Sosyal Medya

Güncel

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: ABD'nin gizli ajandası var

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, "ABD Suriye'den çekilmeyecek. Gizli bir ajandası var ve bunu Türkiye ile paylaşmıyor" dedi.



CumhurbaÅŸkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi ve Ä°stinye Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Suriye'deki son geliÅŸmeleri deÄŸerlendirdi. Trump'ın önerdiÄŸi güvenli bölgenin PKK mensuplarını koruduÄŸu için kabul edilemeyeceÄŸini söyleyen Prof. Dr. Caşın, ABD'nin Suriye'den çekilmeyeceÄŸini ve gizli bir ajandası olduÄŸunu belirtti. Türkiye'nin Fırat’ın doÄŸusuna güvenli bölge harekatı yapacağını aktaran Prof. Dr. Caşın, demokratik ve güçlü bir Suriye için orta vadede Esad ile yakınlaÅŸma olabileceÄŸinin altını çizdi.



Güvenli bölgenin olmazsa olmaz olduÄŸunu söyleyen Ä°stinye Üniversitesi öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, "Nitekim Sayın CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan güvenli bölge formülünün en kısa zamanda uygulamaya baÅŸlanacağını ve Suriyeli mültecilerin dönüÅŸündeki en pratik yolun bu olduÄŸunu vurguladı. Trump'ın istediÄŸi güvenli bölgeyi kabul edersek YPG/PKK'lı teröristler Amerikalı askerler tarafından korunmuÅŸ olacak, biz bunu istemiyoruz. Türkiye PKK'nın bölgeden çıkmasını istiyor. EÄŸer biz bu tuzaÄŸa düÅŸersek, ABD'nin istediÄŸi tampon bölgeyi kabul edersek bölgede PKK istediÄŸi gibi at oynatacak. Buradaki 30 bin TIR'lık silahlar ne olacak,toparlanmaları gerekiyor. ABD askerleri çekildikten sonra bölgede kim olacak, bu mesele de çok önemli" dedi.




ABD'NÄ°N GÄ°ZLÄ° AJANDASI VAR, TÜRKÄ°YE Ä°LE PAYLAÅžMIYOR
 
ABD'nin Suriye'den çekilmeyeceÄŸine dikkat çeken Prof. Dr. Caşın, "Washington’un bazı müttefik askerlerini güvenli bölgeye davetinin, Suriye ve Irak’tan geri çekilme açıklamalarının aslında taktiksel oyalama maksatlı dolduÄŸunu düÅŸünüyorum. Buradan ÅŸunu anlıyoruz ABD'nin gizli bir ajandası var ve bunu Türkiye ile paylaÅŸmıyor. Türkiye'de bunu kabul etmiyor" diye konuÅŸtu.
 
SURÄ°YE OPERASYONU YAPILACAK
 
Türkiye'nin bölgede var olan PKK'yı yok etmedikçe huzur bulmayacağını belirten Prof. Dr. Caşın, "Türkiye askeri hareket yapacak ve ÅŸu anda sınırda 75 bin Türk askeri bekliyor. Bu operasyonu yapmakta Türkiye kararlı çünkü yapmadığımız takdirde bölgede terör tekrar canlanacaktır. Bütün dünya ÅŸunu bilsin, Türkiye burada PKK terör örgütünü yok etmedikçe istikrarlı bir huzur bulamayacaktır. Benim tahminim Rusya'nın siyasi ve askeri desteÄŸiyle Türkiye bu operasyonu yapacaktır. Rusya destek vermese bile Türkiye egemen bir devlet olarak sınırlarını tehdit eden terör örgütüne karşı meÅŸru müdafaa hakkını kullanmak durumundadır, bu bir beka meselesidir " ifadelerini kullandı.

"ORTA VADEDE ESAD Ä°LE YAKINLAÅžMA OLABÄ°LÄ°R"
 
Türkiye'nin Suriye'de çözüm olması için elinden geleni yaptığını söyleyen Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, "Åžam’ın tutumuna baÄŸlı olarak Adana Mutabakatı’nın yeni politikanın sahadaki hukuken meÅŸru ilk adımı olabileceÄŸini ancak Åžam’ın Halep veya Ä°dlip’e karşı askeri harekattan mutlaka geri adım atması gerektiÄŸini düÅŸünüyorum.Türkiye'nin diÄŸer devletlerden farklı olarak Suriye'nin toprağında gözü yok, güçlü, demokratik, hür bir Suriye istiyor. Bunun için belki Esad rejimiyle birtakım yakınlaÅŸmalar olabilir. Böyle bir yakınlaÅŸma ben orta vadede bekliyorum. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan bunun mesajlarını verdi. Tabi Åžam rejimiyle yakınlaÅŸma geçmiÅŸte iÅŸledikleri savaÅŸ suçlarının kabulü manasına gelmez. Türkiye'nin duruÅŸu bellidir ve rotasını deÄŸiÅŸtirmemiÅŸtir. Suriye'de anayasa çerçevesinde yapılan seçimden sonra Türkiye ile iki komÅŸu devlet olarak yeniden iliÅŸkilerini normalleÅŸtirme sürecine geçecektir.’’ dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.