Sosyal Medya

Güncel

FETÖ'cü albay ifadesinde eşini tanımadığını söyledi

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe" davasında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Kurmay Albay Müslüm Kaya'nın, mahkeme başkanının eşi olan "Ayşegül Kaya'yı tanıyor musun?" sorusuna bile "Tanımıyorum." yanıtını vermesi inkarın boyutunu gözler önüne serdi.



FETÖ'nün 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sırasında aktif rol alarak birçok vatandaşın ÅŸehit olması veya yaralanmasında talimatı bulunan eski Kurmay Albay Müslüm Kaya, AKOM, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezi, Taksim ve TRT'nin iÅŸgal edilmesi için birçok darbeci askeri görevlendirdi. Birçok vatandaşın yaralanması ve ÅŸehit edilmesinin azmettiricisi olan Kaya, darbe giriÅŸiminin baÅŸarısız olmasının ardından firar etti.
 
Kaya yine kendisi gibi darbeci olan eski Albay Nebi Gazneli ile birlikte Konya'da yakalandı. Darbeci albayların gizlenmesine yardımcı olan Nebi Gazneli'nin kardeÅŸi Ömer Gazneli de gözaltına alındı.
 
'TESLÄ°M OLMAYI DÜÅžÜNDÜM'
 
Yakalanan darbeci askerlerin 6 AÄŸustos 2016'da Konya'ya geldikleri, Ömer Gazneli tarafından baÅŸkasına ait kimlikle kiralanan evde kaldıkları, söz konusu tarihten yakalandıkları 15 AÄŸustos'a kadar dışarıya çıkmadıkları, ihtiyaçlarının Gazneli tarafından karşılandığı tespit edildi. Darbeci askerlerin tabancaları da evin bahçesinde gömülü halde bulundu.
 
Mahkemedeki savunmasında darbe giriÅŸiminin ertesi günü teslim olmayı düÅŸündüÄŸünü, ancak medyada görüntüleri izleyince bunu ertelediÄŸi yalanını söyleyen Kaya'nın, Mısır'a kaçmaya çalıştığı tespit edildi.
 
GERÇEĞİ WHATSAPP MESAJLARI ORTAYA ÇIKARDI
 
Darbeci Kaya, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sırasında aktif rol alarak birçok vatandaşın ÅŸehit olması veya yaralanmasında talimatları bulunan diÄŸer darbeci sanıklar gibi elde edilen görüntü, WhatsApp mesajları, tanıkların teÅŸhis ve anlatımlarına raÄŸmen savunmasını "inkar politikası" üzerine kurdu.
 
Cezaevine girdikten sonra örgüt talimatı çerçevesinde inkar yolunu seçen sanık Kaya'nın mahkemedeki savunmasında öne sürdüÄŸü tezler, kanıtlanan delillerle çürütüldü.
 
Mahkemedeki savunmasında, komutanlarının emri üzerine evinden kışlaya gittiÄŸini öne süren Kaya, "Emre mutlak itaat, prensibi ile verilen emri yerine getirip kışlaya gittim. TuzaÄŸa çekildiÄŸimi düÅŸünüyorum. Önüm tıkanmış oldu." ifadelerini kullandı.
 
Kaya'nın 15 Temmuz darbe giriÅŸimine iliÅŸkin hiçbir emir ve talimat vermediÄŸini, olayın mahiyetini öÄŸrendikten sonra alay komutanına kışlada hazır bekleyen unsurların istirahate, dışarı çıkan birliklerin ise geri çekilmesi yönünde tavsiyelerde bulunduÄŸu yönündeki beyanların yalan olduÄŸu WhatsApp mesajlarıyla ortaya çıktı.
 
Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca hazırlanan iddianamede, emir ve talimat vermediÄŸi yalanını söyleyen sanık eski Kurmay Albay Müslüm Kaya'nın 15 Temmuz 2016'da saat 21.29'dan 16 Temmuz saat 05.46'ya kadar "Yurtta Sulh Biziz" adlı WhatsApp grubunda yazdığı 84 mesajdan bazıları ÅŸöyle sıralanıyor:
 
"21.56.56: AKOM kontrol altına alındı. Çok acil havacıların teknik ekibini istiyorlar. Görüntü izlemeyi kesmek için
 
22:36:51: Lojistik Destek Üssü kontrol altına alındı. Yarın sabahtan itibaren Anadolu ve Avrupa yakasındaki tüm birliklerimizin yemek ihtiyacı için planlama yapıyoruz. Ben genel resmi bilmediğim için genel resmi bilen bir arkadaşın LDÜ'ye gitmesi gerekiyor. LDÜ 'Askerimizin üç öğün yemek ihtiyacını karşılarız.' diyor.
 
22.44.51: TRT Radyo kontrol altına alındı.
 
22.48.41: TRT TV'ye müdahale ediliyor.
 
23.06.51: Taksim Meydanı yola çıktı. Taksim'e takviye ihtiyacı var. Zırhlı araç gönderilebilir mi? Taksim'e takviye bir kol gönderiyoruz.
 
01.10.09: TRT Radyo'da çatışma. Karşılık veriliyor. Zh. birlik Takviye lazım.
 
01.44.08: Taksim'de çevrilmişler. Bizimkiler ateş ediyor.
 
