Sosyal Medya

S&P'nin Türkiye raporu, işsizlik ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyareti Doların akıbetini belirleyecek

Dolar/TL, yukarı yönlü dalgalı seyrinde ABD - Çin ticaret görüşmelerinden kaynaklı iyimser havayla 5.25 TL'nin altına indi. 9 gündür aralıksız yükselen dolar endeksi de düşerken gelişen ülkeler para birimleri TL de dahil olmak üzere pozitif ayrıştı. 13 Şubat sabahı dolar kuru 5.2446 TL'den el değiştiriyor ve dünkü 5.29 seviyesinden hızlı düştü. Piyasalarda küresel ticaret savaşına ilişkin görüşmeler, S&P'nin Türkiye raporu, işsizlik ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyareti izlenecek



Dolar kuru hafta başından  itibaren iki yönlü dalgalanmaya devam ederken, dolar endeksindeki yükseliÅŸle baÅŸlayan geliÅŸen ülke paralarındaki düÅŸüÅŸ ABD - Çin görüÅŸmelerinden gelen haberlerle tersine döndü.
 
ABD ve Çin arasındaki küresel savaÅŸ endiÅŸeleri bir süredir doların güvenli liman olarak yükseliÅŸ trendini desteklerken, iki ülke arasında 1 Mart tarihine kadar yapılacak müzakerelerdeki pozitif haber akışıyla dolar dün akÅŸam üzerinden itibaren düÅŸmeye baÅŸladı.
 
5.29'a dayanan kur, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in Pekin'e gitmesi ve BaÅŸkan Åži ile de görüÅŸüleceÄŸini açıklanması, Trump'ın ateÅŸkesteki 1 Mart tarihinin uzatılabileceÄŸini açıklamasıyla uzlaşı beklentisi fiyatlanmaya baÅŸlandı.
 
Daha önce, bu tarihe kadar anlaÅŸmaya varılamazsa, ABD Çin'den ithal 200 milyar dolar deÄŸerinde ürüne yönelik gümrük vergisini yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarmayı planlıyordu.
 
Dün 5.5236 ile kapanan dolar/TL, görüÅŸmelerde Washington yönetiminin baskısına raÄŸmen iyimser beklentiyle 13 Åžubat günü 5.24'lü seviyelerden el deÄŸiÅŸtiriyor. Euro/TL ise 5.95 etrafında dalgalanıyor. Döviz kurlarındaki düÅŸüÅŸün bir diÄŸer nedeni de petrol fiyatlarındaki yükseliÅŸin bir bölümü önemli yer altı kaynaklarına sahip geliÅŸen ülkelere pozitif etki yapması.
 
TCMB enflasyon beklenti anketi, iÅŸsizlik, bütçe gerçekleÅŸmesi, Aralık ayı sanayi üretimi verilerinin yanı sıra piyasalar S&P'nin açıklayacağı Türkiye raporunda pozitif bir deÄŸiÅŸikliÄŸe gidip gitmeyeceÄŸine odaklandı.
 
Dış politikada ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyareti, ABD cephesinden gelen S-400 ve Patriot mesajları ve Suriye cephesindeki jeopolitik riskler yakından izleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.