Sosyal Medya

Güncel

Yayınlanan Abdurehim Heyit videosu için Türkistander’den açıklama

TÜRKİSTANDER Başkanı Burhan Kavuncu, Doğu Türkistanlı sanatçı Abdurehim Heyit hakkındaki haberler ve Çin rejiminin bugün yayınladığı video ile ilgili açıklama yaptı.



TÜRKÄ°STANDER BaÅŸkanı Burhan Kavuncu tarafından, DoÄŸu Türkistanlı sanatçı Abdurehim Heyit hakkındaki haberler ve Çin rejiminin bugün yayınladığı video ile ilgili aÅŸağıdaki açıklama yapıldı.

Basın açıklamasının tam metni ÅŸu ÅŸekilde...

DoÄŸu Türkistanlı koÅŸuk sanatçısı Abdurrahim Heyit’in ölüm haberine gösterilen tepkiler üzerine Çin resmi kanalları bugün bir videoda, Abdurrahim Heyit’e ait olduÄŸunu düÅŸündüÄŸümüz 26 sn’lik bir görüntü yayınladılar.
KonuÅŸturulan kiÅŸi hapiste ve saÄŸ-selamet olduÄŸunu, hakkındaki soruÅŸturmanın devam ettiÄŸini, “baskı ve zorlama yapılmadığını” söylüyor. Video üzerindeki incelemeler devam etmektedir. Ä°lk izlenim, gösterilen  kiÅŸinin Abdurrehim Heyit olduÄŸu, ağır iÅŸkence görmüÅŸ olduÄŸu hatta yüzünün bir kısmının kısmi felç gibi hareketsiz olduÄŸu, çok kısa (26 sn) konuÅŸturulmasındaki maksadın farklı bir ÅŸey söylenmesini engellemeye matuf olduÄŸu yönündedir.

Böyle bir videonun Çin rejimi tarafından yayınlanması, uzun süredir kayıp veya toplama kampında/ hapiste olduÄŸu düÅŸünülen ama haber alınamayan çok sayıda akademisyen, sanatçı, din adamı, gazetecinin durumunu da gündeme getirmelidir. Bundan önce Çinli makamlar tarafından öldüÄŸü açıklanan ama cenazeleri ailelerine verilmeyen Abdulahad Berat Mahsum hacim, Muhammed Salih Damolla, Abdulveli Abdulkerim Qarim gibi din adamlarının durumu da aydınlatılmalıdır. Benzeri bir çok vak’ada, ziyarete giden yakınları ile görüÅŸtürülmeyen mahpuslarla ilgili, aylar sonra “öldüÄŸü ve defnedildiÄŸi” bilgisi verilmektedir. Mesela Hoten ÅŸehrinde yukarıda adı zikredilen Abdulahad Berat Mahsum Hacim’in 2017 Kasım ayında öldüÄŸü ve defnedildiÄŸi, ailesine 31.05.2018’de söylenmiÅŸtir. Ne cenaze ne mezar yeri gösterilmemiÅŸtir. Belki de o haber de yalandı. Yeterli tepki gösterilmediÄŸi için daha sonra öldürülmüÅŸ olabilir. Yine 3.12.2018’de “bir sene önce öldüÄŸü” açıklanan Kerem Qari de belki hala ölmemiÅŸtir.

Çin rejimi bugün yayınladığı video ile Abdurrehim Heyit’in ÅŸahsında:

1-Sanatçıları hapse attığını,

2-Serbest konuşma imkanı ve izni vermediğini,

3-Mahpuslara sakat bırakacak derecede ağır işkence yaptığını

3-Aileleri ile aylarca görüÅŸtürmediÄŸini, “öldü defnettik” diyerek yalan bilgi verdiÄŸini,

4-Tepkiler gösterilmeseydi öldürebileceÄŸini de teyit etmiÅŸ oldu.

Çin video ile duyurdu! 'Abdurehim Heyit yaşıyor' iddiası

Çin hükümeti tarafından yaklaşık iki yıl önce tutuklanan DoÄŸu Türkistan'ın dünyaca ünlü halk ozanı Abdurehim Heyit'in, hayatını kaybettiÄŸi iddia edilmiÅŸti. Çin Resmi Ajansı tarafından bugün, Abdurehim Heyit'in hayatta olduÄŸunu iddia ettiÄŸi bir video yayımlandı.

Videoda yaÅŸadığını söylüyor

Videoda dünyaca ünlü sanatçının yorgunluÄŸu gözlerden kaçmazken, Abdurehim Heyit, "Adım Abdurehim Heyit, Bugün 10 Åžubat 2019 , Ulusal yasaları ihlal ettiÄŸim iddiasıyla soruÅŸturma sürecindeyim. Åžu an saÄŸlığım iyi. Hiç bir ÅŸekilde kötü muameleye maruz kalmadım' diyor ve video o esnada kesiliyor.

Daha önce de Toplama kampları, Türkistanlı ailelerin evine Çinli erkek yerleÅŸtirilmesi, Bütün Din ve Ä°nançları ÇinlileÅŸtirme uygulaması haberleri önce inkar edilirken daha sonra kabul etmek zorunda kalmıştı.
Åžimdi suçluluk telaşı ile “ölüm haberinin asılsızlığı” iddiasına sarılan Çin rejimi, bu video ile insanlığa karşı iÅŸlemiÅŸ olduÄŸu suçlarını bir kere daha itiraf etmiÅŸ oldu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.