Sosyal Medya

Ekrem İmamoğlu: Hayatımın hiçbir zamanında anketlere bu kadar inanasım gelmemişti

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu anketlerle ilgili soruya, "Anket firmaları konusunda hep bir tartışma olmuştur ama biz hep mağdur tarafında olan bir siyasi hareketiyiz. Sonuçları tam olarak söyleyemem ama hayatımın hiçbir zamanında anketlere bu kadar inanasım gelmemişti. Fısıltılarla arayış içinde olan bir toplum var." ifadelerini kullandı.



Cumhuriyet Halk Partisi'nin Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan Adayı Ekrem Ä°mamoÄŸlu, NTV canlı yayınında 'Seçime DoÄŸru Özel' programında Ahmed Arpat ve Simge FıstıkoÄŸlu'nun sorularını yanıtladı.

Soru: Adaylık için isminizin ilk kez telaffuz edildiÄŸi dönemde, “Ä°smi çok bilinmiyor, Cumhuriyet Halk Partisi için dezavantaj olabilir” deniyordu. Ä°sminizin açıklanmasıyla birlikte sahaya çıktınız, nasıl görüyorsunuz bilinilirlik sorunu hala biz dezavantaj mı sizin için?

Ekrem Ä°mamoÄŸlu: Aksine ben o günde tanıdıkça sevecekler demiÅŸtim. Bu özgüven deÄŸil. Ä°nsanın hayatında biriktirdiklerinin verdiÄŸi bir güvence. Beylikdüzü Belediye BaÅŸkanı’yım, 20 küsur yıldır orada hayatım var. Ä°ÅŸ hayatımla birlikte 28-29 yıldır. ÖrneÄŸin 350 bin Beylikdüzülü beni Ä°stanbul’a bildikleri gibi anlatacaklar dedim. Dostluklarım var zira. 6-7 yaşından beri insan biriktiriyorum. Hayatım boyunca herkes için iyi ÅŸeyler düÅŸünmüÅŸ bir insanım. O dostluklarıma güveniyorum. Aileme güveniyorum. Çok yuvarlak bir hesapla baÅŸlarken ben 1 milyon insana güveniyordum Ä°stanbul’da. Ä°ÅŸ hayatım var ticaret yaptım. Ä°ÅŸ insanlığım var. Binlerce insana iÅŸ imkanı yaratmış bir geçmiÅŸim var. Köftecilik de yaptım, fırıncılık da yaptım, alışveriÅŸ de yaptım. Hiçbir zaman toplumdan kopmadığım için bu organik tarafın yansıyacağını düÅŸünüyordum. Tahminimin üzerinde de oldu açıkçası... Ä°nsanlarla bire bir diyalog kurdukça bunu lokal olarak kendi ilçemde de yaÅŸamıştım, evleri gezdikçe insanlar bana “Evet seni anlatmışlardı; geçmiÅŸte ÅŸöyle bir arkadaşın olmuÅŸ, ortağın olmuÅŸ” gibi referanslar bana çok yardımcı olmuÅŸtu. Toplumsal referans beni Ä°stanbul’da çok hızlı tanıttı. SaÄŸ olun ekranlarınızda bize yer veriyorsunuz ama yanlış anlamayın sizden reytingi daha yüksek toplumun. Ä°nsanın insanı anlatması çok farklı. Åžu anda da güvencen ne derseniz, yeni tanıyanlar da anlatsın çünkü bu aynı zamanda benim bağımı çok kuvvetli hale getiriyor. Referansınız ve güvenceniz arttıkça sorumluluÄŸumu da büyütüyor benim. Yaptığım her iÅŸte geri dönüp hesap vereceÄŸim çok insan var. Bu benim görevime bakış açımın saÄŸlam temellini tanımlıyor aslında. Ne güzel bir ÅŸey ki insan biriktirmiÅŸim ve beni doya doya anlatıyorlar. Bende o sorumlulukla yoluma devam ediyorum.

"BEKA SORUNU DÄ°YE BÄ°R ÅžEY YOK"

Soru: Cumhur Ä°ttifakı’nın adayı rakibiniz Binali Yıldırım da çok tanınan çok bilinen bir isim. Üstelik UlaÅŸtırma Bakanlığı gibi icracı bir bakanlık koltuÄŸunda mükerrer oturmuÅŸ bir isim. Bilinirlik farkı en azından yarışa baÅŸlarken bir dezavantaj oluÅŸturdu mu sizce yoksa bir motivasyon kaynağı mı oldu?

