Sosyal Medya

Kürsü

İbrahim Kahveci: Şimdi akıllara takılan soru şu, düşman kim?

Ä°brahim Kahveci- Karar



Tarihler 09 AÄŸustos 2018 PerÅŸembe gününü gösterdiÄŸinde 1 dolar 5,54 TL seviyesinden kapanmıştı. Ama ertesi gün ABD BaÅŸkanı Donalt Trump twitter üzerinden Türkiye ile iliÅŸkilerin iyi olmadığını ilan etmesi ile dolar bir anda 6,80 liraya yükselmiÅŸ, ama yine aynı günü 6,41 liradan kapatmıştı.
 
Sonra ne mi oldu?
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Trabzon’da yaptığı konuÅŸmada döviz alma konusunda sanayicileri ve bankacıları uyararak, gerekmesi halinde B ve C planlarını devreye sokabileceklerini söyledi.
 
Ve 1 dolar o gece 7,20 liraya kadar yükseldi.
 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise iki gün önce yine Trabzon’da yaptığı konuÅŸmada “6 ay önce 5 yıl boyunca maruz kaldığımız saldırılardan bir tanesine daha maruz kaldık. Ekonomik bir saldırı ile dolar 6, 7, 8, 9, 10 lira olacak diye ülkemize yüklenenler... CumhurbaÅŸkanımız liderliÄŸinde yeni sistemin etkinliÄŸinde avuçlarını yalayacakları bir ÅŸekilde demir bir yumrukla doları 5 liraya indirdik” açıklamasında bulundu.
 
***
 
Sayın Bakanın bahsettiÄŸi dış saldırılar nereden geliyor? Kimdir bu dış güçler? Ne yapmak istemektedir ‘Åžer güçler’?
 
08 Åžubat 2019 tarihli Sabah Gazetesi manÅŸeti ÅŸu ÅŸekildedir:
 
“ABD ile ortaklığımızı bozma planı boÅŸa çıktı”
 
Åžimdi akıllara takılan soru ÅŸu: DüÅŸman kim?
 
16 Nisan referandum sürecinde somut düÅŸmanlar vardı. Hollanda ve Almanya’yı bizim düÅŸmanımız ilan etmiÅŸtik.
 
Elbette bu düÅŸman listesi çok deÄŸiÅŸir nitelikte seyretti. Bir ara ABD düÅŸmanken, bazen Ä°ngiltere de listede ilk sıraya geldi.
 
Ama bugün dış saldırı ve düÅŸman suçlaması karşısında bir ülke ismi geçmiyor. Artık Hollanda bizim dostumuz, Almanya büyük müttefikimiz, Ä°ngiltere ise ana piyasamız.
 
2003-2017 yılları arasında 165 milyar dolar artan doÄŸrudan yatırımların 124,8 milyar doları Avrupa ülkelerinden gelmiÅŸ. Ä°lk sırada ise 36,4 milyar dolar ile Hollanda yer alıyor. Almanya ise 16,1 milyar dolarla listede ikinci sırada yer alıyor.
 
Ekim 2018 itibari ile özel sektörün en fazla borçlandığı ülkeler listesine bakalım:
 
Ä°ngiltere 36,2milyar dolar ile ilk sırada. Almanya 19,7 milyar dolar ve Hollanda 15,6 milyar dolar ile takip ediyor. ABD ise 19,3 milyar dolar borç verenler listesinde yer alırken, yine aynı ABD 5,1 milyar dolarlık doÄŸrudan yatırım listesinde de yer alıyor.
 
***
 
2003-2018 arasında tam 576,1 milyar dolar cari açık veren ülkemizin bu açığını 588 milyar dolar yabancılardan gelen sermaye giriÅŸi ile kapatmışız. Buna ek olarak yine 59,8 milyar dolar da kaynağı belirsiz bir sermaye giriÅŸi gerçekleÅŸmiÅŸ.
 
Ortada iki soru askıya çıkmış bekliyor:
 
1- EÄŸer bir ÅŸer güç var ve ülkemizde plan uyguluyorlarsa, 16 yıldır bu güçler 648,3 milyar dolar yollayarak hangi ÅŸer güç projesini desteklediler?
 
2- Ekonomimiz gerçekten bir saldırı altındaysa bu saldıranlar kim? Lütfen düÅŸmanımızın ismini öÄŸrenelim. Bu bizim de hakkımız deÄŸil mi?
 
***
 
Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan adayı Binali Yıldırım TÜSÄ°AD konuÅŸmasında aslında bir baÅŸka gerçeÄŸe dikkat çekiyor. “Para bolken bol bol borç aldık, ödeme zamanı gelince nereden çıktı bu diyoruz”.
 
İnanın kafası elbette karışıyor.
 
Neden topluma gerçekler söylenmeyip, bir komplo teorisi ile insanlar gerçeÄŸi öÄŸrenmesin isteniyor?
 
Okuyanların mutluluk oranı %66’dan %53’e düÅŸerken, okumayanların mutluluk oranı %51’den %59’a çıkıyor.
 
Acaba neden?
 
AÇIKLAMA: Aslında ikinci kez açıklama yazıyorum. “Esrarengiz nüfus artışı” yazımda okuyucularımın uyarısı ile doÄŸum sayısı ile nüfus artışı sayısını karıştırdığımı görmüÅŸtüm. Ve bu sonuç yazıda yanlışa yol açtı. Konu hakkında kayıtları kaldırmama raÄŸmen TÜÄ°K’in belki de ilk gün yazıp yolladığı yazıyı da tekrar vermek istiyorum.
 
2013-2017 doğum sayısı 6 milyon 583 bin 644
 
2013-2017 ölüm sayısı 2 milyon 018 bin 004
 
2016 ve 2017 yılları net göç 415 bin 654
 
Kısaca daha önce de bahsettiÄŸim gibi benim yazıdaki veriler yanlış sonuçlar vermektedir. DoÄŸru veriler TÜÄ°K sitesinde yer almaktadır. Yeniden uyaran okuyucularıma ve doÄŸru verileri gönderen TÜÄ°K’e teÅŸekkür ederim.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.