Sosyal Medya

Güncel

CHP'li Vekil: Plastik poşetlerden yıllık 6,5 milyar lira gelir elde edilecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya koyulan ücretli poşet uygulaması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Milletvekili Karaca, plastik poşetlerin 25 kuruşa satılması için hazırlanan kanun tasarısının görüşmelerinde bakan yardımcısı Mehmet Emin Birpınar'ın, "Türkiye'de yılda 45 milyar adet poşet üretiliyor. Bunun çevreye çok ciddi bir zararı var. Biz bu zararı gidermek istiyoruz. Çevre dostu bir yönetim olduğumuz içinde böyle bir adım atıyoruz" dediğini söyledi.



'25 KURUÅžUN 15 KURUÅžU SARAY'IN BÜTÇESÄ°NE AKTARILACAK'
 
Milletvekili Karaca, plastik poÅŸetlerin 2019 başında 25 kuruÅŸa satılmaya baÅŸlandığını kaydederek ÅŸunları söyledi:
 
"Bu 25 kuruÅŸtan satılan poÅŸetin 15 kuruÅŸu genel bütçeye yani hazineye yani Saray'ın bütçesine aktarılacak. Bakanın verdiÄŸi rakamlara göre yıllık yaklaşık olarak 6.5 milyar liralık bir gelir elde edilecek. Ancak ben burada Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı'nın 2019 bütçesi 2.5 milyar dolar. Yani bakanlığın bütçesinin 3 katı oranında bir gelir elde edilecek buradan. Biz CHP olarak komisyon çalışmaların da plastik poÅŸetlerin gerçekten çevreye çok ciddi zarar verdiÄŸini ancak sadece plastik poÅŸetlerin deÄŸil plastik ambalajların da çevreye çok ciddi ÅŸekilde zarar verdiÄŸini söyledik. Bunun için sadece plastik poÅŸetlerden deÄŸil plastik ambalajlardan da kurtulmanın yollarının aranması gerektiÄŸini belirttik. Ayrıca bu elde edilen gelirin 'Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı bütçesinde atıklardan doÄŸanın ve çevrenin korunmasına yönelik yatırımlara harcanmak üzere' diye bir formül geliÅŸtirelim ve bunu madde olarak ilave edelim' dedik. Ancak bu kabul edilmedi."
 
'ÜRETÄ°LEN PLASTÄ°K AMBALAJIN SADECE YÜZDE 3'Ü PLASTÄ°K POÅžET'
 
Milletvekili Karaca, Türkiye'de 2016 verilerine göre 3.1 milyon ton plastik ambalajın üretildiÄŸini belirterek, "Tahminen yaklaşık 200 bin tonu plastik poÅŸet. Yani yüzde 3'ü plastik poÅŸet. Peki geriye kalan plastik ambalajların yüzde 97'si ne olacak? Yüzde 3'lük plastik poÅŸet satılıyor, Hazineye buradan gelir elde edilecek ama yüzde 97'si ormanları, toprağı ve suyu kirletmeye devam edecek. Türkiye Ä°ngiltere'den plastik çöp ithal eden birinci ülke. 2017 yılının ilk 3 ayında 2 bin ton civarında çöp ithal edilirken ÅŸimdi bu rakam 36 bin ton civarına çıktı. Biz çevreyi koruyacağız deyip vatandaşın alışveriÅŸin de kullandığı plastik poÅŸetleri ücretli yaparken bir taraftan da Ä°ngiltere'den plastik çöp ithal ediyoruz. Bu bir yaman çeliÅŸkidir. EÄŸer gerçekten çevreciyseniz ve gerçekten doÄŸayı düÅŸünerek bu kararın çıkmasını uygun bulduysanız o zaman tıpkı Avrupa'da yapıldığı gibi belli yıl aralıklarıyla plastik ambalaj üretimini kısıtlayalım ve belli bir süre sonra tamamen yasaklayalım" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.