Sosyal Medya

Srebrenitsa'daki anıt mezara çirkin saldırı

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'te yaşanan soykırımında hayatını kaybedenlerin mezarlarının bulunduğu Potoçari Anıt Mezarlığı'na "domuz parçaları" bırakıldı.



Ä°kinci Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'da yaÅŸanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen ve en az 8372 BoÅŸnak sivilin katledildiÄŸi Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenlerin mezarlarının bulunduÄŸu alana yapılan çirkin davranış büyük tepki topladı.
 
SERT AÇIKLAMA
 
Bosna Hersek'in ilk cumhurbaÅŸkanı merhum Aliya Ä°zetbegoviç'in kurduÄŸu Demokratik Eylem Partisinden (SDA) yapılan yazılı açıklamada, yaÅŸananlar ÅŸiddetle kınanarak sorumluların bir an önce bulunması istendi. YaÅŸananların savaÅŸta hayatını kaybeden kurban yakınlarının gururunu incittiÄŸi ifade edilen açıklamada, "Yönetim, bir yerde soykırım yapıldığını sürekli inkar ediyorsa o yerde bu tarz olayların yaÅŸanması kaçınılmazdır." ifadelerine yer verildi.
 
Açıklamada, Srebrenitsa'nın Bosna Hersek'in üç unsurundan biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) sınırları içerisinde kaldığı anımsatılarak yaÅŸananlardan RS yönetiminin sorumlu olduÄŸu vurgulandı. Uluslararası ve ulusal kurumlara, Srebrenitsalı kurban yakınları ile dayanışma çaÄŸrısında bulunulan açıklamada, "Böyle bir davranışı ancak ahlakı bozuk kiÅŸiler yapabilir. Susacağımızı düÅŸünmesinler. Soykırım gerçeklerini anlatmaya ve kurban yakınlarının haklarını korumaya devam edeceÄŸiz." vurgusu yapıldı.
 
 
 
SREBRENÄ°TSA'DA NE OLDU?
Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikleri tarafından iÅŸgal edilmesinin ardından BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan BoÅŸnak siviller Sırplara teslim edildi.
 
Kadın ve çocukların BoÅŸnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaÅŸmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 BoÅŸnak sivili ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen BoÅŸnaklar, toplu mezarlara gömüldü.
 
Savaşın ardından kayıpları bulmak için baÅŸlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle topraÄŸa veriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.