Sosyal Medya

Güncel

Hilafete bağlı Müslümanların yeni devleti

Moro Müslümanlarının geleceğini şekillendirecek tarihi Bangsamoro Organik Yasası referandumu tamamlandı. Müslüman Mindanao'da Bangsamoro Özerk Bölgesi hukuken kurulmuş oldu. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin resmi açıklamasının ardından Müslümanlar yeni bir özerk Devlet'e kavuşacak.



Müslüman Mindanao'da Bangsamoro Özerk Bölgesi'ni (BARMM) oluÅŸturan BOL oylaması artık sonuçlandı.

Refarandum'da yaklaşık 1,7 milyon Müslüman seçmen oy kullandı. BOL kapsamında kurulan Bangsamoro Özerk Bölgesi'ni 3 yıl yönetecek geçici hükümetin üyelerini, Filipinler Devlet BaÅŸkanı Rodrigo Duterte'nin önümüzdeki haftalarda ataması bekleniyor. Böylece Müslüman Mindanao'da Bangsamoro Özerk Bölgesi hukuken kurulmuÅŸ olacak.

MORO'YU NE KADAR TANIYORUZ?

Pasifik Okyanusun'da bulunan Filipinlerin güneyinde yer alan ve 7300 adanın en büyüklerinde biri olan Bangsamoro'da yaklaşık 5 milyon Müslüman yaşıyor.

Yüzyıllar boyunca sömürgeci Ä°spanyollar ve Amerikalılara karşı mücadele eden, vatanlarından kopartılmaya çalışılan, 20. yüzyıla kadar kendi bağımsız devletlerinde yaÅŸayan Müslüman Moro halkı, Hicretten 4 yüzyıl sonra, miladi 10. yüzyılda komÅŸu Sumatra ve Borneo adalarından gelen Müslüman tüccarlar sayesinde Ä°slam'la tanıştı.

'MACELLAN'I FÄ°LÄ°PÄ°NLÄ° MÜSLÜMANLAR ÖLDÜRDÜ'

Sömürgeci kaÅŸifler gelene kadar Filipinlerin tamamı Müslümandı. Hatta ünlü kaÅŸif Macellan'ın Müslümanlara karşı giriÅŸtiÄŸi katliamların birinde Filipinli bir müslüman tarafından öldürüldüÄŸü bile dillendirilen iddialar arasında bulunuyor. Daha sonra bölgede Amerika sömürgesi olduktan sonra baÅŸlayan çatışmalarda 120 bin Müslümanın hayatını kaybetmesine yol açan bir süreç baÅŸladı.

PadiÅŸahlığı döneminde Moro Müslümanlarının sorunlarıyla yakından ilgilenen, ihtiyaç duyulan bölgelere hoca gönderen Sultan Abdulhamid, Moroluların gönlünde yer etmiÅŸ durumda. Moro'da hala Sultan Abdulhamid'e baÄŸlılığını bildiren binlerce Müslüman bulunuyor.

HALA HÄ°LAFETE BAÄžLILAR

Bölgenin tarihte Osmanlı Devleti'ne baÄŸlılığını ilan etmiÅŸ bir sultanlıkla yönetiliyordu. Kurulacak yeni özerk bölge önderlerinin Hilafet konusunda hala Ä°stanbul'a baÄŸlı olması dünya Müslümanları açısından büyük önem taşıyor.

BANGSAMORO ÖZERK BÖLGESÄ° KURULUYOR

Yeni düzenlemeyle Bangsamoro Özerk Hükümeti kurulacak. Bangsamoro Özerk Bölgesi'nin baÅŸkenti Cotabato ÅŸehri olacak. Bölgede dini özgürlükler konusunda bağımsız olarak Ä°slam hukukuna ait hükümlerin uygulanacağı mahkemeler açılabilecek. Merkezi yönetim, Mindanao'daki idari yetkileri Bangsamoro hükümetine devredecek

kaynak: TÄ°metürk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.