Sosyal Medya

Güncel

Almanya Suudi Arabistan'a silah satışı yasağını uzatabilir

Almanya, Suudi Arabistan'a 4 aydır uygulanan silah ihracatına ilişkin yasağın uzatılıp uzatılmamasını tartışıyor.



Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle ekimde Suudi Arabistan'a silah ihracatını 9 Mart'a kadar askıya alan hükümetteki koalisyonun ortakları, bu ülkeye silah ihracatıyla ilgili yasağın kaldırılıp kaldırılmaması konusunda görüÅŸ ayrılığı yaşıyor.

Hükümetin büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nden (CDU) ihracat yasağının yumuÅŸatılması yönünde sesler yükselirken, hükümetin diÄŸer ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) yasağın gevÅŸetilmesine karşı çıkıyor.

"ORTAK BÄ°R KURAL ÅžART"

CDU Genel BaÅŸkanı Annegret Kramp-Karrenbauer, "Redaktionsnetzwerk" adlı gazeteciler ağına yaptığı açıklamada, ülkesinin diÄŸer Avrupa ülkeleriyle yaptığı ortak projelere iÅŸaret ederek, "Almanya, Avrupa'da veya uluslararası alanda bir projeye dahilse burada partnerler arasında ortak kurallar bulmalı" dedi.

Bu projelerin, Almanya'nın silah ihracatındaki katı kurallara tabi olmadan gerçekleÅŸebileceÄŸini ifade eden Kramp-Karrenbauer, aksi takdirde ortak projelerin gelecekte Almanya olmadan yapılabileceÄŸi uyarısında bulundu.

Genel anlamda silah ihracatlarının engellenmemesini isteyen Kramp-Karrenbauer, ihracatları ne pahasına olursa olsun engellemek isteyenlerin bu endüstriyi Almanya'da istemediÄŸini dürüstçe söylemesi gerektiÄŸini kaydetti.

CDU'lu milletvekili Gunther Krichbaum da Almanya'da Silah Ä°hracat Yasası'nın gevÅŸetilmesi yönünde görüÅŸ belirterek, "Avrupa'da ortak savunma ve silah ihracat politikasını istiyorsak uzlaÅŸmaya varmamız lazım." diye konuÅŸtu.

FRANSA ve Ä°NGÄ°LTERE'DEN ELEÅžTÄ°RÄ°

Fransa ve İngiltere de Suudi Arabistan'a silah ihracatını durduran Almanya'yı ortak projelerin etkilenmesinden dolayı eleştirmişti.

Eski SPD Genel BaÅŸkanı Martin Schulz ise Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Alman silahlarına ihtiyaç duymadığını savunarak, "Bu ülke, insan haklarını ayaklar altına alıyor ve Yemen'de savaşıyorsa silah ihracat yasağımızda deÄŸiÅŸiklik yapacak bir ÅŸey yok" deÄŸerlendirmesinde bulunmuÅŸtu.

Almanya'nın silah ihracatında sergilediÄŸi tutum çarÅŸamba günü Paris'te Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ile Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron arasında yapılan görüÅŸmede de gündeme gelmiÅŸti.

SPIEGEL: MERKEL KARARINI VERDÄ°

Öte yandan Spiegel dergisinin haberine göre, BaÅŸbakan Merkel ile SPD'li BaÅŸbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, 9 Mart'a kadar devam eden Suudi Arabistan'a silah satışını askıya alma kararının iki hafta daha uzatılması konusunda anlaÅŸtı.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: GÖRÜÅžMELER SÜRÜYOR

Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise Berlin'de düzenlediÄŸi basın toplantısında, hükümetin tarafları arasında Suudi Arabistan'a uygulanan silah satış yasağı konusunda görüÅŸmelerin devam ettiÄŸini belirterek, hükümetin zaman baskısı altında bulunduÄŸunun bilincinde olduÄŸunu ve kararın "bu ay içinde" verileceÄŸini kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.