Sosyal Medya

Güncel

Theresa May’den önemli Brexit kararı

İngiltere Başbakanı Theresa May, bu hafta parlamentoya sunulması gereken Brexit anlaşmasının revize edilmiş halinin oylamasının 12 Mart'a ertelendiğini açıkladı.



Mısır'da yapılan Avrupa BirliÄŸi (AB)-Arap Zirvesine hareket etmeden önce basına açıklamalarda bulunan May, Ä°ngiltere ile AB arasındaki Brexit müzakeresinin bu hafta da devam edeceÄŸini söyledi.

May, ''Ekibim bu hafta da Brüksel'de olacak. Dolayısıyla anlaÅŸmayı bu hafta parlamentoya sunmayacağız ama 12 Mart'a yetiÅŸmesini temin edeceÄŸiz.'' dedi.

May, Brexit tarihinin ertelenmesine yönelik çaÄŸrılarla ilgili olarak, ''Ä°nsanlar sanki bu sorunu çözecekmiÅŸ gibi Brexit'i ertelemekten bahsediyor. Tabii ki çözmez, sadece karar anını öteler. Ancak bir karar vermemiz gereken bir an gelecek. 29 Mart'ta AB'den bir anlaÅŸmayla ayrılmamız hala mümkün.'' deÄŸerlendirmesini yaptı.

Çalışma Bakanı Amber Rudd, Adalet Bakanı David Gauke ve Ekonomi Bakanı Greg Clark, Daily Mail Gazetesine yazdıkları ortak makalede, AB ile birkaç gün içinde anlaÅŸmaya varılamaması halinde, Brexit tarihinin ertelenmesi gerekeceÄŸini bildirmiÅŸti

Ä°ngiliz hükümeti içinde Brexit konusundaki çatlaklar daha önce, aralarında iki Brexit bakanı, bir dışiÅŸleri bakanı ile bir çalışma bakanının da olduÄŸu 10'dan fazla istifaya yol açmıştı.

Ä°ngiltere'nin, Lizbon AnlaÅŸmasının "üyelerin birlikten ayrılma sürecini" düzenleyen 50. maddesinin öngördüÄŸü normal takvime göre, 29 Mart'ta AB'den resmen ayrılması gerekiyor.

ANLAÅžMA REDDEDÄ°LMÄ°ÅžTÄ°

Ä°ngiliz Parlamentosu, BaÅŸbakan Theresa May'in AB ile vardığı Brexit anlaÅŸmasını 15 Ocak'ta yapılan oylamada ezici çoÄŸunlukla reddetmiÅŸti.

May, anlaÅŸmanın reddine yol açan Kuzey Ä°rlanda sınırına iliÅŸkin ''tedbir maddesini''deÄŸiÅŸtirmek için AB ile görüÅŸmelere devam ediyor.

Ä°ngiliz Parlamentosunun deÄŸiÅŸtirilmesini talep ettiÄŸi "tedbir maddesi", Ä°ngiltere'nin parçası Kuzey Ä°rlanda ile AB üyesi Ä°rlanda Cumhuriyeti arasına Brexit'in ardından fiziki sınır girmemesi için formüle edilmiÅŸti.

May, bu maddeye ya bir zaman tahdidi getirmeye ya da Ä°ngiltere'nin bu maddenin iÅŸlerliÄŸine tek yanlı son vermesini saÄŸlayacak bir mekanizma kurulmasına çalışıyor.

Tedbir maddesi, Ä°ngiltere'nin AB ile kapsamlı ticaret anlaÅŸması imzalayana dek gümrük birliÄŸi içinde kalmasını, Kuzey Ä°rlanda'nın da buna ilaveten bir dizi farklı AB kuralına tabi olmasını öngörüyordu.

May, revize edilmiÅŸ anlaÅŸmayı 27 Åžubat'a kadar parlamentoya sunma sözü vermiÅŸti.

BaÅŸbakan May'in AB'den talep ettiÄŸi deÄŸiÅŸiklikleri elde edememesi durumunda, parlamentonun bu hafta Brexit konusunda farklı seçenekleri oylaması öngörülüyordu.

İngiltere, 23 Haziran 2016'da yapılan referandumda AB'den ayrılma kararı almıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.