını da içeren savaÅŸtaki ezici zaferin, IDF'nin Eshkol'un önceki yıllarda verdiÄŸi hazırlıklı olmasının bir sonucu olduÄŸunu söyledi. 
Netanyahu, Altı Gün Savaşı'nda, “[Ze'ev] Jabotinsky'nin öngördüÄŸü gibi, Arap üstünlüÄŸü karşısında kurduÄŸumuz demir duvarın saÄŸlam temellerinden biriydi” dedi. 
Netanyahu, “Yalnızca komÅŸumuz gücümüzün ve buradaki varlığımızın tartışılmaz gerçekler olduÄŸuna ikna olacağı zaman, ancak bazıları bizimle barış yapmak için ikna edilecek. Ve bu tanıma ve anlaÅŸma sürecini, komÅŸularımızın geri kalanıyla, hepsiyle deÄŸil, çoÄŸu ile ilerletiyoruz” dedi. Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu, bu geliÅŸen baÄŸların “barış vizyonu için güçlü bir mesaj - kuvvetle barış” olduÄŸunu söyledi. 
Ä°srail BaÅŸbakanı hangi ülkelerle temas halinde olduÄŸunu açıklamaktan çekindi. Netanyahu, son birkaç yıldır Arap ve Müslüman devletlerle geliÅŸen iliÅŸkiler hakkında konuÅŸuyor, ancak çok az ayrıntı vermiÅŸti. Hükümet sözcüsünün söylediÄŸine göre gizliliÄŸin sebebi, halkın halka açıklanması durumunda iliÅŸkilerin torpidolanacağı endiÅŸesi.

ALTI GÜN SAVAÅžI NEDÄ°R?

Ä°srail'in Suriye, Mısır ve Ürdün'e saldırmasıyla 5 Haziran 1967'de baslayan, ve Ä°srail'in Arap ordularını bozguna ugratıp, Suriye'den Golan Tepelerini , Ürdün'den Kudüs'ü ve Mısır'dan da Sina Çölü'nü aldığı 6 günlük savaÅŸtır.  â€¨SavaÅŸ sonunda Ä°srail toprakları yaklasık 3 katına çıkmıştır. â€¨Savas Mısır'da Nasır'ın iktidarının da sonunu çabuklaÅŸtırmıştır. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.