Sosyal Medya

'Hamas, Gazzesiz bir Filistin devletini kabul etmez'

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, ABD'nin gündeme getirdiği Yüzyılın Anlaşması planına tepki gösterdi.



El-Aksa televizyonuna konuÅŸan Aruri, son zamanlarda yaÅŸanan geliÅŸmeler, Yüzyılın AnlaÅŸması ve Büyük DönüÅŸ YürüyüÅŸü gibi konularda deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Aruri, ABD tarafından gündeme getirilen ve bazı Arap ülkelerince benimsenen Yüzyılın AnlaÅŸması'na dair "Bölgede Yüzyılın AnlaÅŸması'nı benimseyen ve Ä°srail'le normalleÅŸme çaÄŸrısı yapanlar, bölgenin meÅŸru olmayan yönetimleridir." ifadesini kullandı.

Yüzyılın AnlaÅŸması'nın Ä°srail'e ait bir plan olduÄŸunu vurgulayan Aruri, ABD yönetimi tarafından da benimsendiÄŸini dile getirdi.

Gazze ile Ä°srail'in son zamanlarda adeta patlamaya yakın birer volkan gibi olduÄŸunu ifade eden Aruri, hedefine ulaşıncaya kadar Büyük DönüÅŸ YürüyüÅŸlerinden taviz vermeyeceklerini söyledi.

Mısır, Katar ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in ara buluculuÄŸunda yapılan son ateÅŸkes anlaÅŸmasını hatırlatan Aruri, onda gösterilerin son bulmasına dair herhangi bir madde olmadığını kaydetti.

Ä°ÅžGALCÄ° Ä°SRAÄ°L YAPILAN ATEÅžKESÄ°N TÖRPÜLENMESÄ° Ä°ÇÄ°N ÇABALIYOR

 Aruri, "Ä°ÅŸgalci Ä°srail emrivakiler yaparak Mısır, Katar ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler gibi aracılar sayesinde yapılan ateÅŸkesin törpülenmesi için çabalıyor." ifadelerini kullandı.

Hamaslı yetkili anlaÅŸmada yer alan maddeleri, "Gazze'ye her türlü saldırı durdurulacak, denizde avlanma alanı geniÅŸletilecek, Filistin halkının yararlanacağı bir deniz koridoru kurulacak. Gazze ve Batı Åžeria'yı birbirine baÄŸlayan bir koridor kurulmasına ve Gazze'de üretilen malların ihracına izin verilecek." ÅŸeklinde sıraladı.

Katar'ın Gazze için gönderdiÄŸi mali yardımın Ä°srail tarafından engellenmesine iliÅŸkin Aruri, "DireniÅŸ ateÅŸkes anlaÅŸmasının uygulanması için yapılan ÅŸantajları kabul etmez."ifadelerini kullandı.

FÄ°LÄ°STÄ°N UZLAÅžISINDAN VAZGEÇÄ°LEMEZ

Hamas ve Fetih Hareketi arasındaki uzlaşı meselesine de deÄŸinen Aruri, Filistin uzlaşısından vazgeçilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Uzlaşı kapılarının her zaman açık olduÄŸunu ifade eden Aruri, "Filistin halkını temsil edecek bir yönetimin seçilmesi amacıyla yapılacak seçimlere hazır olduÄŸumuzu Fetih Hareketi'ne ilettik." diye konuÅŸtu.

"HAMAS, GAZZESÄ°Z BÄ°R FÄ°LÄ°STÄ°N DEVLETÄ°NÄ° KABUL ETMEZ"

Aruri, Hamas'ın "Gazze'de bağımsız bir devlet" kurulması için çalıştığı yönündeki iddiaları reddederek, "Hamas ne Gazze'de tek başına bir devlet kurmayı ne de Gazzesiz bir Filistin devletini kabul eder." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.