Sosyal Medya

Güncel

Pakistan'a Bollywood sonrası çimento yaptırımı

Hindistan'a yıllık 80 milyon dolarlık çimento satan Pakistan'ın Keşmir'de yaşanan çatışmalardan suçlanması sonrası önce Bollywood ardından çimento ticareti durduruldu



Hindistan iÅŸgali altındaki Cammu KeÅŸmir'de yaÅŸanan saldırı sonrasında yeniden yükselen Pakistan-Hindistan geriliminin ardından Hint ÅŸirketleri, Pakistan'dan aldıkları çimentoyu taşıyan tırların ve yük gemilerinin geri çaÄŸrılmasını istedi.

Pakistan medyasındaki habere göre, Pakistanlı çimento ihracatçıları Hindistan'daki müÅŸterilerinden satışları durdurma mesajları almaya baÅŸladı. Ä°hracatçılar, özellikle Karaçi limanında çimento taşıyan 600-800 arasında konteynırın Hindistan'a gitmek üzere beklediÄŸini belirtti.

Özellikle 2018 yılında yaÅŸanan sellerden dolayı Hint hükümetinin rehabilitasyon amacıyla yaptığı projeler kapsamında çimento ihracatının yüzde 200 arttığını kaydeden ihracatçılar, Hindistan'a yapılan satışın yıllık 80 milyon doları bulduÄŸunu anlattı. 

Pakistan'ın ürettiÄŸi çimentonun yüzde 75'inin kara, kalanının ise deniz yoluyla Hindistan'a gönderildiÄŸi belirtilirken, 2018'in ikinci yarısında satılan 1,2 milyon ton çimentonun yaklaşık yarısının Hindistan'a satıldığına dikkat çekildi. 

Hindistan'ın KeÅŸmir saldırısından bu yana sürdürdüÄŸü tutum karşısında Tüm Pakistan Meyve ve Sebze Ä°hracatçıları, Ä°thalatçıları ve Tüccarları BirliÄŸinden de Hindistan'a satış yapmama açıklaması geldi.

Birlik Genel Sekreteri Vahid Ahmed, yaptığı açıklamada, "Hindistan'a yaptığımız kuru hurma satışlarını durdurduk. Genellikle dini törenler ve düÄŸünlerde talep edilen kuru hurma satışımız yıllık 145 milyon doları buluyordu ancak son yaÅŸanan olayların ardından bu ihracatı yapmamız mümkün gözükmüyor. Hintli alıcılar da endiÅŸeli gözüküyor." ifadeleri kullanıldı. 

Dün de tüm Hindistan Sinema Çalışanları BirliÄŸi (AICWA), KeÅŸmir'de yaÅŸanan saldırı sonrasında artan Hindistan-Pakistan gerilimi üzerine Bollywoodfilmlerinde Pakistanlı oyuncularla çalışmayı yasaklamıştı.

Pakistan ve Hindistan arasında gerilim 14 Åžubat'ta KeÅŸmir'de yaÅŸanan saldırıyla yeniden tırmanmıştı. Hindistan kontrolündeki KeÅŸmir'de düzenlenen saldırıda 44 Hint askeri ölmüÅŸ, Hindistan saldırganların Pakistan tarafından desteklendiÄŸini iddia etmiÅŸti. Pakistan ise bu iddiaları reddetmiÅŸ ve saldırıyı kınayan açıklama yapmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.