Sosyal Medya

Güncel

Avrupa ülkeleri 49 göçmeni günlerdir denizde bekletiyor

İki ayrı gemideki göçmenler Akdeniz'de bir limanın açılmasını umuyor. Libya'dan yola çıkan göçmenler İtalya ve Malta tarafından reddedildi. İtalya'nın Napoli ve Palermo belediyeleri, hükümete isyan ederek limanlarının göçmenlere açık olduğunu duyurdu ancak merkezi yönetimin onayı olmadan bir adım atılamıyor.



Avrupa ülkelerinin liman açmayı reddetmesi nedeniyle günlerdir Akdeniz'de bekletilen 49 göçmen için Papa'dan Avrupalı liderlere çaÄŸrı geldi.


Libya'dan yola çıkarak Avrupa'ya ulaÅŸmaya isteyen göçmenlerin 32'si Sea-Watch 3 gemisinde 17 gündür, 17'si de Sea Eye gemisinde yaklaşık 10 gündür güvenli bir liman açılmasını bekliyor.

Ä°talya'nın göç karşıtı saÄŸ-popülist hükümeti liman taleplerini reddederek göçmenlerin Malta'ya daha yakın olduÄŸunu ve bu ülkeye götürülmeleri gerektiÄŸini öne sürüyor. Malta da gemilerin kendi limanlarına yanaÅŸmasına onay vermezken gemilerin karasularına giriÅŸine yalnızca kötü hava koÅŸulları sırasında açık denizde kalmamaları için izin verdi.

49 göçmenin günlerdir kış ÅŸartlarında denizde bekletilmesi Ä°talya'da bazı belediye baÅŸkanları ve Katolik Kilisesi'nden din adamları tarafından hükümetin sert ÅŸekilde eleÅŸtirilmesine neden oldu.

Aralarında Napoli ve Palermo'nun da bulunduÄŸu bazı kentlerin belediye baÅŸkanları hükümete isyan ederek "Bizim limanlarımız göçmenlere açık" mesajı verdi; ancak UlaÅŸtırma Bakanlığı'nın liman açmaya onay vermemesi nedeniyle bu mesaj gerçeÄŸe dönüÅŸemiyor.

Papa'dan dayanışma çaÄŸrısı

Son olarak Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, herhangi bir ülkenin adını zikretmeden tüm Avrupalı liderlere bu 49 kiÅŸiye yardım etmeleri çaÄŸrısı yaptı.

Papa dünkü Pazar duası sırasında "Akdeniz'de kurtarılan 49 kiÅŸi günlerdir iki sivil toplum kuruluÅŸunun gemilerinde güvenli liman arıyorlar. Avrupalı liderlere, bu insanlarla somut dayanışma göstermeleri için yürekten çaÄŸrı yapıyorum" dedi.

Papa bugün de Vatikan'daki yabancı büyükelçilere hitaben yaptığı konuÅŸmada "yoksulluktan, her türlü ÅŸiddet ve zulümden, doÄŸal afetlerden, iklimsel deÄŸiÅŸikliklerden" dolayı göç etmeye mecbur kalanlara yardım eli uzatılmasını istedi.

Papa'nın bu çaÄŸrısının ardından Avrupa Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, "Papa Francesco'nun, mümkün olan en kısa sürede bir çıkış yolu bulunması için yaptığı açık çaÄŸrıyı olumlu karşılıyoruz" dedi.

Komisyon Sözcüsü ayrıca, Sea Watch ve Sea Eye gemilerindeki göçmenler konusunda çözüm bulabilmek için yoÄŸun bir telefon trafiÄŸi içinde olduklarını da belirtti.

Avrupa BirliÄŸi ülkeleri arasında 49 göçmen için müzakereler sürerken Ä°talya BaÅŸbakanı Giuseppe Conte, 15 kiÅŸilik bir grubu kabul etmeye hazır olduklarını açıkladı.

Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert de bugün yaptığı açıklamada "iki gemideki göçmenlerin kabulüne katkıda bulunmaya hazır olduklarını" belirtti.

Hollanda'ya kayıtlı olan ancak Alman bir insani yardım grubu tarafından iÅŸletilen Sea-Watch 3 gemisinde görev yapan Doktor Frank Dörner ise dün yaptığı açıklamada "Gemideki durum her geçen gün daha da güçleÅŸiyor" diyerek en kısa sürede bir çözüm bulunması çaÄŸrısı yaptı. "Ä°nsanlar bizim gemimize ulaÅŸtığında zaten travmatize olmuÅŸ haldeydi" diyen Doktor Dörner, ÅŸimdi de günlerdir süren belirsizlik yüzünden bu kiÅŸilerin yaÅŸadığı stres ve saÄŸlık sorunlarının daha da arttığını vurguladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.