Sosyal Medya

Sağlık Bakanı Koca'dan 'H3N2 virüsü' açıklaması: Bizim için risk yok

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Fransa'da binlerce kişinin ölümüne neden olan 'H3N2 virüsü' ile ilgili "Bizde giderek, azalan ama Avrupa'da halen etkisini gösteren bir salgın. Bizim için şu an risk oluşturmuyor" dedi.



Tarsus'taki 600 yataklı hastanenin inÅŸaatında inceleme yapan SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, daha sonra Mersin ValiliÄŸi'ni ziyaret etti.

Burada konuÅŸan Bakan Koca, basın mensuplarından birinin, Fransa'da binlerce kiÅŸinin ölümüne yol açan 'H3N2 virüsü' ile ilgili sorusunu yanıtladı.

'BÄ°ZÄ°M Ä°ÇÄ°N RÄ°SK OLUÅžTURMUYOR'

Koca, "Bizde benzer bir durum yok. Fransa'da olan salgını resmi bir açıklama olarak almadık ama haberlerden gördüÄŸümüz kadarıyla ciddi bir salgının olduÄŸunu biliyoruz ve genelde 75 yaÅŸ üstü hastayı etkileyen bir grip. Bizde ise grip salgını mevsimsel dönemleri olan ve özellikle bizde kasım, aralık, ocak, ÅŸubat ve mart gibi seyreden ve genelde bir dönem 2009'da 'H1N1' salgını dünyada yaygın olmuÅŸtu. Hayvanlardan insana geçme ÅŸekliyle hatta 'domuz gribi' adı almıştı. Bu süreçte bizde çok az görülen, normalde mevsimsel bir ajan olarak görülen ve daha çok bizde 'H3N2' olarak gördüÄŸümüz, bu anlamda geçen haftalara göre de bugünlerde yüzde 20'ye yakın grip hastasının azaldığını söyleyebilirim. Bizde giderek daha azalan ama Avrupa'da, Almanya ve Fransa'da halen etkisini gösteren bir salgın. Bizim için ÅŸu an risk oluÅŸturmuyor. Bununla ilgili 'Ulusal Grip Eylem Planı'mız devrede" diye konuÅŸtu.

'SANATÇIMIZA GEÇMÄ°Åž OLSUN'

Åžarkıcı Yıldız Tilbe'nin sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından 'domuz gribi' ile ilgili yaptığı paylaşımı da deÄŸerlendiren Bakan Koca, "Sanatçımıza geçmiÅŸ olsun temennilerimi iletiyorum. Grip salgını ile ilgili bir salgın olmadığını, riskli olan hastaların hekim kontrolünde aşı yaptırabileceÄŸini ve ÅŸu süreçte özellikle hastanelerimizde ve aile saÄŸlığı merkezlerimizde grip ilacını hekim uygun görüyor ise ücretsiz zaten veriyoruz. Sayın Yıldız hanım, aile hekimine müracaat ederse oradan ücretsiz alabilir veya herhangi bir hekim reçete ile yazdığında Geri Ödeme Kurumu da bunu ödüyor. Gripten korunmanın en önemli unsuru; elleri sık sık yıkamak, istirahat ve bol sıvı" dedi.

ADANA/DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.