Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Doğan Cüceloğlu / Bir annenin derdi: Bıraksam oğlum bütün gün bilgisayar oynayabilir

Bana gelen mektupların tümünü okurum, ama her okuduğum mektubu yanıtlamam. Psikoterapi yapmak önemli bir iştir ve ben klinik psikolog değilim; o nedenle ben iletişim konularında yardımcı olabileceğim konuları seçerim.



Geçen gün bir anneden aÅŸağıdaki mektubu aldım:
Biliyorsunuz zamanımız gençleri bilgisayar oyunları ve elektronik aletleri ile iç içe büyüyorlar.  OÄŸlum 12 yaşında;  bıraksam yaşıtları gibi bütün gün bilgisayar oynayabilir. Oyunlar konusunda gerekenlerin hepsini anlatıyorum. Ä°ÅŸten geldiÄŸimizde onu özlediÄŸimizi, onunla sohbet etmek istediÄŸimizi her akÅŸam söylememe raÄŸmen o bildiÄŸini yapıyor ve oyuna devam ediyor. Ayrıca akÅŸamları derslerine harcaması gereken zamandan fazlasını bilgisayara harcıyor. Bende tatlılıkla yanlış yaptığını anlatıyorum, ama artık tatlılıkla anlatmaktan sıkıldım. Okul hayatını daha ciddiye alması için uÄŸraşıyoruz. BaÅŸarılı bir öÄŸrenci fakat artık daha fazla çalışması gerektiÄŸini anlatıyoruz. BaÅŸaramıyoruz. Tavsiyelerinize ihtiyacım var. Öncelikle bir erkek olduÄŸunuz için, bir eÄŸitmen olduÄŸunuz için ve de baba olduÄŸunuz için tecrübelerinize ihtiyacım var. Ä°nsanı rahatlatan gülümsemeniz yüzünüzden hiç eksik olmasın sevgi ve saygılarımla.
Anne bilinçli, ama oÄŸluyla kurduÄŸu iliÅŸki geliÅŸtiren, saÄŸlıklı bir iliÅŸki deÄŸil. Sınırlar ve sorumluluk bilincinde aksamalar var. Bu bilinç nasıl geliÅŸir? Konu aile yönetimine geliyor. Önerilerim ÅŸunlar:
 
1-Haftalık aile toplantıları yapın: herkesin katılabileceği toplantılar. Her toplantıya sırayla ailedeki 7 yaş ve yukarısındakiler başkanlık yapsınlar.
 
2-Aileyi yönetecek deÄŸerler belirlensin: Ailede yönetecek deÄŸerler önerilir ve tartışılır. Benim önerdiÄŸim deÄŸerler ÅŸunlar: “saygı,” “sevgi,” “yardımlaÅŸma,” “dürüstlük,” “sorumluluk,” “hakkaniyet,” “empati,” “biz bilinci” ve “elinden gelenin en iyisini yapmak.”
 
3-Toplantı öncesi ailede yapılan bütün iÅŸlerin dökümünü yapın. Bu liste kapsamlı bir listedir, yapılan bütün iÅŸleri içerir ve sürekli yenilenir; ilaveler olur ve iÅŸlevini yitirenler çıkarılır. Yemek, bulaşık, çöp, alışveriÅŸ, ev temizliÄŸi, vb.
 
4-KiÅŸilerin  sorumlulukları konuÅŸulur ve kararlaÅŸtırılır. YemeÄŸi kim yapar; bulaşığı kim yıkar; çöpü kim atar; alışveriÅŸi kim yapar; evi kim derler toparlar ve temizler; faturaları kim öder, evde küçük çocuk varsa onu kim besler, altını kim temizler, vb. (Bu iÅŸler dönemsel olabilir; ya da vardiya usulü bir sistem kabul edilebilir.) Okula giden öÄŸrenciler kendi sorumluluklarının ne olduÄŸunu ve ne yapmaları gerektiÄŸini bu toplantılarda konuÅŸurlar.
 
5-Görevini yapmazsa sonucu ne olur? Birlikte konuÅŸulur ve karara baÄŸlanır.
 
6-Ailenin bütçesi ve her bir kiÅŸinin harçlığı konuÅŸulur ve karara baÄŸlanır.
 
7-Yeni alınacak ÅŸeylerin kullanım koÅŸulları önceden konuÅŸulur ve karara baÄŸlanır.
 
8-Zaman planlaması: Ailenin birlikte geçireceÄŸi zamanları; tiyatro, sinema, diÄŸer eÄŸlence konuÅŸulduÄŸu gibi her bir bireyin kendi arkadaÅŸları ile sosyalleÅŸeceÄŸi zamanlar ve süreleri konuÅŸulur.
 
9-Gözden geçirilir: Her hafta daha önce verilen kararların uygulamada ne kadar baÅŸarılı olduÄŸu konuÅŸulur ve gerek varsa eski kararlar deÄŸiÅŸtirilerek yeni kararlar alınır.
 
Böyle bir yapı içinde bilgisayar alınmadan önce ayrıntılılar konuÅŸularak bir altyapı oluÅŸturulur: hafta içi ve hafta sonu günler oÄŸlumuz bilgisayarı ne kadar kullanacak; hangi amaçlarla kullanacak. Bu etkileÅŸimler içinde bir aile yaÅŸamı oluÅŸturulur. Hafta içinde çıkan sorunlar geliÅŸigüzel konuÅŸulmaz; not alınır ve haftalık aile toplantısında konuÅŸulur. Haftaya annenin mektubunda gördüÄŸüm sorunları listeleyerek belirteceÄŸim.
 
HABER TÜRK ARŞİV

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.