Sosyal Medya

Al Jazeera: 'Kaşıkçı cinayetinde metal eriten fırın kullanıldı'

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili yeni bulgulara ulaşıldığı öne sürüldü. Al Jazeera Arabic'te yayımlanan bir haberde, öldürülen Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Konsolosun evindeki büyük bir fırında yakıldığı belirtildi ve Kaşıkçı'ya ait kanın izlerini gösteren delillerin duvarlarda bulunduğu öne sürüldü.



2 Ekim'de  evlilik iÅŸlemleri için girdikten sonra öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine iliÅŸkin detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Al Jazeera Arabic'in Türk yetkililere dayanılarak hazırladığı haberde, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın cesedinin Suudi Konsolosun evindeki fırında yakıldığı öne sürüldü. Konsolosun evinde yapılan incelemelerde, Kaşıkçı'ya ait kanın izlerini gösteren delillerin duvarlarda bulunduÄŸuna da dikkat çekildi. Fırının yapımında çalışan iÅŸçinin fırının sipariÅŸinde istenen özellikler karşısında ÅŸaşırdığına da deÄŸinildi.

Cinayetin üzerinden geçen sürede Kaşıkçı'nın ne zaman, nerede ve nasıl öldürüldüÄŸüyle ilgili bilgiler ortaya çıktı ancak cesedinin nerede olduÄŸu konusu netlik kazanmadı. Cemal Kaşıkçı cinayeti soruÅŸturması kapsamında Türkiye'ye gelen BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi Ä°nfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Suudi KonsolosluÄŸuna gelmiÅŸ ancak içeri alınmamıştı. Uluslararası çapta tepkiler ve yaptırımlar da söz konusu olmasına karşın, Suudi Arabistan bu konudaki sessizliÄŸini koruyarak, olayı örtme tavrını devam ettirdi.

KONSOLOSUN EVÄ°NDE ASÄ°T BULUNDUÄžU Ä°DDÄ°ASI

Habertürk tarafından aktarılan habere göre, 2 Ekim günü olayın yaÅŸanmasının ardından pek çok iddia ortaya atılmaya baÅŸlanmış, yaÅŸanan en büyük tartışmalardan biri de, Kaşıkçı'nın kaybolmasıyla ilgili, Suudi Arabistan Ä°stanbul BaÅŸkonsolosu Muhammed Uteybi'nin olaydan yaklaşık iki hafta kadar sonra evinde arama yapılacakken ülkesine gidip geri dönmemesi olmuÅŸtu.

Katar merkezli Al Jazeera, daha önce Suudi konsolosun evinde hidroflorik asit ve özel kimyasal kalıntıların bulunduÄŸunu duyurmuÅŸ, Türkiye'deki BaÅŸsavcılık kaynaklarına dayandırdığı haberinde, bulguların Cemal Kaşıkçı'nın vücudunun tamamen yok edildiÄŸini gösterdiÄŸini aktarmıştı.

KONUTTA DÄ°KKAT ÇEKEN TANDIR

Al Jazeera Arabic'in Türk yetkililere dayanarak hazırladığı belgeselde, Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürüldükten sonra vücut kısımlarının içinde bulunduÄŸu inanılan torbaların, Suudi Konsolosun ikamet ettiÄŸi evine nakledildiÄŸi ileri sürüldü. Türk makamlarının incelemelerine göre Kaşıkçı'nın cesedi evin bahçesinde bulunan fırında yakıldı.

Ä°stanbul Emniyet MüdürlüÄŸü 2018 çalışmalarını faaliyet raporunda topladı. Raporda Cemal Kaşıkçı cinayetine de yer verilirken Kaşıkçı'nın öldürüldükten sonra cesedinin nasıl yok edildiÄŸine dair bulgular da dikkat çekmiÅŸ, bu raporda yer alan 2'si su kuyusu diÄŸerleri de doÄŸalgaz ve odun ateÅŸi ile yanan tandır kuyusu olmak üzere 3 kuyuya vurgu yapılmış ve kuyunun yüksek ateÅŸ ile ısı deÄŸerinin bine yükseltilebildiÄŸi belirtilirken, o ısıda DNA'dan tek bir zerre bırakılmayacağı kaydedilmiÅŸti.

Cinayet için gelen ekipte yer alan Salah Muhammet A Tubaig'in 'Kemikten elde edilen DNA analizi' uzmanı olduÄŸu belirtilirken gelen ekibin cinayet ardından ünlü bir restorandan 32 porsiyon et sipariÅŸi verdikleri, bu etlerin 16 porsiyonunun çiÄŸ et olduÄŸu belirtilmiÅŸ, raporda "Tandırda et piÅŸirmek önceden yapılan planın bir parçası mıydı? Elbette bu sorular bir gün aydınlanacak. AraÅŸtırmalar henüz sonuçlanmış deÄŸil" ibaresine yer verilmiÅŸti.

Suudi yetkililer, arama ve inceleme sırasında baÅŸkonsolosluk konutunun bahçesini ve bahçe içerisindeki kuyuyu izin kapsamı dışında olduÄŸu gerekçesiyle aratmamış, sonraki süreçte yapılan taleplere raÄŸmen bahçe ve kuyunun aranmasına müsaade edilmemiÅŸti.

Al Jazeera, Suudi Konsolosun evindeki fırını yapan bir iÅŸçiyle yaptığı röportajda, fırını yapan iÅŸçinin Suudi Arabistan Ä°stanbul BaÅŸkonsolosu Muhammed Uteybi'nin istediÄŸi fırının özelliklerinin, boyutunun yazılı olduÄŸu bir kağıdın kendisine ulaÅŸtığını ve bu özelliklerin çok ÅŸaşırtıcı olduÄŸunu belirttiÄŸi ifade edilirken, fırın için istenen özelliklerin 'metalin erimesi için yeterince sıcak ve derin olması, fırının 1000 derecenin üzerindeki sıcaklıklara dayanması' ÅŸeklinde belirtildiÄŸi öÄŸrenildi.

CESEDÄ° PARÇALARKEN MÜZÄ°K DÄ°NLEMÄ°ÅžLERDÄ°

 

Ses kaydı dökümlerinde Kaşıkçı'nın cesedinin bir testere ile parçalara ayrıldığı, faillere Kaşıkçı'nın bedeni parçalara ayrılırken müzik dinlemeleri tavsiye edildiÄŸi ifade edildi.

Haberde ayrıca ses kaydı dökümlerinde cinayet iÅŸlendikten sonra birtakım telefon görüÅŸmeleri yapılarak karşı tarafa bilgi verildiÄŸi bilgisinin de yer aldığı kaydedildi.

KAÅžIKÇI OLAYI

Batı medyasında OrtadoÄŸu ile ilgili haberleriyle tanınan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim'de resmi iÅŸlemler için Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸuna girdikten sonra ortadan kaybolmuÅŸtu.

Emniyet kaynaklarınca yapılan deÄŸerlendirmede, Kaşıkçı'nın gittiÄŸi Suudi Arabistan BaÅŸkonsolosluÄŸundan bir daha çıkmadığı teyit edilirken, baÅŸkonsolosluk binasında aynı saatlerde, 2 uçakla Ä°stanbul'a gelen ve aralarında yetkililerin de yer aldığı 15 Suudi vatandaşının bulunduÄŸu, bu kiÅŸilerin daha sonra geldikleri ülkelere döndükleri belirlenmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.