Sosyal Medya

TARİHTE BUGÜN: Malay Müslümanlarının Yaşadığı Patani Tayland'a bırakıldı

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Altıncı İmam Cafer-i Sadık'ın şehit edilmesi, Çağrı Bey’in vefatı, Müslüman Patani Ülkesinin Tayland’a verilmesi, SSCB’nin Çekoslavakya’da darbe yaptırması var…



GÜNÜN OLAYI

Malay Müslümanlarının YaÅŸadığı Patani Tayland’a Bırakıldı (1909)

Patani Sultanlığı yaÅŸadığı iç karışıklıklar sonunda 1786 yılında Tayland’ın iÅŸgaline uÄŸramıştı. Bu iÅŸgal 10 Mart 1909 tarihinde yapılan Ä°ngiliz-Siyam antlaÅŸması ile meÅŸrulaÅŸtı. Yani Malay Müslümanlarının yaÅŸadığı Patani bölgesinde Tayland hakimiyeti uluslar arası bir nitelik kazandı. Patani bölgesinde bugün 6 milyon civarında Müslüman yaÅŸamaktadır.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

Altıncı İmam Cafer-i Sadık Şehit Oldu (765)

On iki imamın altıncısı olan Cafer-i Sadık hazretlerinin büyük dedesi Hz.Ali’dir. Kendisi din alimi olduÄŸu kadar fen bilimlerinde de söz sahibi idi. Fen bilimleri alanında çığır açan bir çok Ä°slam alimine hocalık ve önderlik yapmıştır. Ä°mam-ı Azam Ebu Hanife’de kendisinden ders alanların en meÅŸhurlarındandır. Ünü kısa sürede bütün Ä°slam ülkesine yayılmış ve bu durumdan rahatsızlık duyanlar tarafından 10 Mart 765 tarihinde zehirletilerek ÅŸehit edilmiÅŸtir.

Sultan Alparslan’ın Babası ÇaÄŸrı Bey Vefat Etti (1060)

1016-1019 Yıllarında Anadolu’ya yaptığı seferler sonucu Anadolu’nun yurt edinmek için uygun olduÄŸunu keÅŸfetmiÅŸti. KardeÅŸi TuÄŸrul Bey ile Büyük Selçuklu Devletinin kuruluÅŸunda önemli rol oynamıştı. Onun raporu doÄŸrultusunda TuÄŸrul Bey Anadolu’nun fethi için akınları baÅŸlatmıştı. Sultan Alparslan’ında babası olan ÇaÄŸrı Bey 10 Mart 1060 yılında Serahs’da vefat etti.

Pazar ve ArdeÅŸen Rus Ä°ÅŸgalinden Kurtuldu (1918)

Rusya’da BolÅŸevik ihtilali çıkması üzerine yeni oluÅŸan yönetim I.Dünya Savaşından çekilme kararı almıştı. Yapılan antlaÅŸma gereÄŸince Ruslar iÅŸgal ettikleri yerlerden çekilirken 10 Mart 1918 tarihinde Pazar ve ArdeÅŸen ilçelerinden de çekildiler.

İttihat ve Terakki partisi İleri gelenleri Tutuklanmaya başladı (1919)

Damat Ferit PaÅŸa Hükümeti I.Dünya Savaşının yenilgisi nedeniyle sorumlu tutulan Ä°ttihat Ve Terakki Partisi ileri gelenlerini yargılamak için bir Divan-ı Harp oluÅŸturdu. Ä°ttihat ve Terakki Partisinin ileri gelenlerinden yurtdışına çıkmamış olanlar 10 Mart 1919’da tutuklanmaya baÅŸladılar. Ä°lk olarak yaklaşık altmış kiÅŸi tutuklandı.

Koçgiri Ayaklanması Nedeni Ä°le Bazı Ä°llerde Sıkıyönetim Ä°lan Edildi (1921)

Koçgiri Ayaklanması nedeniyle TBMM Hükümeti, Elaziz, Erzincan, DivriÄŸi ve Zara bölgesinde 10 Mart 1921’de sıkıyönetim ilan edildi. Koçgiri isyanı üç aylık bir uÄŸraÅŸ sonunda Nurettin PaÅŸa komutasındaki merkez ordusu ve Topal Osman AÄŸa’nın Giresun alayı tarafından bastırıldı.

SSCB’nin Çekoslavak Darbesi (1948)

SSCB Çekoslavak hükümetinde yer alan bakanlarının çoÄŸunun komünistlerden olmaması nedeniyle rahatsızlık duyuyordu. SSCB Çekoslavakya’nın durumunu iyice netleÅŸtirmek için müdahale etti ve baskı ile 11 bakanı deÄŸiÅŸtirttiler. CumhurbaÅŸkanı Dr.BeneÅŸ’in itirazı hiç dikkate alınmadı. Bu kriz sırasında Çekoslavakya’nın kurucusu olan Thomas Masaryk’in oÄŸlu Dış Ä°ÅŸleri Bakanı Jan Masaryk 10 Mart 1948 tarihinde kendisini dördüncü katın penceresinden atarak intihar etti. SSCB’nin bu müdahalesi ‘’Çekoslavak Darbesi’’ olarak adlandırılmış ve SSCB’nin yayılmacılığına karşı batı dünyasının tedbir alma çalışmalarına neden olmuÅŸtur.

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

 1876. Graham Bell ile yardımcısı Watson, ilk telefon görüÅŸmesini yaptılar.

1910. Hollywood’da çekilen ilk film olan ‘’In Old California’’, gösterime girdi.

 1919. Çin’de kölelik resmen kaldırıldı.

1920. Yunanistan BaÅŸbakanı Venizelos’un da katıldığı toplantıda, Ä°stanbul’un resmi iÅŸgaline ve Kuvayı Milliye

öncülerinin tutuklanmasına karar verildi.

 1947. Dört büyükler, Almanya’nın geleceÄŸini tartışmak için Moskova’da toplandı.

 1952. Küba’da General Fulgencio Batista, Devlet BaÅŸkanı Carlos Socarras’ı devirerek yerini aldı.

 1956. BaÅŸpiskopos Makarios’un, 9 Mart günü sınır dışı edilmesinden sonra Kıbrıs’ta ayaklanmalar baÅŸladı.

 1963. Saatli Maarif Takvimleri’nin kurucusu Naci Kasım, 79 yaşında vefat etti.

 1969. ABD’li siyahi lider Martin Luther King’in katili James Earl Ray, 99 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.

 1972. Millet Meclisi, Deniz GezmiÅŸ, Yusuf Aslan ve Hüseyin Ä°nan hakkındaki idam kararlarını 53 ret, 6 çekimser, 238 kabul oyuyla onayladı.

 1988. Zorunlu Tasarruf Yasası çıktı.

 1989. Avrupa Kulüpler Kupası’nda finale yükselen ilk Türk basketbol takımı Efes Pilsen, Yunanistan’ın Aris takımına yenilerek ikinci oldu.

1993. Gazeteci Emil Galip Sandalcı, 71 yaşında Ä°stanbul’da öldü.

 1998. Gazeteciler Federasyonu kuruldu.

 1999. Åžair, deneme yazarı Salah Birsel Ä°stanbul’da öldü.

 2000. Diyarbakır 1 No’lu DGM, kapatılan RP’nin Genel BaÅŸkanı Necmettin Erbakan’a, ‘’halkı ırk ve din farklılığı gözeterek, kin ve düÅŸmanlığa açıkça tahrik ettiÄŸi’’ gerekçesiyle 1 yıl hapisle cezası verdi.

DünyaBülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.