Sosyal Medya

Güncel

'Biz Bolton'dan emir almıyoruz'

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Suriye'den çekilme takvimiyle ilgili belirsizliğe karşın süreci devam ettiren adımlar attığını yazdı. Gazeteye konuşan bir savunma yetkilisi, 'Hiçbir şey değişmedi. Biz Bolton'dan emir almıyoruz' dedi.



WSJ'deki haber, Nancy A. Youssef ve Dion Nissenbaum'un imzalarını taşıyor. Haberin baÅŸlığı, "Pentagon, Suriye'den çekilme sürecini ilerletiyor".

Haber, Beyaz Ev Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın bu hafta (Türkiye gezisi öncesi) sarfettiÄŸi bir cümleyle baÅŸlıyor. Bolton, "ABD, Türkiye Kürt ortaklarımızı hedef almama sözü verene dek Suriye'den ayrılmayacağız" demiÅŸti.

WSJ'ye konuÅŸan Amerikalı savunma yetkilileri ise Türkiye'yi öfkelendiren bu açıklamaya karşın, Pentagon'un çekilme konusunda yeni bir emir almadığını ve yeni bir emir alana dek de çekilme planlarını uygulamaya devam edeceÄŸini söylüyor.

Adı açıklanmayan bu yetkililerden biri, deÄŸiÅŸen birÅŸey olmadığının ve Bolton'dan emir almadıklarının altını çiziyor.

'BEYAZ EV, PENTAGON VE DIŞİŞLERÄ° BAKANLIÄžI FÄ°KÄ°R AYRILIÄžINA DÜÅžTÜ'

Haberden bazı satırlar ÅŸöyle:

"Çekilme iÅŸlemine yardımcı olmak amacıyla bazı kara birlikleri Suriye'ye yöneldi. Yetkililer, USS Kearsarge'ın başını çektiÄŸi bir grup savaÅŸ gemisinin de hassas bir dönemden Suriye'den ayrılan askerleri almak için bu ülkeye hareket ettiÄŸini söyledi. USS Kearsarge'da yüzlerce deniz piyadesi, helikopter ve uçak var...

"Nihai çekilme iÅŸlemine yardımcı olmakla görevlendirilen birlikler de bölgede Kuveyt ve Irak'ın batısındaki El Esad Hava Üssü gibi yerlerde bulunuyor...

Trump'ın çekilme planının geçen ay bazı deÄŸiÅŸikliklere uÄŸradığını belirten WSJ; Beyaz Ev, Pentagon ve DışiÅŸleri Bakanlığı'nın takvim ve ÅŸartlar konusunda fikir ayrılığına düÅŸtüÄŸünü belirtiyor. Ayrıca hem Cumhuriyetçi hem Demokrat Kongre üyelerinin çekilme takvimini sorguladıklarını hatırlatıyor.

WSJ'ye göre ABD yetkilileri baÅŸta Suriye'deki tüm Amerikan güçlerinin "haftalar" içinde çekilmeye hazırlandıklarını söylüyordu. Ancak Türkiye'nin ABD'nin sahadaki ortaklarına saldırabileceÄŸinden ve IŞİD'in yeniden ortaya çıkabileceÄŸinden endiÅŸelenen Amerikan ordusu 4 ayı bulabilecek bir süre istedi.

'ASKERLERİN NE ZAMAN SURİYE'DEN AYRILACAKLARI BELLİ DEĞİL'

Gazete, Trump yönetiminin ÅŸimdi ise çekilme takvimini "açık uçlu" olarak tanımladıklarını belirtiyor.

"Böylece Amerikalı yetkililer, Türkiye ve Sayın ErdoÄŸan'ın ülkesi için tehdit oluÅŸturduÄŸunu ve terörist olduklarını söylediÄŸi ABD destekli Suriye'deki Kürt savaÅŸlar ile anlaÅŸma saÄŸlamak için zaman kazanmaya çalışıyor" diyor WSJ.

Gazeteye konuÅŸan iki savunma yetkilisi, Pentagon'un çekilmeye yönelik icra emrinde zamanla deÄŸiÅŸiklikler yapılabileceÄŸini, halen Amerikan askerlerinin ne zaman ayrılacaklarının belirlenmediÄŸini söylüyor. Bu da Amerikan ordusuna, asker hareketinin hızını belirleme imkanı veriyor.

WSJ'deki haberde ayrıca şu satırlar da var:

"ABD yetkilileri, Sayın ErdoÄŸan'dan, Amerika'nın Suriye'deki Kürt ortaklarına saldırmayacağı konusunda güvenceler aldıklarını düÅŸünmüÅŸlerdi.

"Ancak Türkiye CumhurbaÅŸkanı bu hafta böyle bir ÅŸartı kabul etmeyeceÄŸini net ÅŸekilde söyledi.

"ABD ayrıca Suriye'deki Kürt savaÅŸçılara verdiÄŸi silahları geri alıp almama konusundaki seçenekleri de inceliyor. Pentagon, Sayın ErdoÄŸan'ın muhalefetini azaltmak için bu silahları geri alma sözü vermiÅŸti."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.