Sosyal Medya

Kürsü

Ali Haydar Haksal: Ahirete yüzü dönük olmayanların bütün derdi ve davası bu dünyadır

Ali Haydar Haksal- Milli Gazete



Åžiddetin ve öfkenin olduÄŸu yerde düÅŸünceye yer kalmaz. DüÅŸüncesizlik bütün boyutlarıyla baÅŸ gösterir. Åžiddet ve öfke düÅŸünen insanları bastırmaya dönük bir eylemdir. Kendileri düÅŸünce üretemediklerinden baÅŸkalarının düÅŸünmesine de fırsat vermek istemezler. Ä°nsanlık tarihi boyunca bu böyledir.
 
DüÅŸünen insanlarının özelliÄŸi düÅŸünür olmalarıdır. Ä°lgi alanlarındaki hemen bütün konularda geceli gündüzlü düÅŸünür, kafa yorar, fikir üretirler. DüÅŸünmeye alan açanların iÅŸi sürekli bilgilenmeleridir. Elbette okumadan, görmeden, araÅŸtırmadan bilgi sahibi olunamaz. Birebir bilgiler çok daha saÄŸlıklıdır.
 
Her kitap bir insandır. Kütüphanelerdeki sayısız kitaplar düÅŸünenlerin eserleridir. Bunlar ister olumlu ister olumsuz olsun fark etmiyor. Her düÅŸünüÅŸün bir tarzı vardır ve olaÄŸandır. Ä°yi ile kötüyü, güzel ile çirkini, hayırlı ile ÅŸerliyi birbirinden ayırmak için bu gereklidir.
 
YaÅŸadığımız dünyanın kurgusu da böyledir.
 
FaÅŸizmin baskın olduÄŸu toplumlarda ve dönemlere saÄŸlıklı bir düÅŸünme ortamından söz edilemez. Bu, hangi kesime ait olursa olsun fark etmiyor. FaÅŸizmin insafı da merhameti de olmaz. Onun yumrukları, silahları, öfkeli bakışları ve ÅŸiddeti konuÅŸur sadece.
 
Bu tip insanların haddi olmayarak konularının uzmanı olan, bilgelikleri olan, ya da alanlarının en iyileri olmaları onlar için hiçbir anlam ifade etmez. FaÅŸist ruhlular kafalarındaki putlarla hayata bakarlar. Ä°nsanları da ona göre deÄŸerlendirirler.
 
Karşı düÅŸünceli kimseler ister beÄŸenilsin ister beÄŸenilmesin eÄŸer alanlarında yetkin iseler onlara katılınsın ya da katılınmasın anlayış gösterilir. DoÄŸrular ve iyiler yanlışlarla tartışılarak ortaya çıkar. Hak ile batıl da böyledir.
 
KiÅŸilerin dünyalarına ya da putlarına uymuyor diye baÅŸkalarını ta’netmek, öfkeyle bastırmak saÄŸlıklı sonuçlar doÄŸurmaz. DüÅŸünmeyen, fikir üretmeyen, hiçbir özelliÄŸi bulunmayanların eylemleri ancak ÅŸiddettir. Dünyayı ÅŸiddet yönetiyor. Onların ÅŸiddetlerinin de elbette bir arka planları vardır. BoÅŸ yere deÄŸildir.
 
Bir milleti ve toplumu ÅŸiddet ile yönetmek, yön vermek ya da gütmek hiçbir zaman saÄŸlıklı sonuçlara götürmemiÅŸtir. Åžiddet ÅŸiddeti, öfke öfkeyi çağırır. Karşı tarafın gücü yok ise ve altında eziliyorsa bu da bir tür zulümdür.
 
Kim olursa olsun ÅŸiddet ve öfke benimsenemez. Bugün baÅŸkalarına reva görülenler yarın karşılarına çıktığında bundan yakınılmasın. Çünkü sonuçları oluÅŸturanlar da kendileridir.
 
FaÅŸist ruhlu kuruluÅŸlar, yapılar ve oluÅŸlar benzerlerini üretiyorlar. Onlar birbirlerini doÄŸruyor ve besliyorlar.
 
Siyasa insanlarının okumaya zamanları olmaz. Günlük hayatları doludur. Onları besleyecek olan bilgeler, düÅŸünürler yanlarında olmayınca bildikleriyle yaÅŸarlar. Onlar da ne hikmet ise yanlarında bu tür kimseleri istemezler. Çünkü kafalarında putlaÅŸan doÄŸruları bulunuyor onların dışına çıkmazlar. DüÅŸünenleri de kendileri gibi düÅŸünmesini arzu ederler. Putlarını, yanlışlarını olumlamalarını isterler. Buna uymadıkları sürece itibar göstermezler.
 
Gerilim ortamları katı putlar oluÅŸturuyor. Bunlar giderek de artıyor. Dünyayı kasıp kavuran ÅŸiddet ve zulüm bulaşıcıdır. Karşılıklı aynı ruha bürünürler.
 
Ahirete yüzü dönük olmayanların bütün derdi ve davası bu dünyadır. Bu dünyada yapıp ettikleri onların saltanatlarını güçlü kılar. Bunu sonuna kadar da kullanırlar. Onlarda vebal diye bir ÅŸey yoktur. Korku yoktur çünkü ahiret bilincinden uzaktırlar. Öyle ki ahiret bilincini de kendi putlarına göre algılarlar.
 
Ä°nsanın kurtuluÅŸu iyi ve güzel insanların elinde. Onların oluÅŸturacağı her eylem, düÅŸünüÅŸ bir baÅŸlangıç olur. Gücü kendisiyle sınırlı kalmaz. Güzellikler ve iyilikler yayıldıkça bu iyi ve güzel bir ortamın oluÅŸunu saÄŸlar. Bunlar da bir hamleye ve bir adıma bakar. Yeter ki iyi niyetli olunsun.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.