Sosyal Medya

Güncel

MEB ve ASELSAN'dan dev proje

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ASELSAN ile ortaklaşa savunma sanayi sistemlerine yönelik mesleki ve teknik anadolu lisesi kuracaklarını açıkladı.



Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk, ASELSAN ile Türkiye'nin ortaöÄŸretim alanında savunma sanayi sistemlerine yönelik ilk mesleki ve teknik anadolu lisesinin kurulmasını saÄŸlayacak protokole iliÅŸkin, "Ä°nÅŸallah bu bir numune olacak ve bununla ilgili benzer kuruluÅŸlarımızda benzer atılımlar hayata geçireceÄŸiz." dedi.

Selçuk, Savunma Sanayii BaÅŸkanı Ä°smail Demir ile ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün'ün katılımıyla savunma sanayinin ihtiyacı olan nitelikli iÅŸ gücünün yetiÅŸtirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Milli EÄŸitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik EÄŸitim Genel MüdürlüÄŸü (MTEGM) ile ASELSAN arasında ÅŸirketin Macunköy Tesisleri'ndeki iÅŸ birliÄŸi protokolü imza töreni gerçekleÅŸtirildi.

Bakan Selçuk, burada yaptığı konuÅŸmada, önemi ve anlamı açısından protokolün ASELSAN tesislerinde imzalanmasından dolayı yetkililere teÅŸekkürlerini ileterek, öÄŸrencilerin bu tesisi sadece gezmesinin bile ufuklarını geliÅŸtireceÄŸini vurguladı.

"15-20 sene sonra..."

Çocukların artık farklı bir geleceÄŸe doÄŸru ilerlediÄŸine iÅŸaret eden Selçuk, "Bugün okula baÅŸlayan çocukların 2040'larda iÅŸ hayatına atılacağını düÅŸünürsek onları çok farklı bir çağın, gerçekten benim kuÅŸağımın kendini taÅŸ devrinde hissedeceÄŸi kadar farklı bir geleceÄŸin beklediÄŸini tahmin etmek mümkün." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu çaÄŸa çok farklı isimler verildiÄŸini, bunlardan birinin de "tekillik çağı" olduÄŸunu anlatan Selçuk, "Yani dijital, fiziksel ve biyolojik olanın aynı bedende, vücutta olacağı bir çaÄŸdan söz ediyoruz. Buradaki makinelerin aynı zamanda biyolojik ve dijital olanı da içine aldığı bir gelecekten söz ediyoruz. Belki 15-20 sene sonra bu üçünün bir arada olduÄŸu makine, teçhizat ve aksamları burada görme imkanımız da olacak. Böyle bir geleceÄŸe hazırlanan çocukların da hak ettiÄŸi bazı deÄŸerler var ve biz o deÄŸerleri vermekle mükellef olan insanlarız. Çünkü belirli makamlarda oturuyoruz." ifadelerini kullandı.

Kurumları, insanları bir araya getirme hedefi

Bakan Selçuk, bugün günlük hayatta görülen birçok araç ve gerecin "uzaydan gelen bilim" olarak tasvir edildiÄŸini belirterek, özellikle NASA'nın bazı çalışmaları, astronotlar ve uzaydaki ihtiyaçlar için geliÅŸtirilen pek çok araç gerecin "tencere-tava", "nabız ölçer" gibi günlük hayatın içerisine girdiÄŸini dile getirdi.

Selçuk, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

"Eminim ki burada üretilen bazı ÅŸeyler bizim Organize Sanayi Bölgemizdeki sıradan üreticilerin ihtiyaçlarını da doyuracak birtakım bilgileri içerecektir. Bu anlamda belki ÅŸunu söylemek lazım, biz bağımsız olarak çalışma konusunda elbette bazı yetkinliklere sahibiz ama bu çağın takım olma, ekip olma becerisi öne çıktığı bir çaÄŸ olduÄŸu rahatlıkla söylenebilir. Aslında takım olma sadece insanlar arasında deÄŸil kurumlar arasında da bir takım olmadan çok rahatlıkla söz edilebilir. Ekip olmamız ve bir ekosisteme ortak olarak hizmet etmemiz gerekiyor.

