Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'den ilk kuduz antiserumu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2019 sonunda Türkiye’nin ilk kuduz antiserumunun üretileceğini açıkladı.



ALBÄ°LA SERUM'U ZÄ°YARET

EskiÅŸehi'de temaslarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulundu. Bakan Varank, Türkiye'nin önde gelen iÅŸ kadınlarından 40 melek yatırımcının kurduÄŸu ALBÄ°LA Serum Biyolojik Ürünler Sanayi· ve Ticaret AÅž'yi ziyaret etti.

AKREP VE YILAN ZEHÄ°RLENMELERÄ°NE KARÅžI

Burada konuÅŸan Varank, tesiste EskiÅŸehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Figen Çalışkan'ın geliÅŸtirdiÄŸi, akrep ve yılan zehirlenmelerine karşı üretilen antiserumlara yatırım yapıldığını ifade ederek, ÅŸöyle devam etti:

KOSGEB DESTEK VERÄ°YOR

Melek yatırımcılarımız, giriÅŸimcilerimiz bir yatırım yaparak bu ÅŸirketi kurdular. Burada da Türkiye'nin en önemli GMP standartlarında üretim tesislerinden birini oluÅŸturdular. Türkiye'de daha önce böyle bir ürün yoktu. ArkadaÅŸlarımız akrep ve yılan zehirlenmelerine karşı antiserum üretiyor. Ä°nÅŸallah bu yıl sonunda da Türkiye'nin ilk kuduz antiserumunu da ALBÄ°LA üretecek. Bu sayede Türkiye'nin yaptığı on milyonlarca dolarlık ithalatın da önüne geçmiÅŸ olacağız. Ben bugün burayı özellikle ziyaret etmek istedim. KOSGEB desteÄŸi veriyoruz. Bu tip teknoloji, bilimsel tabanlı giriÅŸimler konusunda Türkiye'nin büyük bir potansiyeli olduÄŸuna inanıyoruz. Ä°nÅŸallah böyle baÅŸarılı giriÅŸimlerin Türkiye'den daha fazla çıkmasını istiyoruz. Türkiye'de ithalatın önünü kesecek bir giriÅŸimin bilimsel bir çalışmadan çıkmış olmasının kendisine ayrıca gururlandırıyor.

ZEHÄ°R ÖNCE ATLARA ENJEKTE EDÄ°LÄ°YOR

Akrep ve yılan zehirlerine karşı antiserumları geliÅŸtiren Doç. Dr. Figen Çalışkan, akreplerden aldıkları zehri artan oranlarda atlara enjekte ettiklerini anlatarak, "YavaÅŸ yavaÅŸ onlara aşılama yapıyoruz. Ardından da zehre karşı oluÅŸan, o zehri nötralize eden antikorları attan plazma ÅŸeklinde alıyoruz. O plazmayı aldıktan sonra tesisimize getiriyoruz. Tamamen steril koÅŸullarda, GMP koÅŸullarında, buradaki uzman ekibimizle birlikte o içindeki deÄŸerli moleküller ilaca dönüÅŸüyor. Bütün dönüÅŸ burada gerçekleÅŸiyor." dedi.

Bakan Varank, EskiÅŸehir ziyareti kapsamında Cumhur Ä°ttifakı'nın Mahmudiye Belediye BaÅŸkan adayı Mustafa Arslan ile Cumhur Ä°ttifakı'nın Beylikova Belediye BaÅŸkan adayı Özkan Alp'in seçim koordinasyon merkezlerinin açılışını yaptı. Açılışlara Ak Parti EskiÅŸehir milletvekillerin Nabi Avcı, Harun Karacan ve Emine Nur Günay ile Cumhur Ä°ttifakı'nın EskiÅŸehir BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan adayı Burhan Sakallı da katıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.