Sosyal Medya

Güncel

Altın fiyatı yerel seçimlere kilitlendi

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Atayık, 'Gram altın, 220-225 TL bandı arasında gidip geliyor. Seçime kadar altın fiyatlarında çok büyük bir oynama beklemiyorum.' diye konuştu.



Ä°stanbul Kuyumcular Odası (Ä°KO) BaÅŸkanı Mustafa Atayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yaptığı son toplantıda faizi sabit tutması ve bu yıl faizi artırmayacağı yönünde sinyaller vermesinin, altının dünyada güçlenmesini saÄŸladığını belirterek, Fed kararı sonrası 1,326 dolarla 30 Nisan 2018'den bu yana en yüksek seviyesini gören altının ons fiyatının, cuma günkü kapanışta 1,317-1,320 dolar bandında olduÄŸunu belirtti.

Fed'in son dönemde takındığı "güvercin" tavır sonucu doların uzun süredir piyasada devam eden popülerliÄŸinin de azaldığını ifade eden Atayık, ÅŸunları kaydetti:

"KuÅŸkusuz altının bu yükseliÅŸ trendinde, fonların ve merkez bankalarının tahvil ve borsa piyasasından çıkarak altına yönelmesi de etkili oldu. Çin'in son imalat verilerinin beklentilerin altında düÅŸük gelmesi ve Amerika'da resesyon ihtimalinin dile getirilmeye baÅŸlanması da altının tahtını daha da saÄŸlamlaÅŸtırıyor. Altının yurt dışı piyasalarında önünü kesecek diÄŸer önemli geliÅŸme ise ABD-Çin arasındaki ticaret savaşında uzlaşı iÅŸaretlerinin gittikçe güçlenmesi ve bunun piyasalar tarafından satın alınmasıdır."

Mustafa Atayık, altının; dışarıda Fed'in kararını, iç piyasada ise Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin duruÅŸu ve aldığı önlemleri fiyatladığını ifade ederek, piyasanın tüm paydaÅŸlarının gözünü geliÅŸmelere diktiÄŸini söyledi.

Atayık, "Tabii ki 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler, piyasaların fiyatlandırma konusunda sonucunu merakla beklediÄŸi en önemli gündem maddesi olarak karşımızda duruyor. Gram altın, 220-225 TL bandı arasında gidip geliyor. Seçime kadar altın fiyatlarında çok büyük bir oynama beklemiyorum." diye konuÅŸtu.

"YATIRIMCILAR, BEKLE-GÖR POLÄ°TÄ°KASIYLA HAREKET EDÄ°YOR"

Ä°KO BaÅŸkanı Atayık, kuyumculuk sektörünün fiyat artışları ve kredi kartına getirilen taksit yasağı nedeniyle zor bir yılı geride bıraktığını ve iç piyasada oluÅŸan kayıpların ihracatla kapatılmaya çalışıldığını ifade ederek, ÅŸunları kaydetti:

"Türk kuyumculuk sektörünün ihracatı 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 35 artışla 4,5 milyar dolara çıktı. Tüm olumsuz tabloya raÄŸmen 2018'de iç piyasada da 6 milyar dolara yakın satış gerçekleÅŸti. Genel tüketici eÄŸilimini göz önünde tuttuÄŸumuzda, fiyatlar yükseldikçe yatırımcılarımızın bekle-gör politikasıyla geliÅŸmeleri kenardan izlemeyi tercih ettiklerini görüyoruz. Ne zaman ki fiyatlar yönünü aÅŸağıya çevirirse ancak o zaman talepte bir kıpırdanma görüyoruz. Ocak ayında oluÅŸan fiyatlar, satış için istenen ve talep edilen rakamlar olmadığından altın bozdurmada da olaÄŸan dışı bir hareketten söz edemeyiz. Kapalıçarşı ve semtlerde alım yönünde bir hareketin oluÅŸması için yatırımcılarımızın, altının gram fiyatının 210-200 TL seviyelerine gelmesini beklediklerini söyleyebiliriz."

Atayık, yerel seçim sonuçlarının döviz ve gram altın fiyatında belirleyici olacağını da söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.