Sosyal Medya

Güncel

Türkiye İran'dan petrol alımına yeniden başladı

ABD Başkanı Donald Trump'ın defalarca 'tarihin en büyüğü, bugüne değinki en büyük darbe' diye söz etmesine karşın İran'dan petrol alımıyla ilgili yaptırımlardan 8 ülkeye geçici muafiyet sağlaması kapsamında, Türkiye, İran petrolü ithalatına yeniden başladı.



Trump yönetiminin 5 Kasım'da Ä°ran'a tam teÅŸekküllü yaptırımları açıklamasına koÅŸut olarak Ä°ran'da petrol alımına bir ay ara veren Türkiye'nin yeniden düÄŸmeye bastığı belirtildi.

Reuters'e konuÅŸan ticaret ve nakliyat kaynakları, Türkiye'nin Ä°ran'dan ham petrol alımını yeniden baÅŸlattığını söyledi.

ABD'nin Ä°ran'dan petrol alımına getirdiÄŸi yaptırımlardan 8 ülkeye geçici muafiyet saÄŸlaması kapsamında, Türkiye'ye yılda 3 milyon ithalat izni verildiÄŸi belirtilmiÅŸti. Bu da günde 60 bin varile tekabül ediyor.

GÜNLÜK ALIM 140 BÄ°N VARÄ°L AZALDI

Oysa Trump'ın Ä°ran'la nükleer anlaÅŸmadan çekileceÄŸi ve tam teÅŸekkülü yaptırım uygulayacağını açıklamasından önceki dönemde Türkiye Ä°ran'dan günde 200 bin varil ham petrol ithal ediyordu.

5 Kasım'daki yaptırım açıklaması öncesi Ä°ran'dan petrol alımında azaltıma gitmeye baÅŸlayan Türkiye, kasım ayında ithalatı sıfıra indirmiÅŸti.

TANKERLERLE LÄ°MANLARA GELÄ°YOR

Reuters'e konuÅŸan ticaret ve nakliyat kaynakları, aralık ayında ise Türkiye'nin Ä°ran'dan 54 bin varile denk gelen iki tanker dolusu petrol aldığını söyledi.

Buna göre Solan tankeri AliaÄŸa, Deniz Topazı 1 tankeri de Türünçiftlik limanlarına sevkiyat yaptı.

Bu ay da Sinopa tankeri Türkiye'ye Ä°ran petrolü getirmek için yola çıkarıldı.

Reuters, konuyla ilgili sorularına Türk yetkililer ve TüpraÅŸ'tan geri dönüÅŸ alamadığını kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.