Sosyal Medya

Güncel

Aşırı sağcı partiden Brexit vetosu

İngiltere Başbakanı Theresa May’in azınlık hükümetine dışarıdan destek veren Demokratik Birlik Partisi (DUP), Brexit anlaşmasına parlamentoda destek vermeyeceğini açıkladı.



May'in azınlık hükümetine dışarıdan destek veren Kuzey Ä°rlanda'nın aşırı saÄŸcı partisi DUP'un Brexit sözcüsü Sammy Wilson, ocak ayının üçüncü haftasında Ä°ngiliz parlamentosunda yapılacak Brexit anlaÅŸması oylamasında ret oyu vereceklerini bildirdi.

Ä°ngiliz kamu yayın kuruluÅŸu BBC'ye açıklamalarda bulunan Wilson, partisinin Brexit anlaÅŸmasına parlamentoda destek verip vermeyeceÄŸi sorusuna, “Hiçbir ÅŸekilde destek vermeyeceÄŸiz.” yanıtını verdi.

May'in AB ile vardığı Brexit anlaÅŸmasının kendilerini “anlaÅŸmasız ayrılık” seçeceÄŸinden daha fazla kaygılandırdığını ifade eden Wilson, “tedbir maddesini” de “hile” olarak nitelendirdi.

May, DUP'u ikna etmek için bir süredir parti yetkileri ile müzakere yürütüyordu.

Kuzey İrlanda'ya polis takviyesi yapılacak

Öte yandan Ä°ngiliz hükümetinin, AB'den anlaÅŸmasız ayrılık senaryosu kapsamında Kuzey Ä°rlanda'ya bin polisten oluÅŸan bir takviye göndereceÄŸi bildirildi. Kararın, iki Ä°rlanda arasında oluÅŸacak sınırla ilgili olarak toplumsal olayların baÅŸ göstermesi ihtimaline karşı Kuzey Ä°rlanda polisinin talebi üzerine alındığı belirtildi.

Tedbir maddesi

Brexit anlaÅŸmasının tepki çeken “tedbir maddesi”, AB üyesi Ä°rlanda Cumhuriyeti ile Ä°ngiltere'nin parçası olan Kuzey Ä°rlanda arasında Brexit sonrasında fiziki sınır oluÅŸmasını engellemeyi amaçlıyor.

"Tedbir maddesi" ile Ä°ngiltere'nin bütünü, belirsiz bir süre için AB ile Gümrük BirliÄŸi içinde kalacak. Ä°ngiltere'nin tek yanlı olarak çekilemeyeceÄŸi bu düzenleme içinde ülkenin bazı AB kurallarına da tabi olmayı sürdürmesi gerekiyor. "Tedbir maddesinin" AB ile daha yakın bir iliÅŸki içinde kalmasını öngördüÄŸü Kuzey Ä°rlanda ile Ä°ngiltere arasında mal dolaşımında ise "düzenleyici kontroller" yapılması yer alıyor.

EleÅŸtirenler, bu maddeyle Ä°ngiltere'nin toprak ve anayasal bütünlüÄŸünün zarar göreceÄŸini ileri sürüyor.

Ä°rlanda sorunu

Uzun yıllar ayrılıkçı Katolikler ile Ä°ngiltere ile birlik yanlısı Protestanlar arasında çatışmalara sahne olan Kuzey Ä°rlanda'da bu tarihi gerilim Brexit'e de yansımış bulunuyor.

Adaya barışı getiren anlaÅŸmaya göre Kuzey Ä°rlanda ile AB üyesi Ä°rlanda Cumhuriyeti arasında sınır bulunmaması gerekiyor.

Bu zorunluluk, Ä°ngiltere'nin bütün Brexit müzakereleri tıkayan ve süreci krize dönüÅŸtüren "tedbir maddesi"nin de temelinde yer alıyor.

Protestanlar Ä°ngiltere ile aralarına dolaylı sınır girmesini istemezken, Katolikler aynı hassasiyeti Ä°rlanda Cumhuriyeti konusunda taşıyor. Bu soruna tarafları tatmin edecek bir çözüm bulunamaması halinde, adanın yeniden terör ve çatışma günlerine dönebileceÄŸi uyarısında bulunuluyor.

Belfast AnlaÅŸması'na göre Katolik ve Protestanların ortak hükümetiyle yönetilmesi gereken Kuzey Ä°rlanda'da, geçen yıl bozulan hükümetin yerine yenisi de henüz kurulamadı.

May, 2017'de yapılan erken seçimde parlamentoda tek başına hükümet kurmaya yetecek milletvekili sayısına eriÅŸememiÅŸ, DUP'un 10 milletvekilinin desteÄŸiyle azınlık hükümeti kurabilmiÅŸti.

Ä°ngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan referandumla yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı almıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.