Ekrem Ä°mamoÄŸlu: Tabi yükseliÅŸte olmak güzeldir duraÄŸan olmaktan iyidir. Ama çok rakibimin hangi pozisyonda olduÄŸuna bakmam. Sporculuk hayatımda da maçı kazanmak için sahaya çıkarım. Rakibimle ilgilenmem kendi formülüm vardır, diziliÅŸim, taktiklerim bellidir, rakibime göre çok taktik üretmedim. Ä°ÅŸ yaÅŸamımda da siyasi yaÅŸamımda da hep böyle oldum. Benim en deÄŸerli muhatabım 1 6 milyon insan. Ama stratejik olarak baktığınızda duraÄŸanlıktan iyidir yükseliÅŸte olmak. Ben iyi bir yükseliÅŸ yaÅŸadığımı görüyorum.

Soru: Çok konuÅŸulan bir konu; beka sorunu yaratacak mı yaratmayacak mı bu yerel seçim sonuçları? CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan bugün, “31 Mart’ta hem belediye baÅŸkanını seçeceksiniz hem de ülkenin geleceÄŸine karar vereceksiniz” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Siz bu yerel seçim sonucu beka sorunu yaratır yaratmaz tartışmasına nasıl bakıyorsunuz? Mesela Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nun belediye baÅŸkanlığı bir beka sorunu yaratır mı?

Ekrem Ä°mamoÄŸlu: Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nun belediye baÅŸkanlığı eÄŸer bir beka sorunu olarak görülecekse, bu Sayın CumhurbaÅŸkanı elini rahatlatır, yükünü hafifletir, ülke sorunlarına odaklanmasını saÄŸlar. Çünkü siyasetinde böyle bir soluÄŸa ihtiyacı var. Bu kadar yük çekilmez çünkü. Sayın CumhurbaÅŸkanının gerçekten çok yükü var. Niye bir kültür merkezini düÅŸünsün ki, bir yeÅŸil alanı neden düÅŸünsün? Bunu düÅŸünecek çok yetenekli insanlar var. En yetenekli isimlerden birisinin de ben olduÄŸumu düÅŸünüyorum. Dolayısıyla tam aksine konumu gereÄŸi bir beka sorunu görüyorsa ülke adına Sayın CumhurbaÅŸkanı’nın bence elini rahatlatacak bir iÅŸ olur Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nun seçilmesi. Kaldı ki böyle bir söylemin inanın toplumda bir karşılığı yok ve toplum üzülerek izliyor aslında. Ä°stanbul’a sesleniyorum sadece bana oy verenlere seslenmek mümkün mü? Herkese sesleneceksiniz insanlar sizi dinleyecek. KeÅŸke dinleme imkanları da olaÄŸanüstü derecede iyi olsa. Bu mümkün deÄŸil. Ama Sayın CumhurbaÅŸkanının eriÅŸimde hiçbir sorunu yok toplumun tamamına hitap etsinler. Åžu anda beka sorunu diye bir ÅŸey yok. Vatanını, milletini seven ve bu milli sevgi konusunda her zaman söyledim hiç kimse benimle yarışamaz. Çünkü bende kimse ile yarışmam. Size hakaret olur sizin milli duygularınızı ölçmek. Dolayısıyla ben üstüme alınmıyorum tabiri caizse kime söylüyor diye dönüp arkama bakıyorum. Bu ülkede ÄŸer öyle sorunları yaşıyorsa ÅŸu an ülkeyi yönetenler onlara yardımcı olacak bir tercih olurum. Zira önlerinde 4 buçuk seneye yakın bir iktidar süreleri var. Hep birbirinden farklı konular birbirine karıştırmamak lazım.

ANKET AÇIKLAMASI: DÄ°P DALGA OLABÄ°LÄ°R

Soru: Az önce ‘yükseliÅŸte olmak iyidir’ ifadesini kullanmıştınız. Aklıma anketler geldi. Sayın CumhurbaÅŸkanı NTV’de soruları yanıtlarken anketlerle ilgili açıklaması epey konuÅŸuldu. Ä°htiyatlı yaklaÅŸtığını belirtmiÅŸti anketlere. Sizin yaklaşımınız nasıl? Anketler ne söylüyor, o söylenenlere sizin yaklaşımınız nedir?

