Sosyal Medya

Dünya

Google Avrupa’da haber sitelerine para ödeyecek

Avrupa Konseyi yeni dijital telif yasası üzerinde uzlaştı. Buna göre tek kelime ile yapılan aramalar harici Google medya organlarına haberlerini gösterdikleri için para ödeyecek.



Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonu Dijital Ä°ç Pazardan Sorumlu BaÅŸkan Yardımcısı Andrus Ansip, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi arasında telif hakları yasalarının güncellenmesi konusunda yapılan müzakerelerde uzlaşı saÄŸlandığını bildirdi.
 
Ansip, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Telif hakları konusunda anlaÅŸma saÄŸlandı. Avrupalılar artık dijital döneme uygun modern telif hakkı kurallarına sahip olacak.” ifadesini kullandı.
 
Yeni telif hakları düzenlemesinin internet kullanıcılarının haklarını koruyacağına iÅŸaret eden Ansip, düzenlemenin internet platformlarına yönelik kurallara da açıklık getireceÄŸini belirtti.
 
YASAL OLMAYAN Ä°ÇERÄ°KLER HIZLA KALDIRILACAK
 
Ansip, eserlerin maddi karşılığının adil bir ÅŸekilde alınacağını, dijital platformların itiraz halinde yasal olmayan içerikleri hızlı bir ÅŸekilde kaldırmalarının saÄŸlanacağını bildirdi. 
 
Telif hakkı düzenlemesinin ifade özgürlüÄŸünü güvence altına aldığını vurgulayan Ansip, esprili biçimde deÄŸiÅŸtirilerek internet üzerinden yayılan video ve fotoÄŸrafların ise yasaklanmayacağını belirtti.
 
Düzenlemeyle, Google gibi internet platformlarının arama sonuçlarında haberleri yayınlayabilmek için içerik üreticilerinden ücret karşılığında lisans alması gerekecek.
 
YOUTUBE DAHA FAZLA ÖDEME YAPACAK
 
YouTube gibi platformların fikri mülkiyet haklarına aykırı içerikleri kaldırması ve içerik saÄŸlayanlara daha fazla ödeme yapması saÄŸlanacak.
 
Google, Facebook veTwitter gibi dijital platformlar, çeÅŸitli tedbirlerle kullanıcıların telif hakları yasalarıyla korunan ürünleri yüklemelerine engel olacak.
 
AB Komisyonu, telif hakları kurallarının dijital çaÄŸa uygun biçimde güncellenmesini 2016 yılında teklif etmiÅŸti.
 
Uzlaşının yasalaÅŸması için Avrupa Parlamentosunun ve AB Konseyinin resmi onayı gerekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.