Sosyal Medya

Güncel

HDP'li Sibel Yiğitalp için 26 yıla kadar hapis istemi

HDP'nin eski Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp hakkında terör örgütü propagandasına dönüşen 16 eylem ve etkinliğe katıldığı gerekçesiyle 10 yıldan 26 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.



Diyarbakır Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca, daha önce açılan davayla  birleÅŸtirilmesi talebiyle YiÄŸitalp hakkında 4 ayrı suçtan hazırlanan iddianame,  5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Ä°ddianamede, terör örgütü PKK/KCK'nın kuruluÅŸu, amacı ve düzenlediÄŸi  saldırılara iliÅŸkin bilgiye yer verilerek, YiÄŸitalp'in milletvekilliÄŸinin sona  erdiÄŸi ve milletvekili olduÄŸu dönemlerde terörist cenazelerine katılarak,  toplantı, basın açıklaması ve miting gibi etkinliklerde de yaptığı konuÅŸmalarla  suç iÅŸlediÄŸi belirtildi.

"Terörist cenazesine katıldı"

YiÄŸitalp'in 3 yıl önce Diyarbakır'ın Lice ilçesi ile Şırnak'ın Silopi  ilçesinde etkisiz hale getirilen 3 teröristin farklı tarihlerde gerçekleÅŸtirilen  cenaze törenlerine katıldığının belirlendiÄŸi ifade edilen iddianamede, ÅŸunlar  kaydedildi:

"YiÄŸitalp'in, terör örgütü PKK'yı simgeleyen sözde bayrak ve bez  parçalarının sarılı olduÄŸu terör örgütü mensubunun cenaze törenine katılarak,  örgütün 'cebir ve ÅŸiddet' içeren saldırılarını meÅŸru göstermek suretiyle üzerine  atılı 'terör örgütü propagandası yapmak' suçunu iÅŸlediÄŸi anlaşılmıştır."

Ä°ddianamede, YiÄŸitalp'in, Lice ilçesi kırsalında terör örgütü PKK/KCK  tarafından barınaklar ve tarlalarda yetiÅŸtirilen uyuÅŸturucunun imhası için  güvenlik güçlerince baÅŸlatılan operasyonları protesto amacıyla Demokratik Toplum  Kongresi (DTK) önünde basın açıklaması yaptığı bildirildi.

Terör saldırılarına "direniÅŸ" tanımı

YiÄŸitalp'in yaptığı açıklamalarda, terör örgütü PKK'nın, Diyarbakır'ın  Sur ve Lice, Mardin'in Nusaybin, Şırnak'ın Silopi ilçelerinde güvenlik  güçlerine karşı saldırılarını "direniÅŸ" ve "özgürlük mücadelesi" olarak  adlandırdığı belirtilen iddianamede, sanığın silahlı terör örgütünün, cebir ve  ÅŸiddet içeren saldırılarını meÅŸru göstermeye çalıştığı kaydedildi.

Ä°ddianamede, 9 Mayıs 2016'da Diyarbakır'ın merkez BaÄŸlar ilçesi  KoÅŸuyolu Parkı'nda HDP ve DBP tarafından organize edilen basın toplantısında  konuÅŸan YiÄŸitalp'in, Sur'da güvenlik güçlerince "katliam yapılıyor" algısı  oluÅŸturarak, halkın farklı kesimlerini birbirine karşı kin ve düÅŸmanlığa tahrik  ettiÄŸi bildirildi.

Diyarbakır ValiliÄŸince, 15 AÄŸustos 2016'da alınan kararla basın  açıklamaları, oturma eylemleri, miting ve her türlü toplantı ve gösteri  yürüyüÅŸlerinin milli güvenlik ve kamu düzeni amacıyla 2911 sayılı yasa ve 2935  sayılı OHAL Kanunu'nun ilgili maddelerine istinaden yasaklandığı hatırlatılan  iddianamede, YiÄŸitalp'in izinsiz gösteri ve toplantıya katılarak ihtarda  bulunulmasına raÄŸmen grubun dağılmaması ile "2911 sayılı yasaya muhalefet etmek"  suçunu iÅŸlediÄŸi ifade edildi.

Ä°ddianamede, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin yerleÅŸik içtihatlarından da  anlaşılacağı üzere YiÄŸitalp'in çeÅŸitlilik, süreklilik ve yoÄŸunluk gösteren eylem  ve faaliyetlerinin "terör örgütü üyeliÄŸi" boyutuna ulaÅŸtığı vurgulandı.

26 yıla kadar hapis istemi

YiÄŸitalp hakkında daha önce "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör  örgütü propagandası yapmak", "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüÅŸlere silahsız  katılarak ihtara raÄŸmen kendiliÄŸinden dağılmamak", "halkı kanunlara uymamaya  tahrik" ve "görevi yaptırmamak için direnmek" suçlarından 11 yıldan 28 yıla kadar  hapis cezası istenerek, mahkumiyeti halinde TCK'nin 53/1 maddesinde görülen hak  yoksunluklarına hükmedilmesi talep edilmiÅŸti.

BirleÅŸtirilmesi talebiyle hazırlanan iddianamede ise sanığın "silahlı  terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak", "kanuna aykırı  toplantı ve yürüyüÅŸlere silahsız katılarak ihtara raÄŸmen kendiliÄŸinden dağılmama" ile "halkı kin ve düÅŸmanlığa alenen tahrik etmek" suçlarından 10 yıldan 26 yıla  kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.