Sosyal Medya

Güncel

Iraklı komutan ABD askerlerini savundu

Irak Bağdat Ortak Operasyonlar Komutanı Celil er-Rabii, Bağdat'ın güvenli bir yer olduğunu kanıtlamak amacıyla ABD'li askerleri geziye çıkardığını söyledi



Irak BaÄŸdat Ortak Operasyonlar Komutanı Celil er-Rabii, ülkede büyük tartışmalara yol açan ABD'li askerlerin çarşı gezisine dair, BaÄŸdat'ın güvenli bir yer olduÄŸunu kanıtlamak amacıyla bu geziyi yaptıklarını söyledi. 

Rabii, katıldığı bir televizyon programında, ülkede büyük tartışmalara yol açan, ABD'li askerlerin üniforma ve silahlı bir ÅŸekilde baÅŸkentteki çarşı ziyaretine iliÅŸkin konuÅŸtu.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığının 2013 yılında vatandaÅŸlarına baÅŸta BaÄŸdat olmak üzere Irak'ın güvenli olmadığını ve ziyaret edilmemesi uyarısında bulunduÄŸunu hatırlatan Rabii, durumun deÄŸiÅŸtiÄŸini göstermek için ABD'li askerleri cuma günü çarşı gezisine çıkardığını ifade etti. 

Rabii, ABD'li askeri danışmanlar ve ülkedeki yabancı gazetecilerle BaÄŸdat'ın en iÅŸlek caddelerinde dolaÅŸtıklarını belirterek, böylelikle baÅŸkentin güvenli ve istikrarlı bir kent olduÄŸunu kanıtlamaya çalıştıklarını söyledi. 

ABD'li askerlerin tepki çeken çarşı gezisi

ABD'li TuÄŸgeneral Austin Renforth ve beraberindeki bir grup askerin, 4 Ocak'ta BaÄŸdat'ta kafe ve kitapçıların bulunduÄŸu Mutabanna Caddesi'nde çay içip, vatandaÅŸlarla sohbet ederken çekilen görüntüleri sosyal medyada yayınlandıktan sonra büyük tepki görmüÅŸtü. 

Çarşı gezisinin Irak yerel medyasında da geniÅŸ yer bulmasının ardından Åžii siyasi partiler, ülkenin egemenliÄŸinin ayaklar altına alındığını savunarak, ABD'nin Irak'tan çıkması çaÄŸrılarını yinelemiÅŸti. 

HÂLÂ 5 BÄ°N ABD ASKERÄ° VAR

Saddam Hüseyin rejimini devirmek için Mart 2003'te Irak'ı iÅŸgal eden ABD'nin bu ülkede bilinen 9 askeri üssü var. 

ABD, 2011'de Irak'tan çekilse de terör örgütü DEAÅž'ın ortaya çıktığı Haziran 2014'ten sonra ülkedeki varlığını askeri üslerle yeniden güçlendirdi. ABD'nin Irak'ta halihazırda yaklaşık 5 bin askeri bulunuyor.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.