Sosyal Medya

Güncel

'Suudi Prens, Kaşıkçı'yı bir kurşun ile tehdit etmişti'

Amerikan The New York Times gazetesi,Suudi Prens Selman’ın, Kaşıkçı'nın ülkesine dönmemesi durumunda ona karşı 'kurşun' kullanılmasını söyleyerek öldürme niyetini belli ettiğini yazdı.



The New York Times'ın Amerikan ve yabancı yetkililere dayandırdığı haberine göre, Bin Selman'ın geriye dönük konuÅŸmalarını inceleyen Amerikan istihbarat birimleri Suudi Prens'in Kaşıkçı cinayetinin sinyallerini olaydan 1 yıl önce verdiÄŸini ortaya çıkardı. Amerikan istihbaratının dinlemelerine takılan söz konusu konuÅŸmanın bugüne kadar 'Suudi Prens'in Kaşıkçı'yı öldürme niyetine iliÅŸkin bugüne kadar ortaya çıkan en kapsamlı delil' olduÄŸu vurgulandı.

'KAÅžIKÇI'NIN ELEÅžTÄ°RÄ°LERÄ°NDEN GÄ°DEREK DAHA ÇOK RAHATSIZ OLDUÄžUNU BELÄ°RTTÄ°'

Habere göre, Kaşıkçı cinayetinin sorumlularının bulunması için soruÅŸturma yürüten Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı ve istihbarat ajansları, Suudi Prensin geriye dönük telefon konuÅŸmaları ve mesajlaÅŸmalarını inceledi. Ä°stihbarat raporlarını gören bir yetkili, Prens Muhammed bin Selman ve prensin danışmanlarından Turki Aldakhil arasında Eylül 2017'de yapılan bir görüÅŸmede, Suudi Arabistan yönetiminin Kaşıkçı'nın eleÅŸtirilerinden giderek daha çok rahatsız olduÄŸunu belirttiÄŸini ifade etti.

'PEŞİNDEN BÄ°R KURÅžUN Ä°LE GÄ°DECEĞİNÄ°' SÖYLEMÄ°Åž

Söz konusu konuÅŸmada Muhammed bin Salman'ın, Kaşıkçı ülkesine geri dönmesi için kandırılamazsa, zorla ülkeye döndürülmesini emrettiÄŸini anlatan yetkili, Suudi prensin, iki yöntemin de iÅŸe yaramaması halinde, Suudi Gazetecinini peÅŸinden "bir kurÅŸun" ile gideceÄŸini ifade ettiÄŸini aktardı. Amerikan istihbarat analistleri Prens bin Selman'ın buradaki "kurÅŸun"dan kastının doÄŸrudan, Kaşıkçı'nın vurulması deÄŸil de gazetecinin öldürülmesi niyetini belli eden bir kalıp olarak kullanmış olabileceÄŸinin altını çizdi.

KAÅžIKÇI'YA AL ARABIYA TUZAÄžI

Haberde ayrıca bugüne kadar Kaşıkçı meselesinde ismi hiç geçmeyen Aldakhil'in son döneme kadar Al-Arabiya televizyonunun genel müdürlüÄŸünü yaptığı, Suudi Arabistan'da önemli bir medya figürü ve Veliaht Prens'in en önemli danışmanlarından biri olduÄŸu kaydedildi. Aldakhil'in Eylül 2017'deki görüÅŸmede Muhammed bin Selman'la Kaşıkçı'ya Al-Arabiya'da bir iÅŸ teklifi yaparak, gazeteciyi ülkeye geri döndürme konusunun da konuÅŸulduÄŸunun altı çizildi.

Bazı Suudi haber siteleri geçen ay Al-Arabiya'daki görevinden ayrılan Aldakhil'in, Suudi Arabistan'ın Abu Dabi BüyükelçiliÄŸi görevine atanmasının düÅŸünüldüÄŸünü yazmıştı.

'VELÄ°AHT PRENS DANIÅžMANLARINA ULUSLARARASI TEPKÄ°LERÄ°N UMURSANMAMASINI SÖYLEDÄ°'

Ä°stihbarat raporunda, Bin Selman'ın Aldakhil ile yaptığı konuÅŸmadan bir kaç gün önce, baÅŸka bir danışmanı olan Suud El Kahtani ile görüÅŸmesinde Bin Selman'ın Kaşıkçı'nın sosyal medya paylaşımları ve makalelerinden duyduÄŸu rahatsızlığı dile getirdiÄŸine iÅŸaret edildi. Söz konusu konuÅŸmada Kahtani'nin Veliaht Prens'i Kaşıkçı konusunda atılacak bir adımın uluslararası tepki toplayabileceÄŸi konusunda uyardığı bunun üzerine Bin Selman'ın, Suudi Arabistan'ın kendi vatandaÅŸları ile ilgili konularda uluslararası tepkileri umursamaması gerektiÄŸini söylediÄŸi aktarıldı.

KAÅžIKÇI'NIN CESEDÄ° HALA BULUNAMADI

Suudi gazeteci Kaşıkçı, evlilik iÅŸlemleri için 2 Ekim 2018'de girdiÄŸi Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸunda katledilmiÅŸti.

Orta DoÄŸu'nun en etkin gazetecilerinden, Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın Ä°stanbul BaÅŸkonsolosluÄŸunda öldürülmesi ve sonrasında yaÅŸananlar, Türkiye ve dünya kamuoyunun gündemindeki yerini koruyor.

Cinayetin üzerinden geçen sürede Kaşıkçı'nın ne zaman, nerede ve nasıl öldürüldüÄŸüyle ilgili bilgiler ortaya çıktı ancak cesedinin nerede olduÄŸu konusu hala netlik kazanmadı.

BM: KAÅžIKÇI SUUDÄ° ARABÄ°STAN TARAFINDAN TASARLANAN CÄ°NAYETE KURBAN GÄ°TTÄ°

Amerikan Washington Post gazetesi, ABD Merkezi Ä°stihbarat TeÅŸkilatının (CIA), Kaşıkçı cinayetinin emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman'ın verdiÄŸi sonucuna ulaÅŸtığını yazmıştı.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi Ä°nfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Kaşıkçı cinayetine yönelik uluslararası soruÅŸturma kapsamında 28 Ocak-3 Åžubat'ta Türkiye'ye gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyarete iliÅŸkin dün yazılı açıklama yapmıştı. Callamard açıklamada, "Türkiye'deki görevim sırasında toplanan deliller, Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan Devleti yetkilileri tarafından acımasızca ve önceden tasarlanmış cinayete kurban gittiÄŸini gösteriyor." ifadesini kullanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.