02.02.44: Yayınları kesmemiz lazım.
 
02.07.13: AKOM'da tehdit bertaraf edildi.
 
02.13.30: Arıcılar Camisi'ni susturuyoruz.
 
02.34.50: Yalan haberlere devam ediyorlar.
 
02.40.54: İş makinelerini AKOM'a yaklaştırıyorlar. Arkadaşlar ateş ediyor.
 
02.57.56: Özel harekat gelmiş Taksim'e. Hava desteği?
 
02.59.45: Polis AKOM'a operasyon yapacakmış. Hava desteği olamaz mı?
 
03.10.49: Uçak Taksim'de alçak uçuş yapsın.
 
03.48.39: Uçaklar moral için önemli.
 
04.15.06: Taksim'e ateş desteği?"
 
Ä°NKAR ÜSTÜNE Ä°NKAR
 
Darbeci Kaya, emniyete ve savcılığa verdiÄŸi ifadede, WhatsApp mesajlarını inkar ederek, mesajları darbeci Albay Nebi Gazneli'nin yazdığını söyledi.
 
Darbeci Gazneli de "Müslüm Kaya'nın telefonundan atılmış mesajların benim tarafımdan atıldığı isnatlarını kabul etmiyorum. Eğer yazılmış bir mesaj var ise kendisine aittir." ifadelerini kullanarak mesajları Kaya'nın yazdığını anlattı.
 
Bu ifadelerin ardından mahkeme karşısına çıkan Kaya, önceki ifadelerini inkar ederek, WhatsApp mesajlarını Gazneli'nin yazdığı yönündeki savunmasını yine deÄŸiÅŸtirdi. Mesajları kendisinin atmadığı yalanını söyleyen Kaya, kimin attığını da bilmediÄŸini, 17 gün gözaltında kaldığı için Nebi Gazneli'nin ismini verdiÄŸini aktardı.
 
Bunun üzerine Mahkeme BaÅŸkanı Cem Karaca, sanığın söz konusu ifadeyi darbenin hemen ardından deÄŸil, yaklaşık 6 ay sonra verdiÄŸini anımsatarak, "Cumhuriyet savcısı, sana iÅŸkence mi yaptı, öyle mi? Yani müdafi huzurunda yapıldı, avukat da ifadenin altına imza attı öyle mi, bunu mu demek istiyorsun? Hakimlikteki ifadende de aynı ÅŸeyi yazmışsın, demek ki sulh ceza hakimliÄŸindeki ifaden sırasında da iÅŸkence görmüÅŸsün öyle mi? Bana sistematik iÅŸkence yapıldı mı demek istiyorsun?" sözleriyle tepki gösterdi.
 
EŞİ Ä°ÇÄ°N 'TANIMIYORUM' DEDÄ°
 
Mahkeme Başkanı Cem Karaca'nın dosya kapsamında yer alan bazı isimleri sorduğu sanık Kaya, hepsine "Tanımıyorum." şeklinde cevap vererek "inkar stratejisi" izledi.
 
Mahkeme baÅŸkanının, söz konusu kiÅŸiler arasında "AyÅŸegül Kaya'yı tanıyor musun?" diye sorması üzerine sanık Müslüm Kaya, yine "Tanımıyorum." yanıtını verdi.
 
Mahkeme BaÅŸkanı Karaca'nın, "EÅŸiniz deÄŸil mi?" diye sorduÄŸu sanık Müslüm Kaya, "Özür dilerim, o benim eÅŸim." yanıtını verdi. BaÅŸkan Karaca da "Az daha 'EÅŸimi de tanımıyorum.' diyeceksin." dedi.
 
FETÖ'nün inkar stratejisine sıkı sıkıya baÄŸlı olan darbeci Kaya'nın, sorulara ezbere "Hayır" cevabı vermiÅŸ olduÄŸu da bu cevapla tescillenmiÅŸ oldu.
 
TÜM DELÄ°LLERÄ° Ä°NKAR ETTÄ°
 
Darbeci Kaya'nın, 14 Temmuz'da Kağıthane'de bulunan Hasdal Kışlası 6. Motorlu Piyade Alay Komutanı olarak görev yapmakta iken bu tarihte Alay Komutanlığı görevini darbeci Albay Nebi Gazneli’ye devrettiği, atandığı 23. Motorlu Piyade Tümen Komutanlığı görevine henüz başlamadığı tespit edildi.
 
Kaya'nın devir teslim töreninin ardından Hava Harp Okulu'nda darbeci askerler tarafından yapılan toplantıya katıldığı da tespit edilirken, Kaya mahkemede büyük bir terör tehdidi nedeniyle bu toplantıya katıldığı yalanına sarılarak inkarını sürdürdü.
 
Darbecinin FETÖ'nün ÅŸifreli haberleÅŸme programı "ByLock" kullanıcısı olduÄŸu da belirlenirken, sanık bu programı kullanmadığını iddia ederek tüm iddiaları inkar etti.
 
AÄžILAÅžTIRILMIÅž MÜEBBET
 
Darbeci Albay Müslüm Kaya Ä°stanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiÄŸi kararla, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs" bir ve "bir suçun iÅŸlenmesini kolaylaÅŸtırmak amacıyla kasten öldürme" suçundan 3 olmak üzere 4 kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.