Ekrem Ä°mamoÄŸlu: Ben ölçmeyi seven bir insanım. Ä°ÅŸ hayatım da dahil siyasi yaÅŸamımda da her zaman ölçmeyi, ölçtürmeyi yol haritasında neredesin, insanlar beÄŸeniyor mu çok kıymet veren birisiyim bu alana. Nereden baÅŸladığınızı bilmezseniz nereye gideceÄŸinizi de bilemezsiniz. Dolayısıyla oldukça tecrübeliyim bu konuda. Anket firmaları konusunda Türkiye’de hep bir tartışma olmuÅŸtur. Siyasi olarak baktığınızda da tartışmanın maÄŸdur kesimiyiz aslında. Ben kendimi bu anlamda da güvencede tutmayı severim. Ä°nandığım kuruluÅŸlarla çalışmaya çaba gösteririm. Kaldı ki birbirini test eder pozisyonda da aslında farklı kurumlara birbirini sorgulatırım neticelerini. Günün sonunda da ben tabi kendi kaygılarını bilemem ama hayatım boyunca anketlere hiç bu kadar inanasım gelmemiÅŸti. Tam aksine ben de çok inanç besliyorum. Toplumda neyi görüyorsam, insanlarla göz göze geldiÄŸimde, anlattığımın karşılığı nasıl bana yansıyorsa bugün anket sayfalarından önümüze dökülen rakamlar aynı ÅŸekilde. Ben bazen insanlarla fısıldaşıyorum. Bazen ÅŸu göÄŸsüme kafasını koyup bir adamın dertleÅŸtiÄŸini de hissettim, gözleri dolu dolu yaklaşıp fısıltılarla konuÅŸtuÄŸunu da yaÅŸadım. Fısıltılarla arayış içinde bir toplum var. Bu dediÄŸiniz dip dalga olabilir ama ben onu hissediyorum. Bir deÄŸiÅŸim, yeni bir baÅŸlangıç arzusu çok üst seviyede var. Bunu karşılayacak tecrübeye de sahibiz. Kaldı ki sadece tek kiÅŸilik bir süreç deÄŸil bu yüzlerce binlerce ekibimiz var. Bu da yetmez 16 milyon insanı hazine olarak görüyoruz biz. Onların bize yansıması da çok deÄŸerli. Ä°nanın sizlerde bizim içim çok deÄŸerlisiniz. YaÅŸadığınız bir kenti yarın yaşıyorken sizin fikrinizi almak bizim için çok önemli hale gelecek. Biz her boyutuyla hazırız. Bunu da hissettirdiÄŸimiz zaman o dip dalgayı dalgadan ziyade kucaklaÅŸmış bir pozisyon olarak görüyoruz.

Soru: Projelerinize baktığımızda ekonomi diyorsunuz, istihdam, eÄŸitim, kentsel dönüÅŸüm, sosyal hizmetler diyorsunuz. Sanki Ä°stanbul’dan deÄŸil bir ülke, devlet yönetiminden bahsediyorsunuz.

Ekrem Ä°mamoÄŸlu: Aslında belediye baÅŸkanlığını yapmamış bir insan bunu bilemez. Yanlış anlamasın rakiplerimiz, her ÅŸeyi yapmış olabilirsiniz ama belediye baÅŸkanlığı baÅŸka bir ÅŸey. Ä°nanın kimi zaman bir baba oluyorsunuz, bir baba oluyorsunuz ya da bir kardeÅŸ, bazen sizi yargıç yerine koyuyor adaleti saÄŸlayın diye, bazen iÅŸ arkadaşı yapıyor, bazen sendikacı yerine koyuyor. Belediye baÅŸkanının aslında Türkiye’deki anlamı her ÅŸey. Bizim bir belediye abimizin güzel bir lafı var, ‘Para basamaz, adam asamaz’ Allah esirgesin, bunun dışında her ÅŸeyi yapar gibi esprili bir tanımı var. Kanun zaten bir çok konuya el veriyor. Yapamadığınız bir ÅŸeyde moderatörlük yapabilirsiniz, iliÅŸkiyi kurabilirsiniz. Dünya Ä°stanbul ve Merkezi hükümetten sınırlı deÄŸil artık. Ä°letiÅŸim o kadar geniÅŸ ki her konuda her hususta dünyada partnerler kurabilirsiniz. Özel sektörle iÅŸ geliÅŸtirebilirsiniz. Ki Ä°stanbul’dan bahsediyoruz. Bize göre hepimize göre dünyada bir numara temkinli konuÅŸalım dünyada 10 kentten birisinden bahsediyoruz. BaÅŸarılarıyla, ölçütleriyle ilk 10 kentte deÄŸil ama ÅŸu anda tarihiyle, coÄŸrafyasıyla ilk 10 kentten birisi. Bugün sokakları geziyorum beni yoksulluk yaralıyor. Yoksulluk benim iÅŸim deÄŸil kaldırım yol anlatayım ben. Bu olacak ÅŸey mi? YoksulluÄŸu çözmeliyim, buna gücümüz var. Bugün toplumun önceliÄŸi eÄŸer yoksulluksa ben onu çözmek zorundayım. BaÅŸka bir konuyu toplumun önüne koyarak toplumu aldatmanın bir anlamı yok. Önce aşı çözeceksin, gidemediÄŸi iÅŸi çözeceksin, çocukların pozisyonunu çözeceksin. Biz her konuya muhatap bir belediyecilik anlayışını ortaya koyacağız. 16 milyon insanın saÄŸlamış olduÄŸu ekonomik pozisyon dünyanın ilk 50 ekonomisine girecek seviyede. Bunu kenara koyalım ki bence bir bütçe kabiliyeti orada çok eksik. Ölçülemeyen kayda alınmayan bir sürü geliri var bu kentin. Kent o ranttan faydalanamıyor. Bugün yaÅŸanan her soruna çözümümüz var. Yapamayacağınız bir hususta yön vermek bile bir hizmet. ÖrneÄŸin istihdamla ilgili mevzu olduÄŸu gibi. Proje geliÅŸtirmek bunu merkezi hükümetle paylaÅŸmak Ankara ile paylaÅŸmak bu bile hizmet. Ä°stanbul’un verisi yok ÅŸu anda. SaÄŸlıklı veriye eriÅŸebileceÄŸiniz kaynağınız yok. O bakımdan her konu bizim konumuzdur, her soru muhatabımızdır.

