Sosyal Medya

Güncel

Trump: Savaşçılarımızın Suriye'den sıcak evlerine dönme vakti geldi

ABD Başkanı Donald Trump, Kongrede yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yapacağı 2. zirvenin 27-28 Şubat'ta Vietnam'da gerçekleşeceğini açıkladı. Burada Suriye politikasına dair de konuşan Trump, "Büyük milletler sonsuz savaşlar yapmazlar, savaşçılarımızın eve dönme vakti geldi" dedi.



ABD BaÅŸkanı Donald Trump, baÅŸkanlık koltuÄŸundaki ikinci "BirliÄŸin Durumu" konuÅŸmasını Temsilciler Meclisi Genel Kurul salonunda yaptı. 29 Ocak'ta yapılması planlanan, ancak federal hükümetin kapalı olması sebebiyle 5 Åžubat gününe ertelenen konuÅŸmanın yapıldığı oturuma, ABD BaÅŸkan Yardımcısı Mike Pence ve Temsilciler Meclisinin Demokrat BaÅŸkanı Nancy Pelosi baÅŸkanlık etti.
 
Trump'ın eÅŸi Melania Trump'ın da katıldığı gecede, ülkenin farklı yerlerinden davet edilen birçok isim de salonda yerini aldı. Bir saat 22 dakika süren konuÅŸmasında Trump, Kuzey Kore lideri Kim ile yapacağı 2. zirvenin Vietnam'da 27-28 Åžubat'ta gerçekleÅŸeceÄŸini ilan etti.
 
'BAŞKAN OLMASAYDIM SAVAŞIN EŞİĞİNDE OLURDUK'
 
Trump, Kore Yarımadasında diplomatik bir çözüm için ciddi ÅŸekilde uÄŸraÅŸtıklarını ve sonuç almaya baÅŸladıklarını ifade ederek, "Rehinelerimiz eve döndü, nükleer denemeler durdu ve 15 aydır yeni füze denemesi yapılmadı. EÄŸer ben BaÅŸkan olmasaydım, ÅŸahsi kanaatim, Kuzey Kore ile ciddi bir savaşın eÅŸiÄŸinde olabilirdik." dedi.
 
ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim, 12 Haziran 2018'de Singapur'da yapılan tarihi zirvede ilk kez bir araya gelmişti. Zirvede iki lider kapsamlı bir anlaşmaya imza atmıştı.
 
Bu görüÅŸmenin ardından Kim yönetimi nükleer silah programını askıya almış ve füze denemelerine son vermiÅŸti.
 
'MÜTTEFÄ°KLERÄ°MÄ°ZLE BÄ°RLÄ°KTE ÇALIÅžIYORUZ'
 
KonuÅŸmasının OrtadoÄŸu ile ilgili bölümünde önceki Amerikan baÅŸkanlarının politikalarını eleÅŸtiren Trump, kendi yönetiminin OrtadoÄŸu stratejisini 'ilkeli realizm' ÅŸeklinde tanımlayarak ÅŸunları söyledi:
"BaÅŸkan adayı olarak yeni bir yaklaşım vaat etmiÅŸtim. Büyük milletler sonsuz savaÅŸlar yapmazlar. Göreve geldiÄŸimde DEAÅž, Irak ve Suriye'de yaklaşık 52 bin kilometre kareyi kontrol ediyordu. Bugün ise bu bölgenin neredeyse tamamını o kana susamış katillerden kurtardık. Åžu anda DEAÅž'ın kalıntılarını yok etmek için müttefiklerimizle birlikte çalışıyoruz, artık kahraman savaÅŸçılarımızın Suriye'den sıcak evlerine dönme vakti geldi."
 
ABD'nin Orta DoÄŸu'da yaklaşık 19 yıldır savaÅŸtığını kaydeden Trump, "Afganistan ve Irak'ta neredeyse 7 bin Amerikan kahramanı hayatını verdi. 52 binden fazla Amerikalı kötü ÅŸekilde yaralandı ve biz Orta DoÄŸu'da 7 trilyondan fazla harcama yaptık." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
'AFGANÄ°STAN'DA SÄ°YASÄ° BÄ°R ÇÖZÜM MÜMKÜN'
 
Trump, Afganistan'da uzun yıllardır süren çatışmalara artık siyasi bir çözüm bulma noktasına geldiklerini ifade ederek, ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı:
 
