Sosyal Medya

Güncel

Husiler Hudeyde'den çekilecek

Birleşmiş Milletler'de sürdürülen Yemen görüşmelerinden bugün ilginç bir haber geldi. Karmaşık ve henüz gerçekleşmemiş aşamalardan oluşan bir plan dahilinde BM, Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani'ye 'Husiler'in Hudeyde'den çekileceğine ilişkin' söz verdi. Fakat bu sözün bir ön koşulu var: İlk aşamanın gerçekleştirilmesi.



Yemen DışiÅŸleri Bakanı Halid el-Yemani, Åžarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, hükümetin BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ve Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesi (RRC) BaÅŸkanı General Michael Lollesgaard'dan Husileri'n Hudeyde'den çekilmesi için bir plan dahilinde hareket edileceÄŸine iliÅŸkin söz aldığını açıkladı.

Buna göre BM, Husilerin el-Salif ve Ras Ä°sa limanlarından tamamen geri çekilmeyi kapsayan Hudeyde AnlaÅŸması'nın ilk aÅŸamasındaki prosedürlerin gerçekten yerine getirilip getirilmediÄŸinin takipçisi olacak. Ardından Husilerin Ä°sveç AnlaÅŸması'nın tüm maddelerini uygulaması amacıyla ortaya koyulan yeni bir planın ikinci aÅŸamasına geçilecek.

HÜKÜMETÄ°N ÇEKÄ°NCELERÄ° VAR

Halid el-Yemani, söz konusu vaadin, hükümetin yeni plana yönelik bazı çekincelerini ifade etmesi sonrasında verildiÄŸini vurguladı. Yemen DışiÅŸleri Bakanı, bu aÅŸamayı büyük bir sınav olarak nitelendirirken, Hudeyde AnlaÅŸması'nın uygulanabilirliÄŸine dair ÅŸüphelerini de dile getirdi.

"EN AZINDAN ULUSLARARASI BASKI VAR"

El-Yemani, ÅŸu an yaÅŸananları ikinci olarak da “uluslararası tarafa cevap verdiÄŸi düÅŸünülen milislere yönelik yeterli uluslararası baskının varlığı” ÅŸeklinde nitelendirdi.

BM'NÄ°N YEMEN TEMSÄ°LCÄ°SÄ° AÇIKÇA "HUSÄ°LER SUÇLU" DEMÄ°YOR

Körfez Haberi'nin aktardığına göre Yemen DışiÅŸleri Bakanı, Kızıldeniz deÄŸirmenlerine eriÅŸimi engellemeleri ve buÄŸday depolarını yakmaları hususunda verilerin var olmasına raÄŸmen, BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths'in Husi milislerin barış sürecini engelleyen taraf olduÄŸunu söylememesi dolayısıyla ÅŸaÅŸkın olduÄŸunu da söyledi.

iÅŸ-660x330
Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani

"SUÇLU KÄ°M, BÄ°LMÄ°YORMUÅž GÄ°BÄ° KONUÅžUYOR"

BM Ä°nsani Ä°ÅŸlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock'u da bu noktadan eleÅŸtiren el-Yemani, “Çünkü sanal bir dünya varmış ve insani felakete neden olanın, yardımları çalanın, insani personellere engel koyanın kim olduÄŸunu, Sana'ya giriÅŸleri kimin engellediÄŸini bilmiyormuÅŸuz gibi konuÅŸuyor” dedi.

Dört gün önce (20 Åžubat) yapılan BM toplantısında konuÅŸan Lowcock, “10 milyon insan kıtlıkla karşı karşıya. 20 milyon insan güvenli gıdaya ulaÅŸamıyor. 20 milyona yakın insana saÄŸlık hizmeti verilemiyor.18 milyon insan temiz ve sıhhi sudan yoksun. Ä°ki milyonu çocuk olmak üzere üç milyondan fazla insan yetersiz besleniyor. 3,3 milyon kiÅŸi çatışmalar sırasında terk ettikleri evlerinden hala uzaklarda yaşıyor. Ekonomik sıkıntı büyüyor, Yemen Riyali deÄŸeri kaybediyor. Bu yüzden gıda fiyatlarındaki yükseliÅŸ devam ediyor. Yardım kuruluÅŸları parasız kalıyor. Kısacası, iÅŸler çok kötü" demiÅŸti.

ESÄ°R TAKASI OLACAK MI?

