Sosyal Medya

'Venezuela'nın Türkiye'ye giden altınları ne olarak geri dönüyor?'

Reuters haber ajansı, uluslararası yaptırımlarla ekonomisi derin bir krize giren Venezuela'nın altın ticaretini inceledi.



Ajansa göre, altının önemli bölümü iÅŸlenmemiÅŸ olarak Türkiye'ye gönderiliyor ve karşılığında temel gıda maddeleri alınıyor. Bu gıda maddelerinin başında ise Venezuela'nın çok ihtiyaç duyduÄŸu makarna ve süt tozu geliyor.

Onlarca kiÅŸiyle görüÅŸerek hazırlanan Reuters dosyasında, Venezuela'da ekonomideki çöküÅŸle 300 bin civarında kiÅŸinin ülkenin derme çatma altın madenlerinde çalışmaya baÅŸladığı, çıkarılan iÅŸlenmemiÅŸ altınların ülke dışına gönderilmesi yoluyla uluslararası yaptırımların aşıldığı belirtiliyor.

Resmi kayıtlara göre Venezuela bu yolla 2018 yılı içinde Türkiye'ye 900 milyon dolar deÄŸerinde iÅŸlenmemiÅŸ altın gönderdi.

Venezuela ile Türkiye arasındaki ticaret sadece 2018'de 8 kat artmış durumda.

TÜRKÄ°YE Ä°LE Ä°TTÄ°FAK

2016 yılının Aralık ayında Venezuela, Caracas ile Ä°stanbul arasında Türk Hava Yolları'nın aktarmasız sefer yapacağını açıkladı.

Reuters, iki ülke arasındaki yolcu trafiÄŸinin düÅŸüklüÄŸü düÅŸünüldüÄŸünde bunun sürpriz bir karar olarak yorumlandığını belirtiyor.

Ticari veriler incelendiÄŸinde bu uçakların yolcu dışında ÅŸeyler de taşıdığı görüldü.

Reuters ajansına göre, 2018 yılının 1 Ocak tarihinde, yani Devlet BaÅŸkanı Maduro'nun Türkiye ziyaretinden sadece bir kaç hafta sonra Venezuela Merkez Bankası Türkiye'ye hava yoluyla 36 milyon dolarlık altın gönderdi.

Türkiye'deki resmi ticaret rakamlarına göre 2018 yılı boyunca bu yolla Venezuela'dan Türkiye'ye gönderilen altın tutuarı 900 milyon doları buldu.

Geçen hafta Bloomberg'de yayınlanan bir haberde de resmi rakamlara dayanılarak, gizemli bir Türk ÅŸirketinin bir yıl içinde Maduro rejimine ait 900 milyon dolarlık altını ülke dışına çıkarmasını saÄŸladığı kaydedilmiÅŸti.

Venezuela'dan iki üst düzey yetkilinin Reuters'a yaptığı açıklamaya göre Venezuela merkez bankası elindeki iÅŸlenmemiÅŸ altını rafine edilmek üzere Türkiye'ye yolluyor, sonra bu altın karşılığında devlet kalkınma bankası Bandes Türkiye'den makarna, süt tozu gibi temel ihtiyaç maddeleri satın alıyordu.

TÄ°CARET KONUSUNDA ADI GEÇEN TÜRK ŞİRKETLERÄ°

Türkiye'de altın piyasasında çalışan bir kaynak, bir Venezuelalı diplomat ve iki üst düzey Venezuela yetkilisinin verdiÄŸi bilgilere göre, bu altının alıcıları arasında Ä°stanbul Altın Rafinerisi (IGR) ve Sardes Kıymetli Madenler adlı ÅŸirket de var.

IAR CEO'su Aysen Esen ÅŸirketin Venezuela ile altın alışveriÅŸinde bulunduÄŸu yolundaki iddiaları reddediyor. Yaptığı yazılı açıklamada Esen geçen Nisan ayında Ä°stanbul'da Venezuelalı ve Türk yetkililerle, uluslararası kurallara uyum konusunda görüÅŸlerini bildirdirmek üzere biraraya geldiÄŸini kaydetti.

Esen açıklamasında, Türkiye hükümetine, Venezuela ile çalışmanın "önde gelen kurumlar ve devlet açısından doÄŸru olmayacağını" anlattığını söylüyor.

Reuters ajansı, Venezuela ile altın ticareti konusunda adı geçen diÄŸer ÅŸirket Sardes Kıymetli Madenler'in Ä°stanbul'daki ofisinden kimsenin sorularını yanıtlamadığını yazıyor.

