Sosyal Medya

Güncel

Beyaz Saray'dan açıklama: Erdoğan ve Trump 'güvenli bölge' planını görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump telefonda görüştü. Erdoğan'ın "Türkiye'nin Kürtlerle hiçbir sorunu olmadığını" belirttiği görüşmede, Suriye'de güvenli bölge oluşturulması fikri de ele alındı.



ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın Türkiye'yi Suriyeli Kürtleri "vurması" hâlinde "ekonomik açıdan harap etmekle" tehdit etmesinin ardından iki ülke liderleri arasındaki ilk görüÅŸme gerçekleÅŸti. Trump ile CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın gerçekleÅŸtirdiÄŸi telefon görüÅŸmesinin ardından Türkiye CumhurbaÅŸkanlığından yazılı bir açıklama yapıldı. GörüÅŸmede ErdoÄŸan'ın, Trump'ın Suriye'deki Amerikan askerlerini çekme kararını memnuniyetle karşıladığını söylediÄŸi ve bu çerçevede Türkiye'nin NATO müttefiki ABD’ye "her türlü desteÄŸi vermeye hazır olduÄŸunu" hatırlattığı aktarıldı.

Açıklamada, ABD'nin ayrılmasının ardından bölgede otorite boÅŸluÄŸu meydana gelmemesi için Menbiç yol haritasının tamamlanması, ayrıca "çekilme kararının hayata geçirilmesini engellemek isteyen unsurlara fırsat verilmemesi" gerektiÄŸini vurgulayan ErdoÄŸan ve Trump'ın, kamuoyuna yönelik saÄŸlıklı iletiÅŸimin önemine deÄŸindikleri belirtildi.

Ä°ki liderin, Suriye'nin toprak bütünlüÄŸü temelinde ülkenin kuzeyinde terörden arındırılmış güvenli bir bölge oluÅŸturulması fikrini de ele aldıkları açıklandı.

"Sayın CumhurbaÅŸkanımız görüÅŸmede, Türkiye’nin Kürtlerle hiçbir sorunu olmadığını, ülkemizin amacının ulusal güvenliÄŸine tehdit oluÅŸturan terör örgütleri DEAÅž, PKK ve PKK'nın Suriye uzantıları ile mücadele etmek olduÄŸunu vurgulamışlardır" denilen açıklamada, ErdoÄŸan ve Trump'ın ikili ekonomik iliÅŸkilerin ileri seviyelere yükseltilmesi konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

Trump'tan Türkiye'ye Suriyeli Kürtlerle ilgili uyarı

ErdoÄŸan-Trump görüÅŸmesine dair Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise liderlerin, iki ülkenin "ABD'nin çekilmeye baÅŸladığı Suriye'de devam eden iÅŸbirliÄŸini" ele aldıkları belirtildi.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders tarafından yapılan açıklamaya göre, Trump görüÅŸmede, Ankara'nın Suriye'nin kuzeydoÄŸusuna iliÅŸkin güvenlik endiÅŸelerinin ele alınması için Türkiye'yle birlikte çalışma arzusunu dile getirdi. Sanders, Trump'ın ayrıca Türkiye'nin, "IŞİD'i yenmek için ABD ile birlikte savaÅŸan" Kürtler ve diÄŸer Suriye Demokratik Güçleri (SDG) unsurlarına "kötü davranmamasının" Washington için önemini vurguladığını aktardı.

Beyaz Saray sözcüsü, ABD Genelkurmay BaÅŸkanı Joseph Dunford'un Salı günü Türk mevkidaşı YaÅŸar Güler ile bir araya gelerek istiÅŸareyi sürdüreceÄŸini sözlerine ekledi.

Trump'ın tehdit içeren tweet'i

ABD, Suriye'nin kuzeyinde YPG kontrolündeki bazı bölgelere yönelik askeri operasyon hazırlığında olan Türkiye'nin böyle bir hamlede bulunmasına engel olmaya çalışıyor. Türkiye tarafından PKK'nın Suriye'deki kolu olarak görülen YPG, uzun süre ABD'nin IŞİD'le mücadeledeki en büyük ortaklarından biriydi. ABD'nin Suriye'den çekilme kararı, Suriyeli Kürtlerin olası bir Türkiye operasyonuna yönelik endiÅŸelerini artırmıştı.

Trump, Pazar günü attığı tweet'te, Türkiye'nin Suriye'deki "Kürtleri vurması" hâlinde ABD tarafından "ekonomik açıdan harap edileceÄŸini" belirtmiÅŸti. "Kürtlerin de Türkiye'yi provoke etmesini istemediklerini" söyleyen Trump, Suriye'de 32 kilometrelik bir güvenli bölge oluÅŸturacaklarını ifade etmiÅŸ ancak bu konuda baÅŸka bir detay vermemiÅŸti. Trump'ın Türkiye'ye yönelik tehdidi, baÅŸta DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ve CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın olmak üzere Türk yetkililerin tepkisine neden olmuÅŸtu. "Stratejik ortaklar sosyal medya üzerinden konuÅŸmaz" diyen ÇavuÅŸoÄŸlu, "hiçbir tehdide pabuç bırakmayacaklarını" söylemiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.