Bakan, esir ve tutukluların deÄŸiÅŸimi meselesine de deÄŸinirken, konu hakkında henüz uzlaşı saÄŸlamadıklarını söyledi. Milislerin, Ä°ran'ın ayak izlerini takip ettiÄŸini ve bölünme yolunda Ä°ran yöntemleri kullandığını söyleyen el-Yemani, anlaÅŸma uyarınca herkes karşılığında herkesin serbest bırakılması kararı alındığını belirtti. Bakan ancak BaÅŸkan Abdurabbu Mansur Hadi'nin esir meselesinin insani bir mesele olduÄŸunu ve siyasi uzlaşıya yer olmadığını vurgulamasına raÄŸmen, bugün Husilerin her oturumda farklı sayılarla oyunlar yaptığını ve kalan sayıları da savaÅŸ hususunda pazarlık aracı olarak kullandığını kaydetti. Bakan ayrıca, “Tüm esirlerin serbest bırakılması hususunda BM ve Kızılhaç ile çalışmaya hazırız” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

STOCKHOLM ANLAÅžMASI

Yemenli taraflar, BM himayesinde Ä°sveç'in baÅŸkenti Stockholm'de 6-13 Aralık 2018'de gerçekleÅŸtirilen istiÅŸare toplantılarında esir deÄŸiÅŸimi, Hudeyde'de ateÅŸkes, limanlar ve Taiz ile ilgili anlaÅŸma imzalamıştı.

Hudeyde'de saÄŸlanan ateÅŸkes etkinliÄŸini korurken, taraflar, kentten çekilme ve esir takası gibi diÄŸer maddeler üzerinde görüÅŸmelere devam ediyordu.

102 YARDIM TIRI BEKLETÄ°LÄ°YOR

Fakat Stockholm AnlaÅŸması'nın ardından uluslararası gözlemcilerin Hudeyde'ye geldiÄŸi 23 Aralık'tan bu yana Hudeyde, Ä°b ve Sana'da insani yardım yüklü 102 tır Husiler tarafından bekletiliyor. BM'de devam eden görüÅŸmeler ise

RÄ°YAD ve TAHRAN ARASINA SIKIÅžMIÅž ÜLKE: YEMEN

2011 yılındaki 'Arap baharı' ayaklanmaları sırasında Ali Abdullah Salih'in 33 yıllık iktidarının devrildiÄŸi Yemen, o tarihten itibaren Suudi Arabistan ve Ä°ran'ın karşı karşıya geldiÄŸi bir bölge.

Ä°ran'ın nüfuz alanını, desteklediÄŸi milis gücü Husiler ile geniÅŸlettiÄŸi bilinirken Suudi Arabistan fiili olarak ülkeye girmiÅŸ bulunuyor.

Yemen'de 2012 yılında 33 yıllık iktidarı devrilen Ali Abdullah Salih'in ardından CumhurbaÅŸkanı seçilen Mansur Hadi'ye karşı Salih, 2014'te Husiler'e destek vermiÅŸ ve önlerini açarak baÅŸkent Sana'yı ele geçirmelerine yardım etmiÅŸti. Bunun üzerine bir süre geçici baÅŸkent ilan edilen Aden'de kalan CumhurbaÅŸkanı Mansur Hadi de Mart 2015'te Suudi Arabistan'ın baÅŸkenti Riyad'a sığınmıştı. Hadi'ye destek veren Riyad yönetimi, oluÅŸturduÄŸu uluslararası koalisyon ile aynı tarihlerde Yemen'de hava operasyonlarına baÅŸladı. Mansur Hadi, Kasım 2015'te Aden'e döndü ve savaÅŸ boyunca defalarca saf deÄŸiÅŸtiren Ali Abdullah Salih kendisine baÄŸlı güçler ile Yemen halkını, ülkenin tüm kentlerinde Husilere karşı ayaklanmaya çağırdı. Ali Abdullah Salih bu çaÄŸrının ardından 4 Aralık 2017 günü konvoyuna düzenlenen bir saldırı sonucu öldürülmüÅŸtü.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana Yemen'in baÅŸkenti Sana ve bazı bölgeleri ellerinde tutarken, Mansur Hadi de Aden'de kalmayı sürdürüyor. Ä°ran ve Suudi Arabistan'ın saldırıları sırasında binlerce sivilin öldüÄŸü biliniyor. BM sivil ölümlerini durduracak bir formül sunmazken Tahran ve Riyad uzlaÅŸmayı reddediyor.

KITLIK, SALGIN HASTALIK, Ä°LAÇ ve TEDAVÄ° EKSÄ°KLİĞİ...

Yemen'de, nüfusun yaklaşık yarısını oluÅŸturan 10 milyon kiÅŸi kıtlık çekiyor. Hava bombardımanlarının yanı sıra açlık da ülkedeki ölümlerin baÅŸlıca sebeplerinden biri. Pek çok alanda insani kriz yaÅŸanılan ülkede, temiz suya eriÅŸimin olmaması, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzemelerdeki eksiklik gibi nedenlerle kolera baÅŸta olmak üzere salgın hastalıklar her geçen gün artıyor. Toplam 22 milyondan fazla insanın yardıma ve korumaya ihtiyaç duyduÄŸu biliniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.