Sosyal Medya

Güncel

Almanya’da ‘Müslüman Başbakan’ tartışması

Almanya'da iktidardaki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi, gelecekte bir Müslüman'ın ülkede başbakan olup olamayacağını tartışıyor. Tartışmalar, CDU'lu Ralph Brinkhaus'un açıklamalarının ardından başladı. Brinkhaus, Protestan haber ajansı Idea'ya verdiği röportajda kendisine yöneltilen '2030 yılında bir Müslüman, CDU'nun başına geçip başbakan olabilir mi?' sorusuna 'İyi bir politikacıysa ve değerlerimizi, siyasi görüşlerimizi temsil ediyorsa neden olmasın?' diye cevapladı.



Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ÅŸu günlerde hararetle bir konuyu tartışıyor: Ä°leride CDU'nun başına bir Müslüman geçer ve baÅŸbakan olur mu?Tartışmaları baÅŸlatan isim Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin Parlamento Grup BaÅŸkanı Ralph Brinkhaus oldu.

CDU milletvekili Brinkhaus, Protestan haber ajansı Idea'ya verdiÄŸi röportajda kendisine yöneltilen "2030 yılında bir Müslüman, CDU'nun başına geçip baÅŸbakan olabilir mi?" sorusuna "Ä°yi bir politikacıysa ve deÄŸerlerimizi, siyasi görüÅŸlerimizi temsil ediyorsa neden olmasın?" diye yanıtladı.
Brinkhaus bu röportajı Åžubat ayının sonunda verdi. Ancak Alman politikacının açıklamaları ÇarÅŸamba günü Bild gazetesinde yayımlandıktan sonra gündeme oturdu.
Brinkhaus'un sözleriyle ilgili demeçler üst üste geldi. Mecklenburg-Vorpommern eyaleti CDU teÅŸkilat baÅŸkanı Vincent Kokert, "Tanrı aÅŸkına, Ralph Brinkhaus'un böyle bir ÅŸey söylediÄŸine inanamıyorum... Hayır, buna gerçekten inanamıyorum" diyerek ÅŸaÅŸkınlığını dile getirdi.

‘Ä°SLAMÄ° DEÄžERLER BÄ°ZÄ°M
DEÄžERLERÄ°MÄ°ZDEN FARKLI'

Parti Yönetim Kurulu üyelerinden Elisabeth Motschmann, Ä°slam'ın CDU deÄŸerleriyle baÄŸdaÅŸtırılabileceÄŸi yönünde görüÅŸ bildiren Brinkhaus'un fikrine katılmadığını belirtti. Motschmann, "Ä°slam'ın deÄŸerleri bizim deÄŸerlerimizden çok farklı. Erkek ve kadının eÅŸit haklara sahip olması konusunu buna örnek gösterebiliriz" diye konuÅŸtu.
CDU/CSU Parlamento Grup BaÅŸkanı Brinkhaus, söz konusu röportajda, liderlik vasıfları konusunda insanların deÄŸerlerinin dinlerinden daha önemli olduÄŸunu söylemiÅŸti. Brinkhaus, "CDU bir dini topluluk deÄŸil. Bizi Katolik Kilisesi'nden ayıran da bu" demiÅŸti.
Ancak bazı milletvekilleri, partinin ismindeki "Hristiyan" ifadesini hatırlatarak Müslüman bir CDU lideri olamayacağını savundu. Bild'e konuÅŸan CDU milletvekili Eberhard Gienger, "Partinin ismindeki 'C' rastgele seçilmedi" dedi.
Gienger ayrıca sadece CDU'dan deÄŸil, hiçbir partiden Müslüman bir siyasetçinin Almanya baÅŸbakanı olmaması gerektiÄŸini söyledi. CDU'lu vekil, "Müslüman bir baÅŸbakan, Almanya'da çoÄŸunluÄŸu da Müslümanların oluÅŸturduÄŸu izlenimi verir... Ancak böyle deÄŸil" diye konuÅŸtu.


GÜLER'DEN BRÄ°NKHAUS'A DESTEK

Brinkhaus'un açıklamalarına destek verenler de oldu. CDU'nun yönetim kurulundaki tek Müslüman üye Serap Güler, "Siz ciddi misiniz? Brinkhaus'un söylediÄŸinin dışında bir ÅŸey ifade etmek, ana akım bir partiye ya da anayasayı ciddiye alan bir partiye ait deÄŸildir" diye tweet attı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.