Sosyal Medya

Güncel

Bir ülkede daha plastik poşet yasaklandı

Belçika'nın başkenti Brüksel'de 1 Eylül 2018 tarihinden itibaren tek kullanımlık plastik poşetlerin tamamen yasaklanması, tüm ülke geneline yayılmaya başladı.



Belçika'da, pazarlarda ücretsiz verilen tek kullanımlık plastik poÅŸetler, en önemli çevre kirliliÄŸi nedenlerinden biri. Bu nedenle baÅŸkent Brüksel'de 1 Eylül 2018 tarihinden itibaren tek kullanımlık plastik poÅŸetler tamamen yasaklandı.

Yasak, pazar yerleri, marketler, eczaneler, manavlar da dahil oldukça geniÅŸ bir alanı kapsıyor. Brüksel'de baÅŸlayan bu önlem, ülkenin diÄŸer kentlerine de yayılıyor.

Kortrijk, Gent ve Sint - Niklaas'ın da aralarında bulunduÄŸu birçok kentte, plastik poÅŸet yerine file, yeniden kullanılabilir çanta veya kese kağıdı gibi çevre dostu seçenekler teÅŸvik ediliyor. Flaman Çevre Bakanı Joke Schauvlige, Åžubat ayında Danıştay'ın vereceÄŸi tavsiye sonrası, plastik poÅŸetleri tamamen yasaklamayı planlıyor.

Kortrijk kentinde artık pazarlarda plastik poÅŸet verilmeyecek. Gent, Lokeren, Sint - Niklaas ve Aalst'ın da aralarında bulunduÄŸu diÄŸer kentlerde ise, plastik poÅŸet yerine çevre dostu seçenekler deneniyor.

Gent Belediyesi, yeniden kullanılabilir alışveriÅŸ çantaları yapmak için Ulusal Pazarcılar BirliÄŸi'nden bir bütçe alıyor. Belediye tarafından yaptırılan çantalar, Tüketici Haftası'nda halka dağıtılıyor.

Belediyeler, yeniden kullanılabilir bez çantaların yanı sıra file ve kese kağıdı kullanımını da teÅŸvik ediyor.

Pazarda poÅŸet istemeyen müÅŸteriye birer elma

Atık toplama kuruluÅŸu MÄ°WA, birçok kent ve kasabadaki pazarlarda alışveriÅŸ filesi dağıtıyor. Pazarcılar da, plastik poÅŸet kullanımının en aza indirilmesi çabalarına katkı saÄŸlıyor.

Pazarcılar BirliÄŸi BaÅŸkanı Rudi De Wilde, De Standaart gazetesine yaptığı açıklamada, plastik poÅŸet istemeyen müÅŸterilere fazladan birer mandalina ya da elma verdiÄŸini söylüyor.

Bütün bu önlemler, piyasada plastik poÅŸet kullanımını önemli ölçüde azaltsa da, çevre kirliliÄŸi açısından hala yeterli düzeyde deÄŸil. Bu nedenle Belçika makamları, tek kullanımlık plastik poÅŸetleri tamamen yasaklamak istiyor.

Flaman Çevre Bakanlığı, Danıştay'ın Åžubat ayında bu konuda vereceÄŸi tavsiye kararını bekliyor. Bu kararın ardından, ilkbahardan itibaren plastik poÅŸet kullanımı tamamen yasaklanacak.

Ülkenin Fransızca konuÅŸulan Valon bölgesinde genel plastik poÅŸet yasağı 1 Aralık 2017'de yürürlüÄŸe girmiÅŸti. Bu bölgede, özel ÅŸartlara baÄŸlı olan bazı gıda maddelerinin tek kullanımlık plastik maddelerle paketlenmesine verilen izin de Mart 2020'de sona erecek.

Avrupa'da her yıl yaklaşık 800 bin ton tek kullanımlık plastik poÅŸet tüketiliyor. Ortalama 20 dakika kullanılan bir plastik poÅŸet 1 saniye içinde üretiliyor. Ancak bu poÅŸetin doÄŸada yok olması 100 ile 400 yıl arasında deÄŸiÅŸiyor.

(BBC TÜRKÇE)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.