Sosyal Medya

Güncel

Habertürk yazarı: ABD'nin Türkiye'ye yönelik son ekonomi kararının altından da Rahip Brunson çıktı

Serdar Turgut- Habertürk



Geçen hafta BaÅŸkan Trump, Kongre'ye bir yazı göndererek Türkiye’nin GenelleÅŸtirilmiÅŸ Tercihler Sistemi (GTS) diye bilinen geliÅŸmekte olan ülkelerin ABD’ye bazı malları tarifsiz ihraç etmesine imkan saÄŸlayan sistemden çıkarılacağını söyledi. Kararın bu yazının gönderilmesinden sonra iki ay içinde yürürlüÄŸe girmesi bekleniyor.

GÜNÜN RUHUNA UYMADI

Tam da iki ülke arası ekonomik iliÅŸkinin canlandırılması yolunda baÅŸkanlar düzeyinde bir irade ortaya konmuÅŸken, tam 75 milyar dolarlık ticaret hacmi gibi bir hedef de belirlenmiÅŸken, gelen bu karar çoÄŸu insan tarafından çeliÅŸkili bulundu. "Bu adım iki ülke arasında olması istenen yeni çalışma ruhuna uygun deÄŸil" diyenler ağırlıkta Washington’da
Açıkçası bu kararın nedeni pek anlaşılamadı.

YÖNETÄ°MÄ°N AÇIKLAMASI

Türkiye’den gelecek tepkiyi yumuÅŸatmak için yönetim, "Genel deÄŸerlendirme yapıldığında Türkiye’nin artık birçok göstergede geliÅŸmekte olan deÄŸil geliÅŸmiÅŸ ülke konumunda olduÄŸu görülüyor. GTS sisteminden çıkarılma iÅŸte bu nedenledir" yolunda bir açıklama yaptı.

TEMELÄ°NDE RAHÄ°P BRUNSON VAR

Türkiye’nin birçok göstergede geliÅŸmiÅŸ ülke statüsünde olduÄŸu doÄŸru olsa da bu kararın temelinde aslında siyasi bir tavır olduÄŸu, üstelik yeni bir karar da olmadığı ortaya çıktı.
GeçtiÄŸimiz aÄŸustos ayında Rahip Brunson krizi iki ülke arasında zirve yapmışken ve Amerika onun serbest bırakılması için birçok yaptırım getirirken BaÅŸkan Trump’ın bu geniÅŸletilmiÅŸ tercihler sistemi iÅŸine de bakılması talimatını o günlerde verdiÄŸi görülüyor. Yani Trump o dönemde sistemden çıkarmayı Türkiye’ye ilave bir baskı unsuru olarak düÅŸünmüÅŸ ve bunun incelenmesi talimatını vermiÅŸ.
Ancak o aÄŸustos ayından sonra birçok adımlar atılmasına ve Rahip Brunson'un ÅŸu anda ABD’de yaÅŸmakta olmasına raÄŸmen o zaman verilen talimatın yönetim içindeki iletiÅŸimin çalışmaması nedeniyle ancak ÅŸimdi yürürlüÄŸe konulduÄŸu belirtiliyor.

YAZININ DEVAMI Ä°ÇÄ°N TIKLAYIN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.