Sosyal Medya

Güncel

Tayland'da alıkonulan Suudi genç kadın, BM gözetiminde havalimanından ayrıldı

Bangkok'taki havalimanında alıkonulduktan sonra kendini bir otel odasına kapatan Suudi Arabistanlı kadın, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği gözetiminde havalimanından ayrıldı.



Tayland'da, aile ÅŸiddetinden kaçarken Bangkok'taki havalimanında alıkonulan Suudi Arabistan vatandaşı genç kadının havalimanından ayrıldığı belirtildi.

Taylandlı yetkililer, Rahaf Muhammed El Kunun adlı 18 yaşındaki genç kadına, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (BMMYK) himayesi altında ülkeye geçici giriÅŸ izni verildiÄŸini açıkladı.

Yetkililer, ailesinden kaçarak Avustralya'ya gitmek isterken aktarma yapmak üzere geldiÄŸi Bangkok'taki Suvarnabhumi Havalimanında durdurulan Kunun'un iltica statüsünün BMMYK tarafından deÄŸerlendirileceÄŸini ifade etti.

Kadının havalimanından ayrılmasına, BMMYK yetkililerinin, Tayland Göçmenlik Polisi Müdürü Surachate Hakparn ve Kunun ile yaptığı görüÅŸme sonrasında karar verildi.

BMMYK, Kunun ile yapılan görüÅŸmenin ayrıntılarını paylaÅŸmazken,Tayland'daki temsilcisi Giuseppe De Vincentiis, ülke yetkilileriyle "ÅŸu ana kadar iyi bir iÅŸ birliÄŸi ruhu yakaladıklarına" dikkati çekti.

Surachate, havaalanında yaptığı açıklamada, "Åžu andan itibaren geri dönmek istemiyor ve onu zorlamayacağız. Bu gece hiçbir yere gönderilmeyecek. Zorluktan kaçtı. Tayland bir tebessümler ülkesi. Kimseyi ölmek için göndermeyeceÄŸiz. Bunu yapmayacağız. Hukukun üstünlüÄŸü çerçevesinde insan haklarına baÄŸlı kalacağız.” dedi.

Göçmenlik polisi, Kunun'un havalimanında kaldığı otel odasından ayrıldıktan sonraki fotoÄŸraflarını basınla paylaÅŸtı. Kunun'un, Bangkok'ta nerede kalacağı hakkında bilgi paylaşılmadı.

Taylandlı yetkililer, Rahaf Muhammed El Kunun'un Avustralya'ya yaptığı iltica baÅŸvurusunun BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) yetkilileri tarafından deÄŸerlendirilmesi için Tayland'ta tutulacağını belirtmiÅŸti.

Surachate Hakparn, önceki açıklamasında, Avustralya'ya aktarma yapmak üzere geldiÄŸi Bangkok'taki Suvarnabhumi Havalimanı'nda Suudi yetkililerin talebiyle alıkonulan ve bunun üzerine kendini havalimanında bulunan bir otel odasına kapatan genç kadının iradesi dışında baÅŸka bir ülkeye iade edilmeyeceÄŸini ifade etmiÅŸ ve "Gitmek istemiyorsa onu zorlamayacağız. BMMYK ve biz, onu dinleyeceÄŸiz, herhangi bir ülkeye iltica baÅŸvurusunda bulunup bulunmadığını soracağız, ona göre koordinasyonu saÄŸlayacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Kuveyt'te yaÅŸayan ailesine iade edilmek üzere havalimanında alıkonulan Kunun'un Twitter'da yaptığı paylaşımlar, sosyal medyada yankı uyandırmıştı. Suudi Arabistan'ın Bangkok BüyükelçiliÄŸinden yetkililerin genç kızın pasaportuna el koyduÄŸu iddia edilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.