"Afganistan'da siyasi bir çözüme ulaÅŸmak için müzakerelerimizi de hızlandırdık. Benim yönetimim, Taliban dahil Afganistan'daki gruplarla yapıcı görüÅŸmeler gerçekleÅŸtiriyor. Bu görüÅŸmelerde ilerleme saÄŸladıkça bu ülkedeki asker sayımızı azaltabileceÄŸiz ve terörle mücadele alanına odaklanacağız. Bir anlaÅŸmaya varıp varamayacağımızı bilmiyoruz, fakat iki on yıldır süren savaşın ardından en azından barış için giriÅŸimde bulunma zamanının geldiÄŸini biliyoruz."
 
'VENEZÜELLA HALKIYLA YAN YANAYIZ'
 
Öte yandan Trump, iki hafta önce Venezüella'nın geçici devlet baÅŸkanı olarak Juan Guaido'yu tanıdıklarını hatırlatarak, "Özgürlük için ortaya koydukları onurlu mücadelelerinde Venezüella halkıyla yan yanayız. Sosyalist politikalarıyla Güney Amerika'nın en müreffeh ülkelerinden birini fakir ve sefil bir hale dönüÅŸtüren Maduro rejiminin gaddarlığını kınıyoruz" dedi.
 
ABD'de sosyalist bazı hareketlenmeler olduÄŸunu savunan Trump, "Amerika'nın asla sosyalist bir ülke olmayacağına dair kararlılığımızı bugün bir kez daha ortaya koyuyoruz" ifadesini kullandı.
 
Ä°RAN'A UYARI
 
KonuÅŸmasında Ä°ran'a da temas eden Trump, "Benim yönetimim, dünyanın teröre en fazla destek veren ülkesi olan Ä°ran'la yüzleÅŸmede de kararlı davrandı. Bu yozlaÅŸmış diktatörlüÄŸün hiçbir zaman nükleer silahlara sahip olmaması için ABD'yi felaket bir nükleer anlaÅŸmadan çektim, ardından da ÅŸimdiye kadarki en sert yaptırımları getirdik" diye konuÅŸtu.
 
Çin'e yıllarca yüksek oranlarda ticaret açığı verdiklerini belirten Trump, "Sonra Çin'e 250 milyar dolar gümrük vergisi getirdik. Bugün ise Hazine Bakanlığımız, daha önce tek kuruÅŸ alamadığımız bir ülkeden her ay milyarlarca dolar alıyor" deÄŸerlendirmesini yaptı.
Çin Devlet BaÅŸkanı Åži Cinping ile yakın çalıştıklarını, ancak bu ülkeyle bir anlaÅŸmaya varırlarsa bile bunun ABD için adil bir anlaÅŸma olması gerektiÄŸini vurguladı.
 
'INF ANLAÅžMASI'NDAN ÇIKTIK'
 
Rusya ile ABD arasındaki Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) AnlaÅŸmasından ayrıldıklarını hatırlatan Trump, "Biz anlaÅŸmaya uyarken Rusya ise anlaÅŸmayı defalarca ihlal etti. Bundan dolayı INF AnlaÅŸması'ndan çekildik. Belki Çin ve diÄŸer ülkelerin de katılacağı farklı bir anlaÅŸma müzakere edebiliriz, belki de edemeyiz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
'O DUVARI YAPACAÄžIM'
 
GeçmiÅŸte birçok politikacının Meksika sınırına duvar vaadinde bulunduÄŸunu kaydeden Trump, "Bugüne kadar kimse oraya uygun bir duvar örmedi. Ben o duvarı yapacağım" dedi.
 
ABD'nin güney sınırına bir duvar örülmesinin ulusal güvenlik meselesi olduÄŸunu anlatan Trump, bu konuda Kongrenin yapıcı davranmasını beklediÄŸini ifade etti.
Amerikan ordusunun bütçesini iki yıldır artırdığını ifade eden Trump, "Benim yönetimimde Amerika'nın çıkarlarını savunduÄŸumuz için asla özür dilemeyeceÄŸiz" yorumunu yaptı.
 
KonuÅŸmasında salona özel davet edilen isimleri zaman zaman zikrederek onları alkışlatan Trump, ülkedeki Yahudi toplumunun korunması için elinden gelen çabayı ortaya koyduÄŸunu belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.