Sosyal Medya

Güncel

Kral Selman ve Oğlu arasında büyük kriz yaşanıyor!

Kaşıkçı cinayeti, atamalar, Yemen savaşı, ABD ve İsrail’le olan yakınlaşmadan rahatsızlık duyan Kral Selman ile oğlu Veliaht Prens Selman arasında ‘büyük kriz’ yaşandığı bildirildi. İngiliz The Guardian’ın haberine göre, Kendisine karşı gerçekleştirilen son hamlelerden rahatsız olan Kral Selman’ın, Veliaht Prens’e karşı ‘tecrit’ politikası uygulamaya başladığı öğrenildi. Prensin, Kabe’nin üzerine çıkıp yürümesi de büyük tepki topladığı bildirildi.



Ä°ngiliz The Guardian gazetesi, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdüllaziz ile varisi veliaht Prens Muhammed Bin Selman arasında büyük krizin yaÅŸandığını önü sürdü. Gazete, Prens Salman'ın kendisine yönelik 'son hamleler'den çok rahatsız olduÄŸunu ve de kızdığını yazdı. Kralın'ın, Veliaht Prens Muhammed'i 'tecrit etmek' için harekete geçtiÄŸini de yazdı.

Krizin giderek büyüdüÄŸünü dile getiren gazete, Kral Selman bin Abdülaziz El Suud ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Yemen'deki savaÅŸ da dahil olmak üzere son haftalarda bazı önemli politika meseleleri üzerinde anlaÅŸamadıklarını öne sürdü.

Gazete, yaÅŸanan krizin, CIA'NIN Ä°stanbulda iÅŸlenen Cemal Kaşıkçı cinayetinden Veliaht Prens Muhammed Selman'ı sorumlu tutmasını açıklamasından sonra büyüdüÄŸünü dikkat çekti.

Kral Selman ve oÄŸlu Veliaht Selman arasında yaÅŸanan büyük gerilimin, 83 yaşındaki Kral Selman'ın Arap ve AB zirvesine katılmak için gittiÄŸi Mısır'da da gözlendiÄŸini yazan gazete; danışmanlarının, Kral Selman'ı uyararak, ‘potansiyel risk altında bulunduÄŸunu' söylediklerini de aktardı. Bu geliÅŸmelerden sonra krizin, geçen Åžubat ayının sonlarında çarpıcı bir ÅŸekilde arttığı öne sürüldü. YaÅŸanan bu geliÅŸmelerden sonra Kral Selman'ın Veliaht Prens Muhammed'e karşı ‘tecrit' politikası uygulamaya baÅŸladığı öne sürüldü.

KRAL SELMAN, UÇUÅž EKÄ°BÄ°NÄ°
DEĞİŞTİRİP, KENDİNE SADIK
GÜVENLÄ°K EKÄ°BÄ°YLE MISIR'A UÇTU

Gazete, Kral Selman'ın kendisine karşı düzenlenebilecek muhtemel bir saldırı ve tehdit endiÅŸesiyle Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'ndan, kendisine sadık 30'dan fazla yeni bir güvenlik ekibiyle, Veliaht Prenses Selman yanlısı mevcut ekibi deÄŸiÅŸtirip Mısar'a uçtuÄŸunu yazdı.
Uçağın güvenliÄŸinden sorumlu bir kaynak da, olayı doÄŸrulayarak, yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸin, bazı uçak personelinin Veliaht Prenses Muhammed Bin Selman'a sadık olabileceÄŸi yönündeki endiÅŸeden kaynaklandığını açıkladı.
Kralın danışmanları ayrıca, Mısır'dayken kendisini koruyan Mısır güvenlik personelini de görevden aldığı öÄŸrenildi.

Bu arada Kral Selman'ın Mısır'daki Arap-AB Zirvesinin bitiminden sonra ülkesine dönüÅŸte havaalanı protokolünde, Prenses Selman'ın bulunmaması da gözlerden kaçmadı.

Baba-oÄŸul iliÅŸkisindeki sürtüÅŸmenin, Kral Selman'ın evinde ağırlamak için çaÄŸrılan davette de gözlendiÄŸi; davetliler arasında Prens Muhammed Selman'ın bulunmaması dikkati çekti.

