Sosyal Medya

Güncel

Çeçenistan'da kadınlara özel taksi: Mekhkari

Çeçenistan'da yalnızca kadınlara hizmet verecek, kadın şoförlerin kullandığı taksiler sokaklara çıkıyor.



Çeçence'de 'kadın' anlamına gelen 'Mekhkari' adlı taksi hizmeti, yaklaşık 190 bin dolarlık fonu, bir anaokulu ve tamircilik iÅŸletmesiyle paylaÅŸacak.

Çeçenistan'ın baÅŸkenti Grozni'de yakında 'kadınlara özel' taksiler trafiÄŸe çıkacak.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, kadınlara hizmet verecek bu taksilerin ÅŸoförleri de kadın olacak.

Projeyi BirleÅŸik Arap Emirlikleri merkezli Zayed Fonu finanse ediyor. Ayrıntılarını Instagram hesabından paylaÅŸan kurum bu uygulamanın 'kadın yolcuların dini standartlar ve geleneklere uygun seyahat etmelerine olanak saÄŸlayacağını' söyledi.

Çeçence'de 'kadın' anlamına gelen 'Mekhkari' adlı taksi hizmeti, yaklaşık 190 bin dolarlık fonu, bir anaokulu ve tamircilik iÅŸletmesiyle paylaÅŸacak.

Rus Meduza internet sitesinin haberine göre Zayed Fonu'nun başında da yeÄŸeni Adam Çerhigov var.

En Büyük Gerekçe Güvenlik

Govorit Moskva radyosu, birçok Çeçen kadının dini gerekçeler nedeniyle yanlarında kendilerine eÅŸlik eden bir erkek olmadan seyahat etmekten kaçındıklarını duyurdu.

Ama kadınlara özel taksinin en büyük gerekçesinin güvenlik olduÄŸu belirtiliyor.

Yalnızca kadınlara hizmet veren taksi hizmeti Güney Kore'den Kenya'ya, Hindistan'dan Meksika'ya birçok ülkede uygulanıyor.

Rusya Durumdan Rahatsız

Zayed Fonu'nun Instagram hesabına yorum yapan kadınlardan biri "Güzel fikir, umarım herkes destekler. Kadın yolcuları düÅŸündüklerini gösteriyor. Ama bunu ciddiye alacaksak, kadın ÅŸoförlerin de güvenliÄŸini unutmamamız gerekiyor" dedi.

Çeçenistan'daki uygulama Rusya'nın bazı kesimlerinin ise tepkisini çekti. EleÅŸtirenler uygulamayı, 'ayrımcılık', 'muhafazakâr Ä°slam'ın günlük yaÅŸama müdahalesi' olarak görüyor.

Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.