"SUYU YÜZDE 50 UCUZLATACAÄžIZ"

En önemli sorunlar yoksulluk ve ulaşım. Ä°stanbul'da deprem çok derin bir sorun.Bu ÅŸehrin açlık sınırı altında vatandaşı olmasın. Gıdaya eriÅŸim konusunda vatandaÅŸ büyük sorunlar yaşıyor. Bu ÅŸehrin yoksulu olmamalı. Gıda zinciri kuracağız, organik tarımı destekleyeceÄŸiz. Gıda sorunu iÅŸbirliÄŸi yaparak çözebiliriz.

Meydanlarda kuyruklara izin vermek rencide etmektir.Kadıköy'deki bir çocuÄŸu BaÄŸcılar'daki çocuÄŸa aynı standartları götürmedikçe dev proje neymiÅŸki. Bizin dev projemiz çocuklar. Ulaşım 0-12 yaÅŸ çocuklara ücretsiz olacak.

Suyu yüzde 50 ucuzlatacağız, kaynak var. Ä°stanbul'un parasını Ä°stanbulluya dağıtacağım.

TRAFÄ°K SORUNU

Ulaşım tek başına yol yapmak tünel yapmak deÄŸildir, çözüm de dedÄŸildir. 3. köprü yapılınca trafik rahatlayacak dendi, rahatladı mı? Konforlu bir toplu taşıma sistemi yapılamadığı için insanlar arabalarıyla iÅŸe gidiyorlar. Yol haritasını sunacaksınız insanlara, bilecekler ne sunduÄŸunuzu. Proje vaat etmeyeceksiniz, yapacaksınız.

Siz insanları denize ulaÅŸtırırsanız denizi kullanırlar. Deniz taşımacılığının payını yüzde 10'a çıkarma planımız var. Yeni nesil metrobüs araçlarıyla yoÄŸunluÄŸu azaltacağız. Megabüs güvenlik yolunu kullanarak TEM'den giden Beylikdüzü'nden Kurtköy'e kadar bir hat. Bunu yaparak metrobüsün de yoÄŸunluÄŸunu azaltacağız. TEM otoyolu düz bir hattır, yeni nesil bir yol olduÄŸu için insanların hayatına kolaylıkla dahil edebileceÄŸiz.

Bu ÅŸehirde insanlar yürüyebilecek. Ä°nsanlar bisikletiyle gidebilmeliler. Ulaşım bütüncül bir iÅŸtir, ortak akılla çözülmeli. Özel taşımacılara hiçbir külfet getirmeyeceÄŸiz.

Ä°stanbul adil, yeÅŸil ve yaratıcı bir kent olmalı. Bu ÅŸehirin çocuklarını eÅŸitlemeye geliyorum.

Ä°STANBUL DEPREME HAZIR MI?

Åžu ana kadar laftan baÅŸka bir ÅŸey üretilmedi. Depremle ilgili çok hızlı tedbirler alacağız. Ev sahiplerine yenileme için kolaylıklar saÄŸlayacağız. Binalarda yerinde dönüÅŸümü baÅŸlatacağız.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.