Sosyal Medya

Güncel

İsveç'te çalınan kraliyet hazinesi çöpte bulundu

2018 Eylül ayında çalınan, İsveç Kralı 4. Karl ve eşi Kristian'a ait taç ve mücevherlerden oluşan hazine çöp kovasında bulundu.



Taç ve deÄŸerli eÅŸyaları BaÅŸkent Stockholm'e 120 kilometre uzaklıktaki Strangas Katedrali'nin müzesinden geçen aÄŸustos ayının başında çalan ÅŸüpheliler yakalanmış, çalınan eÅŸyaların bulunması için ise çalışma baÅŸlatılmıştı.
Çalınan deÄŸerli eÅŸyalar, bir güvenlik görevlisi tarafından Stockholm'deki Åkersberga banliyösünde bir çöp tenekesi içinde bulundu.

EÅŸyaların bulunması ise Strangas'ta sevinçle karşılandı.

Strangas Piskoposu Johan Dalman, SVT televizyonuna verdiÄŸi demeçte çok mutlu olduÄŸunu belirterek, "Mücevherleri satamayacaklarını fark ettiklerine inanıyorum" dedi. Dalman'a göre, mücevherler büyük tarihi deÄŸere sahip.

Dalman ayrıca, "Onlar tarihimizin önemli bulmaca parçalarıdır ve eÄŸer kaybolurlarsa büyük bir tarih yok olur" ifadelerini kullandı.

Rahip Christoffer Lundgren da, koleksiyonun bulunması sebebiyle mutlu ve rahatlamış olduÄŸunu belirtti: "Bu Strangas ve bütün Ä°sveç halkı için iyi bir haber."

'HERKESE TEÅžEKKÜRLER'

Ä°sveç Kilisesi'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada ise "Strangnas Katedrali'ndeki kraliyet koleksiyonunun bulunduÄŸu anlaşılıyor. Bu kültürel hazinenin geri getirilmesi için çalışan gerkese teÅŸekkürler" ifadelerine yer verildi.

Hazinenin çalındığı yerde kan örneÄŸine rastlanan bir ÅŸüphelinin yargılanmasına ise devam ediliyor. Ancak, kayıp mücevherlerin bulunduÄŸunun açıklanması üzerine yargılama süreci durduruldu.
Yapılan soygunda olay yerinden kaçmak için bir bisiklet ve bot çaldığını ikabul eden ÅŸüpheli, hazinenin çalınmasında dahli olduÄŸunu ise reddediyor.

22 yaşındaki ÅŸüpheli, soygun olayının yakalanan tek ÅŸüphelisi olsa da, soygunda bulunan diÄŸer kiÅŸilere iliÅŸkin bilgi vermeyi reddediyor. Åžüphelinin duruÅŸmasına 15 Åžubat'tan itibaren devam edileceÄŸi öÄŸrenildi.

Kayıp mücevherler bulunana kadar, hazinenin altın için eritilmesinden veya koleksiyona zarar verilmesinden endiÅŸe ediliyordu.

Hazinenin, 17. yüzyılda Ä°sveç Kralı 4. Karl'a ve eÅŸi Kraliçe Kristina'ya ait olduÄŸu belirtiliyor. GümüÅŸ ve incilerle süslenen altın mücevherlerin yaklaşık 7 milyon dolar deÄŸerinde olduÄŸu belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.