Sosyal Medya

Güncel

AB'den Theresa May'e Brexit mektubu

İngiltere'de yapılacak kritik Brexit oylamasına saatler kala Avrupa Birliği yetkilileri Başbakan Theresa May'e destek mektubu gönderdi.



Ä°rlanda sınır meselesinin Brexit anlaÅŸmasının tamamını baltalamasından endiÅŸe ediliyor. Avrupa Komisyonu BaÅŸkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa BirliÄŸi Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk'un imzasını taşıyan mektup Ä°ngiliz milletvekillerine Brexit anlaÅŸmasına yönelik güvence vermeye çalışıyor. Tarihi Brexit anlaÅŸması mecliste Salı günü oylamaya sunulacak.

Mektupta Brexit anlaÅŸmasının adil ve dengeli olduÄŸuna vurgu yapılıyor. Böylece Ä°ngiltere'nin Avrupa BirliÄŸi'nden düzgün bir ÅŸekilde çekilebileceÄŸini, olumsuz sonuçların ise sınırlandırılacağı ifade ediliyor.

Avrupalı yetkililer özellikle Ä°rlanda adasında fiziki sınır oluÅŸmasını engellemeyi güvence altına alan ve hiçbir kesimi memnun etmeyen Brexit AnlaÅŸması'nın "Backstop" (tedbir maddesi) ile ilgili ek garantiler saÄŸlıyor. Ä°ngiliz milletvekillerinin Ä°rlanda sınır meselesi nedeniyle Brexit AnlaÅŸması'na onay vermemesi ihtimali endiÅŸeye neden oluyor.

Avrupa BirliÄŸi Konseyi Ä°rlanda sorunu konusunda backstop seçeneÄŸinin geçiçi olacağını ifade ediyor. Avrupalı yetkililer en geç 31 Aralık 2020 tarihine kadar alternatif çözümlerin bulunacağını belirtiyor.

Mektupta backstop'un bir tercih meselesi olmadığını, yürürlüÄŸe girmesinin engellenmeye çalışılacağı belirtiliyor. Backstop'un yürürlüÄŸe girmesi halinde ise kısa süreli olması için bu yönde adım atılacağı ifade ediliyor. Backstop yani 'Tedbir maddesi' kapsamında Ä°ngiltere'nin bütünü, belirsiz bir süre için AB ile Gümrük BirliÄŸi içinde kalacak. Londra'nın tek yanlı olarak çekilemeyeceÄŸi bu düzenleme gereÄŸi ülkenin bazı AB kurallarına da tabi olmayı sürdürmesi gerekiyor. AB üyesi Ä°rlanda Cumhuriyeti ile Ä°ngiltere'nin parçası olan Kuzey Ä°rlanda arasında sınır kontrollerinin yeniden devreye girmesinin 1998'te imzalanan Hayırlı Cuma AnlaÅŸması'nı baltalamasından endiÅŸe ediliyor.

Avrupalı yetkililer bu çözümün yıllar süren ÅŸiddet olaylarının sonlandırılmasını saÄŸlayan Hayırlı Cuma AnlaÅŸması'na zarar vermeyeceÄŸini söylüyor.

"Brexit anlaÅŸması yeniden müzakere edilmeyecek"

Avrupa BirliÄŸi yetkilileri Brexit anlaÅŸması konusunda yeniden masaya oturulmayacağını da açık ve net bir ÅŸekilde belirtti. Avrupalı yetkililer Ä°rlanda sınırı ile ilgili müzakere edilen çözümün yeniden tartışmaya açılamayacağını da belirtiyor.

İngiltere, 29 Mart 2019'da Avrupa Birliği'nden resmen ayrılacak.

Brexit referandumu 23 Haziran 2016'da yapılmış, AB'den ayrılma süreci de 29 Mart 2017'de resmen baÅŸlamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.