Kral'a yakın bir kaynak ise; Kral Selman'ın özellikle, Veliaht Prensi yemek davetine çağırmadığını ileri sürerek, Kral Selman, Veliaht Prens Muhammed'in son aylarda kendisine danışmadan aldığı kararlardan çok rahatsız olduÄŸunu dile getirdi. Bu kararlar arasında ABD'ye ilk defa bir kadın büyükelçinin atanması, Savunma Bakanlığı'na kardeÅŸi Halid'i getirmesi, Yemen savaşı, ABD ve Ä°srail yakınlaÅŸması ve Kaşıkçı cinayeti gibi konular baÅŸta geliyor.

PRENS SELMAN'IN TEPKÄ° TOPLAYAN
Ä°KÄ° BÜYÜK ATAMA KARARI

Mısır gezisi sırasında, alışılageldiÄŸi gibi, “kral yardımcısı” olarak adlandırılan Veliaht Prenses Selman, kral uzaktayken iki büyük personel deÄŸiÅŸikliÄŸini imzaladı.
ABD'ye ilk kadın büyükelçi olan Prenses Rima bint Bender bin Sultan bin Abdülaziz Al Suud'ı atadı. KardeÅŸi
kardeşi Halid Bin Salman'ı da Savunma Bakanlığı'na atadı.
Bu iki atama, Veliaht Prensi Selman'ın ‘iktidardaki gücünü güçlendirmesi' olarak yorumlanmıştı.
Kral'a yakın bir kaynak ise; Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın, kardeÅŸi Prens Halid Bin Selman'ı daha kıdemli bir role yükseltmek için erken bir hamleyle Savunma Bakanlığı'na getirmesi Kral Selman'ı çok kızdırdığını, atamaların Kral'ın bilgisi olmadan yapıldığını ileri sürdü.

KAÅžIKCI CÄ°NAYETÄ° KRALLIÄžA
BÜYÜK ZARAR VERDÄ°

Kral Selman, Cemal Kaşıkçı cinayetinden dolayı krallığa verilen zararın bir kısmını onarmaya çalışıyor.
Kralın destekçileri ise, Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın daha fazla güç almasını engellemek için, Kral Selman'ı harekete geçirmeye çalışıyorlar.

VELÄ°AHT PRENS SELMANIN, KABE'NÄ°N
TEPESÄ°NE YÜRÜMESÄ° DÄ°N ALÄ°MLERÄ°NÄ° ÇOK KIZDIRDI

Bu arada Veliaht Prens Muhammed'in, geçen ay Mekke'de, Ä°slâm'ın en kutsal bölgesi olan Kabe'nin tepesine yürümesi din alimlerini çok kızdırdı. Yapılanın doÄŸru olmadığını savunan din alimlerinin Kral'ı uyardığı öÄŸrenildi. Veliaht Prenses'in, Kabe'in tepesinde yürümesine tepki gösteren çok sayıda kiÅŸinin de Kral'a ÅŸikâyette bulunduÄŸu ortaya çıktı.

Suudi Kralı, Veliaht Prens Selman'a Yemen'deki savaÅŸ esirlerinin ele alınması, Sudan ve Cezayir'deki protestolara verilen tepki de dahil olmak üzere önemli dış politika meselelerinde kaygı duyduÄŸunu belirtti.

KRAL, VELÄ°AHT PRENS'Ä°N AKSÄ°NE
PROTESTOLARIN ‘GÜÇLE' BASTIRILMASINA KARÅžI

Kralın, protestoları bastırmak için Prens Muhammed'in 'güç politikası' uygulaması yaklaşımı ile aynı fikirde olmadığını söylüyor.

Kral bir reformcu olmasa da, Suudi basınındaki Cezayir'deki protestoların daha kapsamlı ÅŸekilde desteklendiÄŸi söyleniyor.

Brookings Ä°stihbarat Projesi'nin direktörü ve CIA'in 30 yıllık emektarı Bruce Riedel ise, “Kraliyet Sarayı'nda ustaca, ama önemli bir ÅŸeyin iÅŸareti var” dedi. Åžimdi gözler Kraliyet Saray'ında yaÅŸanılacak geliÅŸmelere çevrildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.