Sosyal Medya

AfD, Almanya'nın AB'den çıkmasını tartışıyor

Aşırı sağcı parti AfD'nin yeni seçim programında Almanya'nın AB'den ayrılması ile ilgili öneride bulunmayı tartışıyor.



SaÄŸ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin, Mayıs sonunda yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine hazırlık niteliÄŸindeki federal kongresine, Almanya'nın Avrupa BirliÄŸi'nden (AB) çıkması yönündeki talepler damgasını vurdu. Partinin program komisyonu tarafından, Saksonya eyaletinin Riesa kentinde yapılan kongreye sunulan seçim programı taslağı, beÅŸ yıllık bir süre zarfında talep edilen reformlar hayata geçirilmediÄŸi takdirde Almanya'nın Birlik'ten çıkması gerektiÄŸi görüÅŸünü savunuyor.

ULUSAL PARA BÄ°RÄ°MÄ° ÇAÄžRISI

AfD'nin liste başı adayı olan Jörg Meuthen'in de aralarında bulunduÄŸu bazı önde gelen AfD'li isimler ise, bu seçim programının fazla "sert” olduÄŸu kanısında. Hazırlanan taslak metinde, "tekrar ulusal para birimlerine geri dönülmesi" ve "Avrupa Parlamentosu'nun en fazla 100 delegeli bir kurula dönüÅŸtürülmesi" gibi öneriler bulunuyor. AfD'nin program komisyonu, bu önerilerin parlamentonun gelecek beÅŸ yıllık görev süresi içinde hayata geçirilmesini istiyor.

Yaklaşık 500 delegenin katıldığı kongrede ayrıca Avrupa Parlamentosu seçimleri için partinin 20 kiÅŸilik aday listesi de tamamlandı. Parti, listenin ilk 14 sırasını Kasım ayında belirlemiÅŸti. Almanya'da 26 Mayıs tarihinde yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 96 Alman parlamenter belirlenecek. Kongre yarın seçim programının kararlaÅŸtırılmasıyla sona erecek.

Deutschland AfD Europawahlversammlung in Riesa Proteste (Reuters/M. Rietschel)
AfD'nin kongresine protestolar eÅŸlik ediyor

Parti kongresinin yapıldığı binanın önünde ise, Cumartesi günü yaklaşık 1300 AfD karşıtı protesto gösterisi düzenledi. "Irkçılık alternatif deÄŸildir” gibi pankartların taşındığı gösterilerin barışçıl geçtiÄŸi bildiriliyor. Polisin verdiÄŸi bilgiye göre, Riesa tren istasyonundan salonun önüne uzanan protesto yürüyüÅŸü sırasında yol kenarında Hitler selamı veren bir kiÅŸi hakkında soruÅŸturma baÅŸlatıldı.

AFP, dpa / AÜ,BW Deutsche Welle Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.