Sosyal Medya

Güncel

İsrailli askerlere, ‘İnsan hayvanları’ dediği için yargılanacak

İsrail basınında bugün en çok tartışılan konuların başında, gözaltındaki Filistinli bir baba ve oğlunu döven İsrail askerlerine “hayvanlar” diyen İsrailli gazetecinin mahkemeye veriliş öyküsü geliyor. Kudüs Postası, İsrail Kanal 13’te görev yapan gazeteci Oshrat Kotler, ‘kışkırtma’ ve askerlere “İnsan hayvanları” olmakla suçlamasından yargılanacağını söyledi. Başbakan Netanyahu da, gazeteciye tepki gösterirken, dayakçı askerlere de sahip çıktı.



Gözaltındaki Filistinli bir baba ve oğlunu döven İsrail askerlerine “hayvanlar” diye İsrailli gazeteci yargılanacak.

Kudüs Postası, İsrail Kanal 13'te görev yapan gazeteci Oshrat Kotler, kışkırtma ve askerlere “İnsan hayvanları” olmakla suçlamasından yargılanacağını söyledi.
Geçen şubat ayında, kanalın haber programında konuşan Kotler, şunları söyledi:
“Çocuklarınızı [İsrail ordusuna] gönderdiğinizde, onlar çocuktur. Onları [işgal altındaki Filistinli] bölgelere gönderiyorsunuz ve onlar insan hayvanları olarak geri dönüyorlar. Bu işgalin sonucudur.”

KOTLER'E TEPKİ GÖSTEREN
NETANYAHU, ASKERLERE SAHİP ÇIKTI

Gazeteci Kotler'in açıklamalarından rahatsız olan binlerce İsrailli izleyici İsrail Basın Konseyi'ne şikâyette bulunduğu ortaya çıktı.
Kotler'in açıklamalarına bir tepki de İsrail Başbakanı Netanyahu'dan geldi. Netanyahu, Kotler'in kınamaya hak ettiğini belirterek, “İsrail ordusunun askerleriyle gurur duyduğunu ve onları çok sevdiğini söyledi.
Gazeteci Kotler'in tepki gösterdiği İsrail askerleri, gözaltında tutulan 50 yaşındaki Filistinli ve 15 yaşındaki oğlunu dövmekten mahkûm edildi.
Acımasız-vahşi dayaklarla ilgili detaylar geçen şubat ayında yapılan mahkeme işlemlerinde ortaya çıktı. 
15 yaşındaki Filistinli genç, mahkemeye şunları söyledi: 
“Ellerim arkamdan kelepçelendi ve gözlerim bantla bağlanıp yere yatırıldım. M16 tüfeklerinin varillerini kullanan dört asker, tekmelemeye başladı. Yüzümde, göğsümde, karnımda, bacaklarımda, testislerimde vurulan tekmeler yüzünden hasar oluştu. Sol gözümü açamadım ve ağzım kan doluydu.”
Dün İsrail mahkemesi tarafından mâhkum edilen askerler, cezaevinde sadece 190 gün yatacağı bildirildi.

GAZETECİLER HEDEFTE

Gazeteci Kotler'ı mahkemeye verilme teklifi, İsrail ordusunu veya politikacılarını eleştirin birini susturma girişimi olarak değerlendirildi. Gazetecilere yapılan saldırılarda büyük bir artış gözlenirken; rüşvet suçlamalarının hedefindeki Başbakan Netanyahu ise, 9 Nisan'da yapılacak seçimler öncesinde kendisine ve ülkenin çıkarlarına karşı, sol medyanın komplo kurduğunu öne sürdü.
Başbakan Netanyahu, geçen ocak ayında, Tel Aviv'in dışında, “karar vermeyecekler” sözleriyle başbakanlığını eleştiren önde gelen gazetecileri gösteren bir ilan panosunun ortaya çıkmasıyla eleştirildi. 
Dört gazeteci, Netanyahu'nun uzun süredir içinde bulunduğu yolsuzluk skandalıyla yakından ilgileniyordu ve Likud partisinin onları itibarsızlaştırmak için kampanyanın arkasında olduğu sanılıyordu. 
Netanyahu aynı zamanda Likud TV adlı kendi televizyon kanalını kurarak ana akım medyayı bir kenara atmaya çalıştı. Resmi Facebook sayfasındaki kanalı, “haberleri 'sahtekârlıktan fırlatıyoruz” sloganıyla başlatarak, Likud karşıtı gazetecileri “sahtekârlıkla” itham ediyor..
Yorumcular, Netanyahu'nun kampanyası ile ABD Başkanı Donald Trump'ın arasındaki benzerliği göstermeye çabucak başladılar; Likud TV'nin 2020'de yapılacak olan ABD seçimleri öncesinde “[Trump'ın] Gerçek Haber Güncellemesi” modelini takip ediyor gibi görünüyor ”dedi. Haberlerde, gazetecileri “halkın düşmanı” olarak gösteriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.