Sosyal Medya

Güncel

WSJ: Venezuela’daki olaylar ABD’nin Rusya ve Çin’e karşı planı

The Wall Street Journal gazetesi, Venezuela'da yaşanan krizin, ABD’nin bölgedeki kontrolünü güçlendirmeye ve Rusya ile Çin’in etkisini azaltmaya yönelik bir plan olduğunu yazdı.



WSJ'nin kendi kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ‘(ABD BaÅŸkanı Donald) Trump yönetiminin Venezuela Devlet BaÅŸkanı'nı görevden uzaklaÅŸtırma giriÅŸiminin ABD'nin Latin Amerika üzerindeki etkisini güçlendirmeye yönelik yeni stratejisinin baÅŸlangıç evresi olduÄŸu' belirtildi.

WASHÄ°NGTON'UN HEDEFLERÄ°

Haberde, Washington'un sonraki eylemlerinin büyük bir olasılıkla Küba'yı hedef alacağı, ayrıca ‘Rusya, Ä°ran ve Çin'in bu bölgeye yönelik son saldırılarını sınırlandırmayı' amaçlayacağı kaydedildi.

“Washington uzun süredir (Venezuela Devlet BaÅŸkanı Nicolas) Maduro ve selefi Hugo Chavez'i eleÅŸtirmiÅŸ olsa da, Trump yönetiminde Küba'nın ulusal güvenlik açısından daha ciddi bir tehdit oluÅŸturduÄŸuna inanan birçok yetkili bulunuyor” denilen yazıda, ÅŸöyle devam edildi:

 “Bu kiÅŸiler Küba'nın ABD'deki istihbarat operasyonlarına ve diÄŸer Latin Amerika ülkelerinde Amerikan karşıtı düÅŸünceleri yaymaya yönelik giriÅŸimlerine iÅŸaret ediyor. Yönetimdekiler Venezuela ile Küba arasındaki baÄŸları koparmayı, ayrıca her iki ülkedeki rejimlerin baÅŸarısız olmasını saÄŸlamaı hedefliyor.”

Yazıda ayrıca tecrit edilmeye çalışılan Venezuela ve Küba'nın Rusya, Çin ve Ä°ran'la baÄŸlarını güçlendirdiÄŸi ve bu adımların Washington'da memnuniyetsizliÄŸe neden olduÄŸu vurgulandı.

‘KÜBA'DAN SONRA SIRADA NÄ°KARAGUA OLABÄ°LÄ°R'

Trump yönetiminin bu stratejisini geliÅŸtirme sürecinde son 2 yıldır Ulusal Güvenlik Konseyi'nde Latin Amerika ile iliÅŸkileri koordine eden Mauricio Claver-Carone'nin yer aldığı, ayrıca bu planların yapılması üzerinde ABD'li Senatör Marco Rubio ve ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Mario Diaz-Balart'ın büyük etkisi olduÄŸu belirtilen haberde, “Venezuela ve Küba'dan sonra ABD'li yetkililerin dikkatleri Nikaragua'ya yönelecek” dendi ve ABD DışiÅŸleri Bakanlığı'nın bu ülkeyi de defalarca eleÅŸtirdiÄŸine dikkat çekildi.

BÜYÜK RÄ°SKLER

Gazete, “ABD'nin stratejisi büyük riskleri beraberinde getiriyor. EÄŸer (Trump) yönetimi tarafından muhalefet lideri Juan Guaido'ya verilen destek Maduro'nun iktidardan düÅŸürülmesini ya da Caracas ile Havana arasındaki baÄŸların kopmasını saÄŸlayamazsa, Venezuela'daki ağır durum daha da kötüleÅŸebilir, ABD ise krize daha derin bir biçimde çekilmiÅŸ olur ve bu durum, Çin, Moskova ve Ä°ran'ın bölgedeki etkisini güçlendirebilir” ifadelerini kullandı.

ABD'nin Küba'ya karşı atılacak adımlara baÅŸka ülkeleri çekebilme olasılığının düÅŸük'olduÄŸu belirtilen yazıda, “Venezuela çoktandır ABD'nin birçok müttefiki tarafından dışlanan ülke kabul ediliyordu, ancak ÅŸu anda Kanada ve Fransa da dâhil olmak üzere bazı ülkelerdeki iÅŸ çevreleri, Küba'ya büyük ilgi duyuyor” denildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.