Bloomberg haber ajansı ise Ocak 2018'de Venezuela'dan 41 milyon dolarlık altın alımıyla ticari faaliyetlerine başlayan Sardes'in, 1 milyon dolar sermayeyle kurulmuş bir şirket olmasına karşın firmanın 900 milyon dolarlık altın ticaretine aracılık yaptığı ifade ediliyor.

TÜRK MALLARI VENEZUELA'DA

Venezuela altınları Türkiye'ye girerken, Türkiye'den gönderilen temel tüketim maddeleri de Venezualalıların sofralarında yerini alıyor.

2018 yılı Aralık ayı baÅŸlarında Reuters ajansının elde ettiÄŸi liman kayıtlarına göre göre Caracas yakınlarındaki La Guaira'ya süt tozu yüklü 54 konteyner ulaÅŸtı.

Ä°stanbul merkezli Mulberry Proje Yatırım deniz nakliyat ÅŸirketi, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde Eylül'de yer alan bilgilere göre, Venezuela'nın devlet madencilik ÅŸirketi Minerven ile geçen yıl bir ortaklık anlaÅŸması imzalayan Marilyns Proje Yatırım ÅŸirketi ile aynı adresi paylaşıyorlar.

Reuters, adı geçen ÅŸirketlerin konuyla ilgili soruları yanıtlamadıklarını da ekliyor.

VENEZUELA'NIN ALTIN PROJESÄ°

Devlet BaÅŸkanı Nicolas Maduro hükümetinin altın projesiyle ekonomisini ayakta tuttuÄŸu bir süredir bütün ayrıntılarıyla olmasa bile biliniyor.

Temel ihraç ürünü olan petrol sektörü ABD yaptırımlarıyla kilitlenen, dışardan borçlanamayan Venezuela'da madencilik sektörü de kamulaÅŸtırmalar sonrası silinmiÅŸ gibiydi.

Ama Maduro hükümeti altını bol topraklarda derme çatma madenlerden altın çıkaranlara hiç bir kurala ve kaideye baÄŸlı olmadan parlak bir gelecek vadetti.

Reuters'ın haberine göre, yaÄŸmur ormanlarında ÅŸimdi eline küreÄŸini eleÄŸini alan yüzbinlerce yoksul en kötü koÅŸullarda, hastalıklarla boÄŸuÅŸarak altın çıkarmaya çalışıyor.

Sıtma gibi hastalıkların yanısıra, bu bölgede soygun ve cinayetlerin de yaygın olduÄŸu söyleniyor.

Maduro hükümeti 2016 yılından bu yana alabildiÄŸi bütün altını alıyor.

Venezuela merkez bankasının verilerine göre iki yıl içinde 17 ton altın alınmış. Bunun tahmini deÄŸeri 650 milyon dolar.

Bu insanlara Merkez Bankası'nın sürekli para basması nedeniyle deÄŸeri çok düÅŸen paralarla ödeme yapılıyor.

Ama bu altınlar Merkez Bankası kasalarında çok uzun süre kalmıyor. Venezuela merkez bankasının altın stoÄŸu son 75 yılın en düÅŸük düzeyinde.

Maduro hükümeti hem yeni gelen ham altınları hem de daha önceden elindeki stokları hızla satarak faturalarını ödemeye çalışıyor ve ülkede fena halde ihtiyaç bulunan temel ihtiyaç maddelerini dışardan satın almak için altını nakit gibi kullanıyor.

Üst düzey iki Venezuela yetkilisine göre bugünlerde en büyük alıcısı da Türkiye.

ABD'NÄ°N YAPTIRIM TEHDÄ°TLERÄ°

DiÄŸer yandan ise ABD Maduro'nun elindeki altınları kullanmasını engellemek için yaptırımlara baÅŸvuruyor.

Trump yönetimi bu kapsamda Ä°ngiltere'ye de Venezuela'nın Ä°ngiltere merkez bankasına koyduÄŸu 1,2 milyar dolarlık altın stokunu dondurması için baskı yapıyor.

ABD yetkilileri yakınlarda Abu Dabi merkezli bir yatırım firmasını Venezuela ile altın alışverişi konusunda uyardı ve Venezuela altınıyla ilgilenebilecek diğer potansiyel yabancı şirketlere de yaptırım tehditleri savurdu.

Donald Trump 1 Kasım 2018 itibariyle imzaladığı başkanlık kararnamesiyle Amerikan vatandaşları ve kurumlarının Venezuela'dan altın almasını yasakladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.