Sosyal Medya

Güncel

İsrailliler, Filistin Başbakanının konvoyuna saldırdı

Filistin Hükümeti, Başbakan Rami el-Hamdallah'ın konvoyunun geçtiğimiz hafta işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler tarafından saldırıya uğradığını açıkladı.



Filistin Hükümeti Sözcüsü Yusuf El-Mahmud yaptığı yazılı açıklamada, “BaÅŸbakanın konvoyu Batı Åžeria'nın kuzeyindeki Za'tara askeri kontrol noktasında bir grup Yahudi yerleÅŸimcinin taÅŸlı saldırısına uÄŸradı. Saldırıda BaÅŸbakanının iki koruması yaralandı.”dedi.

Mahmud, 25 Aralık gecesi iÅŸgal altındaki Batı Åžeria'nın güneyindeki Beytullahim kentinde bulunan DoÄŸuÅŸ (Mehd) Kilisesi'nde düzenlenen ayine katılan BaÅŸbakan Hamdallah, sabaha doÄŸru kuzeydeki Za'tara askeri kontrol noktası yakınlarında Yahudi yerleÅŸimcilerin saldırısına maruz kaldığını belirtti.

Söz konusu saldırıyı “terör” olarak niteleyen Mahmud, olayda yaralananların durumuna ve meydana gelen zarara iliÅŸkin ayrıntılara yer vermezken, “Bu saldırılar, bizim iÅŸgale ve yerleÅŸimcilerine karşı olan mücadele ısrarımızı güçlendirecektir.” ifadelerini kullandı.

Mahmud, olayın, geçen yıl ekim ayında eÅŸiyle birlikte seyir halindeyken bir grup Yahudi yerleÅŸimcinin taÅŸlı saldırısında ÅŸehit olan AyÅŸe Er-Rabi'nin saldırıya maruz kaldığı muhitte gerçekleÅŸtiÄŸini belirtti.

Ä°ÅŸgal altındaki Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs'te Filistinlilere ait mülkleri hedef alan saldırılarla gündeme gelen "HaKibutsa LiÅŸalem HaKinas" (Bedel Ödetme) isimli radikal Yahudi örgüt, Ä°srail'deki Filistin köy ve ÅŸehirlerinde de benzer saldırılar gerçekleÅŸtiriyor.

Ä°srail basınına göre, Yahudi yerleÅŸimcilerden oluÅŸan Bedel Ödetme mensupları tarafından Batı Åžeria'daki saldırılar 2017'ye kıyasla 2018'de yüzde 60 oranında arttı.

Ä°ÅŸgal altındaki Batı Åžeria'nın Nablus kenti yakınlarındaki Duma beldesinde 2015 yılında DevabiÅŸe ailesine ait evin ateÅŸe verilerek, 18 aylık Ali DevabiÅŸe ve babası Saad DevabiÅŸe'nin ÅŸehit edilmesi, Bedel Ödetme Örgütü'nün en önemli terör saldırılarından biri olarak kayıtlara geçmiÅŸti.

İsrail'in 1967'deki savaşın ardından işgal ettiği Batı Şeria'da yaklaşık 250 yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerleşim birimlerinde 600 binden fazla Yahudi yerleşimci yaşıyor.

Uluslararası hukuka göre, iÅŸgal altındaki topraklardaki tüm Yahudi yerleÅŸim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.