EÄŸer biz bu ekosistemi kurar ve bir habitat yeÅŸertebilirsek herkes bulunduÄŸu yerde ürettiÄŸi katma deÄŸeri aritmetik olarak artırmak deÄŸil artık tekillik çağının gerektirdiÄŸi üssel bir artışla ortaya koyma zaruretiyle karşı karşıya gelecektir. Çünkü bizim artık aritmetik ya da geometrik artışla dünyayla rekabet etme ihtimalimiz çok da kalmadı. Yeni teknolojilerin saÄŸladığı imkanlarla üssel birtakım deÄŸiÅŸimler, dönüÅŸümler yapmak çok mümkün. O da bu ekosistemi getirmekle mümkün oluyor. Yani kurumları, insanları bir araya getirmek ve bir senkronizasyon oluÅŸturmak. Bu anlamda burada bu atmosferdeki yapının bunu doÄŸuracağı konusundaki kanaatim çok güçlü."

ASELSAN'ın çalışmalarının önemine vurgu yapan Selçuk, "Burada ürettiÄŸiniz her eser çocuklarımızın kalbine özgüven olarak yerleÅŸiyor. O anlamda Türk milleti olarak ASELSAN'a ayrı bir müteÅŸekkir olma borcumuz var." dedi.

Bakan Selçuk, çalışmada emeÄŸi geçen herkese teÅŸekkürlerini ileterek, "Çok deÄŸerli arkadaşım, dostum, Bakan Yardımcımız Mahmut (Özer) Bey'in bu konuyla ilgili ısrarı, peÅŸ peÅŸe yaptığı birtakım görüÅŸmeler ve bu meselenin hayat geçebilmesi için gösterdiÄŸi üstün gayret ve Mesleki ve Teknik EÄŸitim Genel MüdürlüÄŸümüzün bu konudaki çabası çok takdire deÄŸer. Ä°nÅŸallah bu bir numune olacak ve bununla ilgili benzer kuruluÅŸlarımızda benzer atılımlar hayata geçireceÄŸiz." diye konuÅŸtu.

KonuÅŸmaların ardından Bakan Selçuk, Savunma Sanayii BaÅŸkanı Ä°smail Demir, ASELSAN Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Haluk Görgün, Bakanlık Mesleki ve Teknik EÄŸitim Genel Müdürü Kemal Varın NumanoÄŸlu ve ASELSAN Kurumsal Ä°letim Genel Müdür Yardımcısı Hakan KarataÅŸ tarafından protokol imzalandı.

Bakan Selçuk'a hediye

ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, Bakan Selçuk'a "Korkut" silah sisteminin maketini hediye etti. Ardından Bakan Selçuk, ASELSAN tesislerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

Törene Milli EÄŸitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer de katıldı.

OrtaöÄŸretimde savunma sistemleri alanındaki ilk lise

Ä°mzalanan protokolle MTEGM ve ASELSAN iÅŸ birliÄŸiyle savunma sanayine yönelik nitelikli insan gücünü yetiÅŸtirmek amacıyla yapılacak mesleki ve teknik eÄŸitim faaliyetleri belirlendi. Protokol kapsamında ASELSAN ile Türkiye'nin ortaöÄŸretim alanında savunma sanayi sistemlerine yönelik ilk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurulacak.

Açılacak ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, "Elektrik-Elektronik Teknolojisi", "Makine Teknolojisi" alanları ile "Savunma Elektronik Sistemleri" ve "Savunma Mekanik Sistemleri" dalı programları açılacak. Söz konusu dalların öÄŸretim programları savunma sanayi ihtiyaçlarına yönelik olarak ASELSAN ve MTEGM tarafından oluÅŸturulacak bir çalışma ekibiyle geliÅŸtirilip, güncellenecek.

Alan/dal derslerinden uygun bulunanlar ASELSAN eÄŸiticileri ve uzmanlarınca verilecek. Okulun alan öÄŸrencilerinden uygun olanlara ASELSAN tesislerinde staj imkanı da saÄŸlanacak.

Okul atölye ve laboratuvarlarının yeni teknolojilere dayalı olarak donatılması, desteklenmesi, okul alan mezunlarının ASELSAN'da istihdamlarına öncelik saÄŸlanması, okulun baÅŸarılı öÄŸrencilerine burs verilmesi, okula temrinlik malzeme desteÄŸinin saÄŸlanması, okul mezunlarından uygun bulunanlara, araÅŸtırma üniversitelerinin ASELSAN'ın ilgi alanına giren mühendislik bölümlerinde öÄŸrenim görmeleri halinde, yükseköÄŸrenimleri sırasında burs verilmesi gibi faaliyetler de protokol kapsamında ASELSAN tarafından gerçekleÅŸtirilecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.