Sosyal Medya

Güncel

Filistin'den Ä°srail, Suudi Arabistan ve BAE'ye ÅŸok! Teklifi reddettiler

Filistin yönetimi, işgalci Siyonist İsrail tarafından kendilerine yapılan "Hayfa'dan Dubai'ye demir yolu projesine katılma" teklifini reddettiğini duyurdu.



Filistin ile iÅŸgalci Ä°srail hükümetleri arasındaki koordinasyonu saÄŸlayan Filistin Sivil Ä°ÅŸler Kurulu BaÅŸkanı Hüseyin eÅŸ-Åžeyh, sosyal medyadaki resmi hesabından yaptığı yazılı açıklamada, "Ä°srail Cenin'den Hayfa'ya, oradan da birçok Arap baÅŸkentlerine uzanacak demir yolu projesine katılmamız için bize teklifte bulundu. Biz ise bu teklifi kesin bir dille reddettik." ifadelerini kullandı.

Ä°ÅŸgal sonlanmadan normaleÅŸme yok!

"Bir parça ekmek, vatanın özgürlüÄŸünün bedeli olamaz." diyen Åžeyh, Ä°srail iÅŸgali sonlanmadan normalleÅŸmeyi de iÅŸgali derinleÅŸtirecek ekonomik çözümleri de kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Filistinliler, 1967 sınırları üzerinde baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan, sınırlı ekonomik çözümleri reddediyor.

Ä°srail ile Filistin arasındaki barış görüÅŸmeleri, Ä°srail'in "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüÅŸ hakkını ve Yahudi yerleÅŸim birimleri inÅŸasına son vermeyi kabul etmemesi" nedeniyle Nisan 2014'te durmuÅŸtu.

Hayfa’dan Dubai’ye demir yolu projesi

Ä°srail, Hayfa'dan Dubai'ye uzanacak bir demir yolu projesiyle Ürdün ve Suudi Arabistan üzerinden ülkesini Körfez'e baÄŸlamayı planlıyor.

Ä°srail UlaÅŸtırma Bakanı Yisrael Katz, Kasım 2018’de Umman'ın baÅŸkenti Muskat'ta düzenlenen Uluslararası UlaÅŸtırma Konferansında, ülkesinin sözde "Barış Demir Yolu" adını verdiÄŸi projesini tanıtmıştı.

Katz, yeni demir yolu ağının Hürmüz ve Babu'l Mendeb boÄŸazlarındaki Ä°ran otoritesine karşı alternatif bir güzergah oluÅŸturacağını öne sürmüÅŸtü.

Ürdün dışında söz konusu demir yolunun geçeceÄŸi Arap ülkelerinin Ä°srail'le diplomatik iliÅŸkileri bulunmuyor.

Proje Ä°srail'le normalleÅŸme sürecinin önemli somut adımlarından biri olarak deÄŸerlendiriliyor.

Filistinli yetkililer, iÅŸgal son bulana ve 1967 sınırlarında baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurulana kadar Arap ülkelerinin Ä°srail'le iliÅŸkilerini normalleÅŸtirmesini istemiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.