Sosyal Medya

Güncel

Fransız bakandan sarı yelekliler için 'yabancı güç' iddiası

Fransa Kadın ve Erkek Eşitliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Marlene Schiappa, sarı yeleklilerin gösterilerini finanse eden "yabancı bir gücün" olabileceği iddiasında bulundu.



Fransa Kadın ve Erkek EÅŸitliÄŸinden Sorumlu Devlet Bakanı Marlene Schiappa, France Inter radyosunda sarı yeleklilerin gösterilerine iliÅŸkin açıklamalarda bulundu. 

Sarı yeleklilerin hafta sonu düzenlediÄŸi gösteride 2 polisi darp eden eski boksör Christophe Dettinger için baÅŸlatılan yardım kampanyasına iliÅŸkin yaptığı eleÅŸtirilerin neden olduÄŸu tartışmalara deÄŸinen Schiappa, ÅŸunları kaydetti:

"Yardım kampanyasına katkıda bulunanların tek tek isimlerini istemedim. Bu beni ilgilendirmez. SorduÄŸum soru ÅŸu; gösterilerde ÅŸiddete baÅŸvuranları kim finanse ediyor? Yabancı güçler mi? Ä°talyan yetkililerin açıklamaları göz önüne alındığında bu soru anlamsız deÄŸil."

Schiappa, aylardır ölüm tehditi ve hakaret içeren mesajlar aldığını belirterek, Dettinger hakkında yaptığı açıklamalardan dolayı da kısa sürede bir dizi hakarete uÄŸradığını, bu nedenle suç duyurusunda bulunduÄŸu söyledi.

Schiappa, salı günü France Info radyosunda yaptığı açıklamada, 2 polisi darp eden Dettinger'e iliÅŸkin, "Burada çok ağır bir suç iÅŸleyen biri var. Kamu düzenini saÄŸlayan görevli polisleri döven bir kiÅŸi var. Bu çok ciddi. Bunu desteklemek suça ortak olmak ve teÅŸvik etmek demektir." ifadelerini kullanarak, para verenlerin kimlerin olduÄŸunun bilinmesinin faydalı olacağını söylemiÅŸti.

Sarı yelekliler, Bakanın söz konusu yardım kampanyası hakkında yaptığı açıklama nedeniyle sosyal medyadan tepki göstermiÅŸti.

Dettinger tutuklandı

Bu arada Fransız basınında yer alan haberlere göre, Paris'te sarı yeleklilerin cumartesi günü düzenlediÄŸi gösteride birkaç polisi dövdüÄŸü gerekçesiyle pazartesi günü gözaltına alınan Dettinger tutuklandı.

Haberlerde, boksta 2007'de Fransa şampiyonluğu bulunan Dettinger'in duruşmasının 13 Şubat'a ertelendiği belirtildi.

Dettinger için düzenlenen yardım kampanyasında yaklaşık 117 bin avronun toplandığı kaydedildi.

İtalya'dan sarı yeleklilere destek

Ä°talya BaÅŸbakan Yardımcısı ve sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi (M5S) lideri Luigi Di Maio, M5S'nin internet sitesinde birkaç gün önce yayımladığı açıklamada, sarı yeleklilere hitaben ÅŸunları kaydetmiÅŸti:

"Sizinki, bizim 5 Yıldız Hareketini ve 4 Ekim 2009'dan itibaren milyonlarca İtalyanı canlandıran aynı ruh. Yeni bir Avrupa doğuyor. Sarı yeleklilerin, hareketlerin, direkt demokrasinin Avrupası."

Di Maio, mevcut Fransa yönetimini "vatandaÅŸlarının taleplerine kulak tıkamakla" suçlamış ayrıca M5S olarak sarı yeleklilere destek vermeye hazır olduklarını belirtmiÅŸti.

Ä°talya'da diÄŸer hükümet ortağı aşırı saÄŸ görüÅŸlü Lig partisinin lideri ve Ä°çiÅŸleri Bakanı Matteo Salvini de her türlü ÅŸiddeti kınayarak sarı yeleklilerin gösterilerine destek verdiÄŸini ifade etmiÅŸti.

Fransa Avrupa BirliÄŸi Bakanı Nathalie Loiseau da iki gün önce gazetecilere yaptığı deÄŸerlendirmede, Ä°talya'daki hükümet ortaklarını Fransa'nın iç iÅŸlerine karışmakla suçlamıştı.

Protestolar

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik ÅŸartların kötüleÅŸmesine tepki olarak 17 Kasım 2018'de baÅŸlayan ancak daha sonra CumhurbaÅŸkanı Emanuel Macron yönetimine karşı dönüÅŸen eylemler, ülkede son yılların en ÅŸiddetli protestosu haline geldi.

Protestolarda polisle eylemcilerin ara ara çatışması, kamu kurumlarına saldırılar, maÄŸazaların yaÄŸmalanması, araçların ve çöp bidonların yakılması, sokaklarda alevlerin yükselmesi, polisin eylemcilere sert müdahalesi dikkati çekti.

Gösterilerde ÅŸimdiye kadar 10 kiÅŸi hayatını kaybetti, binden fazla kiÅŸi yaralandı.

Sarı yeleklilerin eylemlerinde çıkan olaylarda ÅŸu ana kadar 5 bin 600 kiÅŸi gözaltına alınırken, binden fazla kiÅŸiye ise hapis cezası verildi.

Ekonomik yönden ise eylemler 58 bin kiÅŸiyi iÅŸsiz bırakırken, gösterilerin devlete maliyeti 32 milyon avro oldu.

Bununla beraber gösteriler nedeniyle alışveriÅŸ merkezlerinin zararı 2 milyar avroyu geçti.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.