Sosyal Medya

Güncel

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı: Nükleer anlaşma öncesine dönecek kapasitemiz var

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, İran'ın gerektiği takdirde nükleer anlaşma öncesindeki programa dönecek teknolojik kapasiteye sahip olduğunu söyledi.



Ä°ran Atom Enerjisi Kurumu BaÅŸkanı Salihi, Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkesinin nükleer programıyla ilgili deÄŸerlendirmelerde bulundu.

ABD'nin tek taraflı çekildiÄŸi nükleer anlaÅŸmanın korunması konusunda Avrupa'dan gerekli adımları atmasını beklediklerini ifade eden Salihi, "Ä°ran, nükleer anlaÅŸma öncesindeki programına dönecek teknolojik kapasiteye sahiptir" diye konuÅŸtu.

Tahran ile Riyad arasındaki sorunlara da deÄŸinen Salihi, Ä°ran'ın Suudi Arabistan ile müzakereye açık olduÄŸunu belirterek, "CumhurbaÅŸkanımız daha önce birçok kez Suudi Arabistan'a müzakere çaÄŸrısında bulundu. Ä°ran'ın Suudi Arabistan'ın topraklarında ve servetinde gözü yok. Biz bütün bölge ülkeleri için huzur ve güven istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ä°ran'ın ABD yaptırımlarından kaynaklı ekonomik sorunlarla karşı karşıya olduÄŸunu dile getiren Salihi, "Ekonomik sorunlarımızın olduÄŸu doÄŸru ancak Ä°ran birçok alanda kendi kendine yeterli kapasiteye sahip ve bu zorlukları aÅŸacak güçtedir. dedi.

Ä°RAN-ABD ARASINDAKÄ° NÜKLEER ANLAÅžMA KRÄ°ZÄ°

ABD BaÅŸkanı Donald Trump, eski BaÅŸkan Barack Obama döneminde Temmuz 2015'te Ä°ran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaÅŸmadan Mayıs 2018'de tek taraflı olarak ayrılmıştı. Trump, Ä°ran'ın hiçbir ÅŸekilde nükleer edinmemesi gerektiÄŸine iliÅŸkin açıklamalar yapmış, bu kararı anlaÅŸmadaki diÄŸer ülkeler (Çin, Rusya, Fransa, Ä°ngiltere ve Almanya) tepki göstermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.