Sosyal Medya

Güncel

Almanya'dan DİTİB'e Ankara uyarısı

Bazı Alman siyasetçiler, DİTİB'e çağrıda bulunarak Ankara'dan tamamen bağımsız olunmasını talep etti.



DW Türkçe'de yer alan habere göre
Almanya'da Diyanet Ä°ÅŸleri Türk Ä°slam BirliÄŸi'nin (DÄ°TÄ°B) "yeni baÅŸlangıç" adımı kimi siyasetçileri tatmin etmedi.
 
Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) iç politika sözcüsü Christoph de Vries, DÄ°TÄ°B'e karşı daha sert bir tutum izlenmesini talep etti. Almanya Yazı Ä°ÅŸleri Ağı'na konuÅŸan De Vries, DÄ°TÄ°B'in hala Türkiye'deki Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı'nın Almanya ayağı olduÄŸunu ve personel, örgütsel yapı ile finansal açıdan iplerinin Ankara'nın elinde bulunduÄŸunu söyledi.
 
CDU'lu politikacı, yalnızca Türk hükümetine sadık olan bir Ä°slam kuruluÅŸunun Almanya'nın parçası olamayacağını ifade etti.
 
Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) Eyalet BaÅŸbakanı Armin Laschet de DÄ°TÄ°B'e Ankara'nın siyasi etkisinden bağımsız hale gelme çaÄŸrısı yaptı. Kölner Stadt Anzeiger gazetesine konuÅŸan CDU'lu Laschet, ancak "atılacak somut adımlar sonrası olası iÅŸbirliÄŸi biçimlerinin karara baÄŸlanabileceÄŸini" ifade etti. NRW eyalet baÅŸbakanı, ÅŸu anda mevcut projeler çerçevesinde kurumsal düzeyde bir iÅŸbirliÄŸinin söz konusu olmadığını söyledi.
 
YeÅŸiller partisi eski eÅŸ baÅŸkanı Cem Özdemir de DÄ°TÄ°B için içerik ve personel açısından Ankara'dan kopuÅŸa olanak verecek bir yeni baÅŸlangıç çaÄŸrısı yaptı. Özdemir aksi taktirde Almanya'da okullarda ya da dini örgütlerde DÄ°TÄ°B'in kendisine nasıl yer bulabileceÄŸini anlayamadığını ifade etti. YeÅŸiller partili politikacı, halihazırda DÄ°TÄ°B'in dini cemaat olarak tanınmaktan daha önce hiç olmadığı kadar uzak olduÄŸunu söyledi.
 
"Hedef dini cemaat olarak tanınmak"
Bünyesindeki yaklaşık 860 cami ile Almanya'daki en büyük Müslüman kuruluÅŸ olan DÄ°TÄ°B'in kendi verilerine göre 800 bin kadar üyesi bulunuyor.
 
4 Ocak'ta yeni yönetim kurulunu seçerek Alman kamuoyuna gerilimi düÅŸürme ve yeni bir baÅŸlangıç çaÄŸrısı yapan DÄ°TÄ°B geçen hafta Köln'de bir basın toplantısı düzenleyerek yeni yönetim kurulunu kamuoyuna tanıtmıştı. DÄ°TÄ°B'in yeni yönetim kurulu baÅŸkanı Kazım Türkmen, ana hedeflerinin dini cemaat olarak tanınmak olduÄŸunu ve gelecekte yeniden çocuk ve gençlerin dini eÄŸitimi gibi DÄ°TÄ°B'in ana görevlerine odaklanmak istediklerini vurgulamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.